In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd. De bevrijding begon op 12 september 1944, toen geallieerde troepen het dorpje Mesch in de gemeente Eijsden-Margraten binnentrokken. Het eerst bevrijde dorp van Nederland was een feit. Ook Landgraaf leeft al 75 jaar in vrijheid.

 

Amerikanen in Landgraaf. Op 18 september 1944 trekken de Amerikanen Schaesberg binnen. In Terwinselen en bij het Streeperbosje ontstaan felle vuurgevechten met de Duitsers. Toch wordt Schaesberg en ook Nieuwenhagen diezelfde dag nog bevrijd. Op 19 september is de bezetter ook uit Waubach en de Groenstraat verdreven. De mensen krabbelen uit hun kelders. Eindelijk zijn daar de Amerikanen! Wat het eerste opvalt, is hoe geruisloos hun rubberen schoenzolen zijn, in tegenstelling tot de gehate klank van het ijzeren zoolbeslag van de Duitsers. Ook hun uniformen zien er heel anders uit en ze rijden in vreemde voertuigen die ze ‘jeeps’ noemen. Ze geven zich graag over aan de feestvreugde en trakteren op kauwgom, chocolade en sigaretten. Te midden van dankbare dorpelingen vinden ze een thuis ver van huis. Het front blijft namelijk twee weken steken. De Duitsers graven zich in achter de Worm en Rimburg blijft nog een levensgevaarlijk niemandsland. Tot 2 oktober, dan is ook Rimburg bevrijd.

Landgraaf in het teken van 75 jaar bevrijding. Een nieuwe periode van vrijheid brak aan en die duurt inmiddels 75 jaar. Dat moeten we vieren! Uit dankbaarheid voor de vrijheid van nu is een programma opgesteld als herdenking aan de gebeurtenissen van toen. Wij nodigen iedereen uit om de vrijheid samen met ons te vieren en herdenken. Dankzij de inspanningen van allerlei organisaties en de gemeente staat er tot en met 5 mei 2020 een gevarieerd programma voor jong en oud. Een groot aantal activiteiten vindt plaats in september en oktober. Een overzicht vindt u in de evenementenkalender ’75 jaar bevrijding’. Meer weten over de activiteiten in de overige gemeenten van Zuid-Limburg? Kijk dan op de website visit Zuid-Limburg ».

Der Kampf um Übach 1944/45: Amerikanische Panzer am 04.10.1944 am Bahnübergang Frankenstrasse. Der LKampf ist in vollem Gange.

Foto’s met dank aan dhr. Joep Kleinen voorzitter van Belangenvereniging Rimburg

Geef een reactie