VVV Zuid-Limburg over ’75 jaar bevrijding Zuid-Limburg’  

 

 

Hoewel op 5 mei jl. de 74ste Nationale Bevrijdingsdag werd gevierd, is het in 2019 al 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd. De bevrijding begon hier op 12 september 1944, toen de geallieerde troepen het dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten) binnentrokken. Tegenwoordig zijn er nog vele plekken waar de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed terug te zien is. Bijvoorbeeld in de mergelgrotten in Valkenburg, het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en het Fort Eben-Emael. En dit jaar in het bijzonder, vinden er in de hele regio Zuid-Limburg (eenmalige) bevrijdingsevenementen plaats, excursies en nog veel meer. Daarom  gaat de VVV Zuid-Limburg de komende periode geïnteresseerden informeren over de vele 75 jaar herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten in Zuid-Limburg en activeren om hier naartoe te komen.

 

Herdenkingen: Opdat wij nooit vergeten!

Naast het vieren van de vrijheid, mogen we nooit vergeten aan wie we die te danken hebben. Daarom vinden er jaarlijks al tal van herdenkingen plaats. Bijvoorbeeld op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten waar de bezoeker  goed kan ervaren  – met  het zicht op de 8301 spierwitte kruizen en davidsterren – welk massale offer  hier is gebracht voor onze vrijheid. Dit vraagt om respect voor onze bevrijders. De oorlogsbegraafplaatsen, monumenten en herdenkingsdiensten zijn geen attractie maar plaatsen waar op respectvolle wijze met onze bevrijders moet worden omgegaan. VVV Zuid-Limburg neemt dit mee in de communicatie rondom 75 jaar bevrijding, of het nu om een bezoek aan een oorglogsbegraafplaats, monument of herdenkingsdiensten gaat.  Ook als ondersteuning aan de projecten die het verhaal van onze vrijheid willen overbrengen zoals de internationale projecten Liberation route en Europe Remembers.

 

75 jaar bevrijding Zuid-Limburg

De eerste informatie over 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg maakte de VVV al in maart kenbaar via het inrichten van de online webpagina www.vvvzuidlimburg.nl/bevrijding. Deze pagina toont ondermeer een overzicht van WOII bezienswaardigheden, herdenkingen, musea, 75 jaar bevrijding evenementen agenda en WOII wandel- en fietsroutes. De webpagina wordt dagelijks geactualiseerd en zal de komende tijd worden aangevuld met bijvoorbeeld bijzondere verhalen van WOII gebeurtenissen in Zuid-Limburg.

Medio juni 2019 brengt de VVV een bevrijdingsbrochure uit met onder andere een overzicht van de 75 jaar bevrijdingsactiviteiten per Zuid-Limburgse gemeente. Eveneens worden – vanuit de VVV Zuid-Limburg Facebookpagina –  diverse tips en nieuwsfeitjes verspreid. Tenslotte is het vanaf nu al mogelijk om via de website van Tickli.nl (Ticketshop Limburg) tickets te kopen voor meerdere activiteiten zoals de ondergrondse Old Hickory Shelter Night, theatervoorstelling ‘In het zicht van de Vrijheid’ en voor het Oorlogsmuseum van Limburg; Eyewitness in Beek. Meer info is te zien op www.tickli.nl/#75jaarbevrijding.

www.vvvzuidlimburg.nl/bevrijding.Zuid-Limburg viert in 2019 op vele manieren 75 jaar bevrijding. Op www.vvvzuidlimburg.nl/bevrijding staan alle activiteiten met data, aanvangstijden en locaties vermeld. Hierop staan nu al meer dan veertig activiteiten. Organisatoren van 75 jaar bevrijdingsactiviteiten kunnen online nog steeds hun activiteit gratis doorgeven via www.vvvzuidlimburg.nl/agenda/evenement-aanmelden/. Daarbij haken ze automatisch aan bij de communicatie rondom 75 jaar bevrijding Zuid-Limburg.

Tekst vvvzuidlimburg en Foto’s®Parkstad Actueel

 

Geef een reactie