Op de foto vlnr: Matthijs ten Haaft, Jan Middelveld, Wethouder Math Houben, Rein van der Meer, Jos Offermans.

 

Onlangs is Energiek Brunssum officieel van start gegaan. Energiek Brunssum is een energiecoöperatie. De leden ontwikkelen activiteiten en projecten om van Brunssum – opnieuw – een belangrijke energieleverancier te maken. Alleen gaat het nu niet om steenkool maar om schone energie. Het is de bedoeling dat iedereen in Brunssum die dat wil, kan profiteren van de activiteiten van de coöperatie.

 

Het initiatief voor de coöperatie is ontstaan na de informatieavonden die de gemeente Brunssum en de Milieufederatie in 2017 hebben georganiseerd. Een kerngroep van 10 inwoners heeft de handschoen opgepakt. ‘We maken ons zorgen om de klimaatverandering en zien de energieprijzen stijgen’, aldus Mathijs ten Haaft en Rein van der Meer, de formele oprichters van de energiecoöperatie. ‘Nederland, dus ook Brunssum, zal uiteindelijk van het gas af moeten. Samen moeten we werk maken van de energietransitie. Wij willen Brunssum mooier achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Dus moeten we samen met andere inwoners en de gemeente aan de slag!’

Brunssum energiestad. Wie minder energiekosten wil hebben, kan allerlei maatregelen nemen. Maar wat kun je het beste doen? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Rein van der Meer vertelt: ‘Wij zijn onafhankelijk. We willen samenwerken met organisaties en partijen die iets te bieden hebben voor Brunssum en haar inwoners.’ De energiecoöperatie bestaat uit vrijwilligers. Zij willen activiteiten en projecten organiseren met en voor de inwoners van Brunssum. Dat betekent bijvoorbeeld dat Energiek Brunssum veel kennis gaat verspreiden en inwoners gaat helpen die hun woning willen verduurzamen.

Belangrijke partner. De gemeente Brunssum is een belangrijke partner van Energiek Brunssum.. Wethouder Math Houben: “Klimaatadaptatie, energietransitie en verduurzaming zijn natuurlijk ook voor Brunssum belangrijk thema’s de komende jaren. Ik vind het belangrijk dat burgers daar intensief bij betrokken zijn. Een coöperatie als Energiek Brunssum – die bestaat uit inwoners van Brunssum – wilt die betrokkenheid actief gaan invullen. Ze gaat daarvoor mede-inwoners ondersteunen bij het zetten van de stappen, die de komende jaren nodig zijn om te komen tot de energietransitie. Een heel mooi initiatief.”

Samen. Nu de coöperatie Energiek Brunssum is opgericht kunnen de ideeën worden uitgewerkt tot concrete acties. Brunssum kan uitgroeien tot een energieparel! Energiek Brunssum wil samen met de gemeente een informatiemarkt organiseren over energie besparen en duurzame energie. Ook staat er een zonnepanelenproject in het actieplan 2019.

Energiek Brunssum wil samen met inwoners van Brunssum aan de slag en doet daarom een oproep om lid te worden van de energiecoöperatie. Leden kunnen meedenken over activiteiten en projecten. Iedereen die meer wil weten kan zich melden via info@energiekbrunssum.nl of via www.Energiekbrunssum.nl

Foto Gemeente Brunssum

Geef een reactie