Hoofdmenu

Vrijwilligerswerk, iets voor jou? Marc Steijvers

In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor hun medemens en  de maatschappij; ook in Kerkrade is menig vrijwilliger actief. Maar er zijn nog vele nieuwe vrijwilligers nodig! Ook iets voor jou? Doe je mee?
Lees deze keer het verhaal van Marc Steijvers van Toneelvereniging Frohsinn 1904.

 

Waarom?. Werken als vrijwilliger kan een echte verrijking van je leven zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, helpt anderen, hebt een zinvolle besteding van je tijd en jouw hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Enkele Kerkraadse vrijwilligers zijn gevraagd naar hun ervaringen. Iedere maand lees je een ander persoonlijk verhaal!

Marc Steijvers
.Bij Toneelvereniging Frohsinn 1904 is Marc één van de actieve leden en vrijwilligers. Marc kwam bij de vereniging terecht via een vriend, die al enthousiast lid was en hem vroeg of het niks voor hem was. “Mensen zeggen vaak dat ik grappig overkom, ik houd wel van lollig doen en ik wilde toneelspelen wel eens proberen”, vertelt hij. “Ik heb veel geleerd. De andere leden en de regisseur maakten me enthousiast en legden me alles uit over toneelspelen. Omdat ik handig ben, werd ik ook gevraagd mee te helpen aan de bouw van het podium. Later ben ik Coördinator Bühnebouw geworden.”

Sinds het begin heeft Marc bijna ieder jaar een rol gespeeld bij de jaarlijkse uitvoering. Hiervoor is er iedere week repetitie van september tot april; de uitvoering van het toneelstuk vindt altijd tussen carnaval en Pasen of vlak na Pasen plaats.

“Het werken aan de bühne en het decor kost veel tijd. We werken er met een man of 9 aan, gedurende 5 tot 6 weken op de zaterdag. We hadden eerst panelen van een andere toneelvereniging overgenomen. Daar kwamen vervolgens deuren en/of ramen in, er moet worden behangen, geschilderd, decoraties moeten worden verzorgd enzovoorts“, legt Marc uit.

Frohsinn 1904 is nu verhuisd naar ’t Westhoes (voorheen zat de club in Heidsjer Tref). Voor de nieuwe locatie moest een nieuw decor worden aangeschaft met een ander bouwsysteem. Daar heeft Marc lang over nagedacht en hij heeft daar een geweldig systeem voor ontworpen en grotendeels ook zelf gemaakt.

Hij is heel enthousiast over zowel het spelen als het bouwen. “Het geeft een kick en veel voldoening om zoiets voor elkaar te krijgen. Het geeft alle leden veel plezier en we doen het ook voor de mensen die komen kijken natuurlijk. Overigens zijn alle toneelstukken in dialect. Dit draag ik een warm hart toe, zeker dat jongeren dit blijven spreken vind ik belangrijk.”

Lijkt het jou ook leuk om te komen helpen bij de toneelvereniging? Bij Frohsinn zijn altijd mensen nodig. Marc roept geïnteresseerden op: “Wil je komen meespelen of vind je het leuk om iets technisch te doen voor onze vereniging? Meld je dan bij één van de leden of kijk op www.frohsinn.nl “

Op de website www.vrijwilligerswerkparkstad.nl zijn ook altijd vacatures voor vrijwilligers te vinden. Of bel de Vrijwilligerscentrale op tel. 045-545 63 51.

Volgende maand is het verhaal te lezen van een vrijwilliger op een heel ander gebied. Vrijwilligers zetten zich op heel diverse manieren en plekken in!

Foto en tekst Gemeente Kerkrade