Op woensdag 26 juni 2019 vindt in Kerkrade een speciale vertoning plaats van de documentaire ‘Goede Buren’ met na afloop een Goed Gesprek over de aanpak van eenzaamheid in Kerkrade. Goede Buren is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over ouder worden en eenzaamheid die een toegankelijk, realistisch en concreet handvat biedt om in gesprek te gaan over de aanpak van eenzaamheid.

De film Goede Buren
Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Goede Buren was een publieksfavoriet op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), waar de film in november 2018 in première ging.

Goed Gesprek
De vertoning van Goede Buren wordt gevolgd door een Goed Gesprek, in samenwerking met de gemeente Kerkrade. Na afloop van de film gaat een moderator in gesprek met een panel en het publiek over de documentaire en de aanpak van eenzaamheid in Kerkrade. Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aanpak eenzaamheid in Kerkrade
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen.

De gemeente Kerkrade investeert fors in de aanpak van eenzaamheid onder haar inwoners. Eenzaamheid is vaak een stil verdriet, mensen lopen er niet mee te koop en je kunt aan de buitenkant niet zien, hoe iemand zich van binnen voelt. Om het probleem aan te pakken werkt de gemeente samen met Ouderenwelzijn van Impuls Kerkrade en met de MeanderGroep.

Lees meer op www.kerkrade.nl/eenzaamheid of neem voor meer informatie contact op met het Meldpunt Eenzaamheid via het telefoonnummer 045-54 56 351 of e-mailadres info@impulskerkrade.nl

Uitnodiging
Komt u ook naar de vertoning van de film en het groepsgesprek op woensdag 26 juni van 14.00 – 16.30 uur in Vue Cinemas in Kerkrade? Alle geïnteresseerden zijn welkom!

LET OP: er is plek voor maximaal 50 mensen. Aanmelding kan uitsluitend via een mailtje naar gemeentehuis@kerkrade.nl.
Per aanmelding zijn maximaal 2 kaartjes beschikbaar. Na aanmelding ontvangt u nadere informatie per mail.

Geef een reactie