Film AYKA een indringend sociaal-realistisch drama.

Kazachstan/Russische Republiek, 2018 / 110 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Sergei Dvortsevoy
Met: Samal Yeslyamova, Zhipargul Abdilaeva, David Alaverdyan e.a.

 

Vrijdag. 9 AUGUSTUS / 20:00 UUR

Donderdag. 15 AUGUSTUS / 20:00 UUR

 

★★★★☆ NRC – “Er is niemand die het schrale verhaal, en de inmiddels vaak geïmiteerde stalkende camerastijl tot zulke hoogtes weet te voeren als regisseur Sergei Dvortsevoy”

★★★★☆ VPRO Cinema – “Samenleving waarin niet iedereen “zich de luxe kan veroorloven om een kind te hebben”

Een uit het leven gegrepen drama in een troosteloos decor. Een jonge moeder van een pasgeboren baby probeert zich staande te houden in Moskou, zonder werkvergunning.

Zonder verdere uitleg laat Dvortsevoy (Tulpan) de kijker nadenken over een samenleving waarin niet iedereen zich de luxe kan veroorloven om een kind te hebben, of emoties toe te laten.

De film is gebaseerd op de realiteit: In 2010 werden 248 Kirgizische baby’s achtergelaten in geboortecentra van Moskou. Dat raakte Dvortsevoy. Zoiets gaat tegen de natuur in en past zeker niet bij de cultuur van Centraal-Azië waar familie erg belangrijk is. Dat zette hem aan tot het maken van deze film.

Door zijn ervaring met documentaires heeft hij ook een observerende stijl in fictiefilm. Hij laat de kijker voelen wat de hoofdpersoon voelt, door close-ups, een hand-held camera, natuurlijk licht en uitsluitend omgevingsgeluid. Ayka is een strijdster die niet opgeeft. Het is een feministische film die de kracht van een vrouw toont, maar geen oordeel velt. De film doet denken aan de films van de broers Dardenne, omdat die ook sociaal-realistisch zijn en één personage volgen.
Prijs Beste Actrice in Cannes 2018

Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie