Sleeping Giant Alemannia Aachen ontwaakt voor even

 

 

Alemannia Aachen mocht na het winnen van de Mittelrheinpokal, in mei, voor het eerst in zeven jaar weer deelnemen aan de DFB Pokal. In de eerste Hauptrunde trok Alemannia met Bundesligist en CL-deelnemer Bayern Leverkusen 04 meteen een droom lot. Het zorgde zaterdag voor een volle bak, lees ruim 30.000 fans op de Tivoli en forse TV inkomsten. Maar een sportieve stunt zat er en niet in. Het team van Peter Bosz was duidelijk een maatje te groot: 1-4..

Op de kolkende Tivoli in Aken was de hunkering en de hoop op een bekerstunt van Alemannia Aachen vooraf alom voel- en zichtbaar. Een immens spandoek met het opschrift ‘15 jaar Europapokal’ op de staantribune met de hardcore fans onderlijnde het. In 2004 stuntte de toenmalige Drittligist Alemannia Aachen zich onder aanvoering van de toenmalige topspits Erik Meijer naar de Pokalfinale in Berlijn. Op de roemruchte oude Tivoli werden achtereenvolgens de Bundesligisten 1860 München, Bayern München en Borussia Mönchengladbach verslagen. De finale tegen Werder Bremen ging aansluitend verloren. Maar als plaatsvervanger van kampioen Bremen mocht Alemannia aansluitend toch Europees voetbal spelen.

Het betekende de grote ommekeer. Door de inkomsten uit het bekertoernooi en het Europacup-toernooi kon Aken de forse schulden saneren. In 2006 volgde na 36 jaar de terugkeer naar de eerste Bundesliga. Na een jaar degradeerde Alemannia met Erik Meijer als hulptrainer alweer naar de Tweede Bundesliga. Desondanks werd de bouw van een nieuw stadion door Akens burgemeester Jurgen Linden tevens voorzitter van de Aufsichtsrat van Alemannia voortgedreven. Akens Fussbalgot Erik Meijer trok in een commerciele functie sponsoren over de streep. De  bouw van de veel te grote Tivoli en veel te dure Nieuwe Tivoli – jaarlijkse afloskosten ruim zes miljoen – en mismanagement leiden aansluitend tot de grootste crisis in de verenigingsgeschiedenis.

In het seizoen 2011-2012 speelde toenmalig sportief directeur Erik Meijer va-banque om Alemannia Aachen terug te brengen naar de Tweede Bundesliga. Maar het samenstellen van een peperdure selectie met grote voetbalnamen  bleek geen garantie voor succes. Integendeel. In een poging  het tij te keren er ontsloeg Meijer het trainersduo Peter Hyballa en Eric van der Luer. De ervaren kampioenstrainer Friedhelm Funkel werd als vervanger gehaald. In de winterstop werd ook nog de Duitse ex-international David Odonkor die voorheen maanden geblesseerd was, als versterking gehaald. Het mocht niet baten. Evenmin als het ontslag van de pas enkele maanden in dienst zijnde Funkel in de slotfase van de competitie. Alemannia degradeerde naar de Regionalliga. Nagenoeg de hele selectie vertrok aansluitend voor nul euro, omdat verzuimd was om clausules in de contracten op te nemen, in het geval van degradatie. Enkele maanden later volgde het faillissement in Aken.

In 2017 zou ook nog een tweede faillissement volgen. De voetbalactiviteiten van het eerste elftal, de Onder-19 en de Onder-17 zijn van het failliete Alemannia Aachen GmbH verplaatst naar TSV Alemannia Aachen GmbH. Door de drie hoogste elftallen van de club in een ander bedrijf onder te brengen, ondervindt men geen gevolgen meer van de afhandeling van het meest recente faillissement in maart 2017. Het geld is echter onverminderd krap in Aken. Alemannia leidt met een kwalitatief zeer matig selectie daarom sinds 2012 een marginaal bestaan in de Regionalliga. Een uitzondering was 2015 toen Alemannia Aachen even mocht hopen op promotie. Prompt was de Tivoli in de topper tegen RW Essen uitverkocht. Tegen Bayer Leverkusen ontwaakte de sleeping giant na vier jaar eindelijk weer eens opnieuw. Met de extra inkomsten gloort er op financieel gebied weer een beetje licht aan het einde van de tunnel.

Foto Ryan Dubois

Geef een reactie