Ontmoetingsbijeenkomst 75 jaar bevrijding Limburg op woensdag 8 mei 2019

Woensdag 8 mei 2019 komen gemeenten en organisatoren van bevrijdingsprojecten en –activiteiten in Weert bijeen voor een ontmoetingsbijeenkomst in het kader van 75 jaar bevrijding Limburg.

 

Op 12 september 2019 start immers een bijzonder jaar in Limburg. Het is dan 75 jaar geleden dat het eerste Nederlandse dorp Mesch werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Een speciaal jaar waarin we de vrijheid in de hele provincie willen herdenken en vieren. Beginnend met een indrukwekkende start in het weekend van 12 tot en met 15 september 2019 in Eijsden Margraten (Mesch) en Maastricht en eindigend met een mooie slotviering in het weekend van 3 maart 2020, de dag waarop het dorp Arcen 75 jaar geleden als laatste van Limburg bevrijd werd.

Tijdens de ontmoetingsdag rond 10.45 uur (direct na de gastspreker) zullen de gemeenten die het start- en slotweekend organiseren een tipje van de sluier van hun programma’s oplichten. Bij de informatiemarkt is er volop gelegenheid tot het maken van foto’s met rekwisieten.

Ontmoetingsbijeenkomst.De Limburgse samenleving is door het burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg opgeroepen om ideeën aan te dragen voor de herdenking en viering van dit jaar. In totaal zijn er maar liefst 109 projecten ingediend. Naast de projecten die door de Limburgse samenleving worden georganiseerd zijn ook de gemeenten erg actief in het organiseren van verschillende evenementen.

De Provincie Limburg wil door middel van de ontmoetingsbijeenkomst de verschillende gemeenten, de initiatiefnemers van de 109 ingediende projecten en andere partners samenbrengen, om de mooie initiatieven en projecten zichtbaar te maken en te verbinden. Tijdens het netwerkmoment zijn er ook diverse mogelijkheden om in contact te komen met fondsen en stichtingen. Daarnaast krijgen de deelnemers meer informatie over hoe een evenement communicatief kan aansluiten op 75 jaar bevrijding in Limburg.

 De gastspreker van de dag is Mart de Kruif voormalig commandant Landstrijdkrachten en Limburgse Jagers. Een jaar lang was Mart de Kruif Commander Regional Command South van de International Security Assistance Force Afghanistan (ISAF) en heeft daar in 2018 het boek “Zandhappen, Generaal in Afghanistan” over geschreven. Hij zal een lezing geven over het belang van herdenken. Hoe vieren en herdenken we in de huidige samenleving?

Naast Mart de Kruif zullen onder andere ook het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), Liberation Route Europe, Europe Remembers, stichting 75 jaar vrijheid en de coöperatie erfgoed Limburg aanwezig zijn om zich aan u voor te stellen. Het programma ziet er als volgt uit:

 

Programma

09:30-10:00 uur       Ontvangst met een koffie en thee

10:00-10:15 uur       Welkomstwoord door Gouverneur Theo Bovens

10:15-10:45 uur       Inspirerend verhaal van Gastspreker Mart de Kruif, voormalig Luitenant-Generaal, over het belang van herdenken in de huidige maatschappij

10:45-11:15 uur       Korte interviews met:

    Organisatoren openingsweekend en slotmanifestatie

    Europe Remembers en Liberation Route Europe

    Nationaal comité 4 en 5 mei en 75 jaar Vrijheid

    Vfonds

11:15-12:00 uur       Uitleg netwerkmoment en wat is er te vinden op de informatiemarkt

12:00-12:10 uur       Toast door Herman Kaiser, voorzitter burgercomité 75 jaar bevrijding Limburg:  start van het netwerkmoment (informatiemarkt) met lunch

12.10-13.00 uur       Mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en inspireren

Vanwege de organisatie vragen wij u vriendelijk om uw komst vooraf te melden via deze link

 

Geef een reactie