Lezing over tuinen en parken in Engeland in de Botanische Tuin.

Op dinsdag 17 september verzorgt Olaf Op den Kamp in de Kerkraadse botanische tuin een lezing over de geschiedenis van tuinen en meer speciaal over Engelse tuinen. Al sinds de Romeinse tijd proberen mensen de omgeving van hun huis in te richten.

 

Romeinse tuinen bestonden uit een mengeling van sier- en gebruiksplanten. Ook vormgesnoeide haagjes en water vormden belangrijke elementen van Romeinse tuinen. Uit de Middeleeuwen zijn vooral kruidentuinen die bij kloosters hoorden bekend, een voorbeeld hiervan is de tuin van Karel de Grote die beschreven staat in de Capitulare de Villis uit 812. In Frankrijk werden in de 18e eeuw enorme formele tuinen aangelegd, onder meer bij Versailles. Deze bestonden uit vormgesnoeide hagen, fonteinen en broderie-tapijten.

In Engeland lagen rondom kastelen en herenhuizen in eerste instantie uitgestrekte parken waar jacht gemaakt werd op herten. Later werden de tuinen in Engeland ingericht met fraaie bouwwerken (Folies) en waterpartijen en werd gepoogd een zo natuurlijk mogelijk landschap te creëren. Daarna ontstonden in Engeland de meest uiteenlopende tuinen, vaak met rijke bloemenborders in allerlei bonte kleuren, vormgesnoeide taxushagen en bijzondere planten en bomen.

Tijdens deze lezing komt deze verscheidenheid aan bod. We bekijken tuinen als Sissinghurst Castle Gardens, Nymans Garden, Sheffield Park and Gardens, Great Dixter, Audley End en Stourhead. Daarbij is er aandacht voor zowel de tuinen als geheel, maar ook voor de bijzondere planten, struiken en bomen die er groeien. De Kerkraadse Botanische Tuin vormt veel overeenkomsten met Engelse tuinen en veel elementen uit de Engelse tuinen zullen voor de toehoorders dan ook herkenbaar zijn.
Aanvang: 19.00 uur in de Botanische Tuin Kerkrade, Sint Hubertuslaan 74, 6467 CK Kerkrade. Deze lezing duurt tot circa 21.00 uur.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie