Een goede start voor een kansrijk leven

Na een jaar staat het actieprogramma “Kansrijk van Start” op initiatief van de Gemeente Heerlen stevig in de steigers. Het actieprogramma richt zich op een goede start en gezond leven voor ieder kind. Ongeacht of zijn of haar wieg in een rijke of arme buurt staat. Onder de naam “Sjpruut” wordt nu een flinke stimulans gegeven aan dit actieprogramma en de bekendheid van de beschikbare concrete oplossingen, die door een groot aantal instanties worden geboden.

 

Helaas kent Heerlen in vergelijking met Nederland een hoge perinatale sterfte en een slechte gezondheid van het jonge kind. Naast medische factoren zijn er veel omstandigheden die een rol spelen bij een gezonde start voor een kansrijk leven. Onderzoek laat zien dat bewustwording aanzienlijk bijdraagt aan het verminderen van de risicofactoren.

Initiatiefnemer wethouder Jordy Clemens: “Ruim een jaar geleden kondigde ik een deltaplan voor gezonde zwangerschappen aan. Vooral ook om het grootst mogelijk onrecht tegen te gaan, dat namelijk de plek waar je wieg staat zó bepalend is voor je kansen op een gezond en gelukkig leven. Dat is onverteerbaar. Daarom vind ik het geweldig dat zoveel partijen uit de zorg, overheid, onderwijs en wetenschap samenwerken in het belang van de allerjongste kinderen en hun jonge ouders. Concrete oplossingen onder een aansprekende, herkenbare en echte Heerlense naam: Sjpruut! Nu we onder deze vlag ook onze communicatie een boost kunnen geven, vergroten we de bewustwording, maar ook openen we de weg naar hulp. Zo bestrijden we samen ongelijkheid en dragen we bij tot een goed leven in Heerlen voor iedereen”.

 

Sjpruut: Van Heerlen voor Heerlen

Het Heerlense “Sjpruut” (spruit) staat als metafoor voor het jonge kind. Een koosnaam voor een baby, een knuffel en ook een maatje. Een maatje die er altijd voor je is. Voor vragen en hulp. “Sjpruut” staat ook voor de groei van een baby. Een spruit is heel gezond en ook een heel sterk gewas, dat verder kan uitgroeien tot een stevige plant. Onder de naam “Sjpruut” komt er ook het “Sjpruut Café” voor zwangere vrouwen of jonge ouders. Op de nieuwe website sjpruut.nl vind je voor elke fase alle informatie om ouders op weg te helpen. “Sjpruut” is de herkenbare vlag, waaronder iedereen hulp vindt voor het gezond laten (op)groeien van het (ongeboren) kind.

 

Ongelijkheid bestrijden voor een beter leven

In Heerlen en Parkstad komen in vergelijking met Nederland meer babysterfte en een slechte gezondheid van het (ongeboren) kind voor. Meer tienerzwangerschappen, meer vroeggeboortes, minder gebruik van kraamzorg, minder borstvoeding en een hogere zuigelingensterfte dan in de rest van Nederland. Onderzoek heeft aangetoond dat zo vroeg mogelijk ingrijpen bijdraagt aan het vergroten van de gezondheid en de kansen in het leven voor kinderen.

Concrete succesvolle samenwerking

Het actieprogramma “Kansrijk van Start” is ruim een jaar geleden gestart. Gedurende drie jaar wordt een 21-tal activiteiten uitgevoerd. De aanpak bestaat uit concrete maatregelen, betere afstemming tussen betrokken partijen en wetenschappelijke monitoring van moeders en kinderen. Natuurlijk krijgen ouders zelf een belangrijke rol. Zo is er een poule van vrijwillige maatjes (ervaren moeders) voor nieuwe ouders met hulpvragen. Aan ouders met financiële problemen worden baby-startpakketten met bijvoorbeeld babykleding, luiers en flesjes aangeboden. Op 3 juli wordt in Heerlen het eerste “Sjpruut Café” geopend. Een informele ontmoetingsplek waar (aanstaande) moeders en vaders andere ouders kunnen ontmoeten en tips en informatie krijgen over borstvoeding, opvoeding en sociale ondersteuning. Daarnaast is er een zorg-op-maat leefstijlprogramma (TOP MAMA) voor moeders met overgewicht. Ook komt er extra aandacht voor laaggeletterdheid bij ouders en andere specifieke thema’s. Met alle initiatieven maakt Sjpruut kansrijke verbindingen met jonge ouders met verwijzing naar directe ondersteuning en hulp.

Brede en actieve steun

Bij de uitvoering van het programma Kansrijk van Start zijn naast Gemeente Heerlen de volgende partijen betrokken: Provincie Limburg, Meander JGZ, Lectoraat Midwifery Academie Verloskunde Maastricht Zuyd Hogeschool, CZ Zorgverzekering, Maastricht UMC+, GGD Zuid-Limburg, Zuyderland, Schunck* Bibliotheek, Geboortezorg Limburg, Alcander en Mondriaan preventie.

Foto Gemeente Heerlen

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie