Van ‘onderbroekenkoning tot kunstpaus’    

 

Vijf jaar werkte Maastrichtenaar Willy Gilissen in zijn woonplaats Lanaken aan de bouw van Glo ’Art, het waarschijnlijk mooiste kunstenpark van Europa. Het wereldse 3,5 hectare grote kunstenparadijs is vanaf komende zondag iedere zondag geopend van 12.00 tot 18.00. Een impressie.  

Kunst moet emotioneren: ontroeren, prikkelen, mensen tot nadenken stemmen. Het Global Art Center (Glo ‘Art) in Lanaken is een aaneenschakeling van! In de wonderlijke wereld van ‘kunstpaus’ Willy Gilissen weet je niet wat je ziet. Aan bijna iedere boom hangt een schilderij, foto of andere kunstuiting. En ook nabij lommerrijke vijvers, bruisende watervallen en rotspartijen en in de paviljoens kom je fantastische sculpturen, kunstportretten, textielcreaties en fantastische sculpturen tegen.

 

In kunstsprookjesbos ontdek je ook fantastische folly’s. Een  immense schijf watermeloen, quasi nonchalant tegen een boom geleund, bijvoorbeeld. Het ‘Melkmeisje van Vermeer’ van kunstenaar Darko Zarevski, uit Macedonië, schenkt geen melk, maar cocktails.  Subliem is ook ‘Het laatste Avondmaal’, in Rembrandt-stijl gefotografeerd door Anna Hoffman, uit Rusland. Het is maar een kleine greep. Het vogelconcert in het lommerrijke park zal dan ook regelmatig overstemd worden door kreetjes van verrukking, bewondering of verbazing, van bezoekers.

**Smeltkroes van mondiale kunst(en)

Eigenaar, geestelijk vader en drijvende kracht achter Glo ‘Art is dus Willy Gilissen. De oud-Maastrichtenaar maakte fortuin met een textielimperium. Na de verkoop van zijn bedrijf vertoefde de ondernemer wat regelmatiger op zijn privévakantie eiland Sa Ferradura, een luxe vijfsterren paradijs van 35000 m2 aan de Noordkust van Ibiza. – Sa Ferradure werd door The New York Times en het tijdschrift Forbes als het ‘most expensive private island’ bestempeld. Nadat hij zijn privé paradijs verkocht, begon het na verloop van tijd weer te kriebelen bij de ras ondernemer.  “Ik had natuurlijk ieder dag kunnen gaan golfen. Maar voor mij was dat geen optie. Actief blijven en ondernemen, houd je vitaal en jong”, zegt Gilissen, die sinds 40 jaar in Lanaken woont.

Met het Glo ‘Art Center vond Willy Gilissen zijn nieuwe levenselixer. Vol passie spreekt de aimabele en charismatische Limburger over zijn nieuwe ‘kindje’. “Van onze buurvrouw konden we ooit een perceel grond met daarop enkele vervallen loodsen overnemen. Omdat mijn vrouw Madeleine en ik graag schilderen, hebben we een van de loodsen verbouwd tot atelier. We zijn beide ook al ons hele leven al kunstminnend. Tijdens een vakantiereis in China bezochten we een fantastisch beeldenpark. Toen viel bij mij het kwartje. Ik besloot om hier in Lanaken een uniek kunstencentrum te realiseren.”

Daarvoor bedacht Willy Gilissen ook een uniek concept: een ontmoetingsplaats waar jonge talentvolle kunstenaars uit de hele wereld de kans krijgen om vier tot twaalf weken in alle rust in een kunstenaarsparadijs te werken. Voor menige kunstenaar bleek het ook een ‘godsgeschenk, zo bleek uit het overaanbod van aanmeldingen. 500 kunstenaars werden uiteindelijk geselecteerd voor het project Glo ‘Art. “Vliegtickets, kost- en inwoning een fee voor iets extra’s en alle benodigde materialen alles werd volledig vergoed. Ook alle visa hebben we geregeld”, duidt Willy Gilissen.

In ruil voor dat alles doneerden de kunstenaars de werken die ze maakten aan Glo ‘Art. Alle kunstwerken in het park zijn namelijk te koop. De prijzen variëren van pakweg 1000 tot 20.000 euro. “Mijn vrouw en ik doen dit uit passie voor kunst. Maar vooral om veelbelovende kunstenaars een steuntje in de rug te geven. Het enthousiasme, de creatieve en sociaal maatschappelijke kruisbestuiving die we daarvoor terugkrijgen, zijn voor ons onbetaalbaar.

 

De realisatie van Glo ‘Art vergde liefst vijf jaar. “Maar dan heb je ook wat”, zegt Willy Gilissen. Zo’n mondiaal kunstenpark vind je echt nergens in Europa! Dan beslist: “maar in feite begint het nu pas écht. We hebben nu de beste 50 kunstenaars geselecteerd van alle artiesten die hier de afgelopen vijf jaar hebben gewerkt. Deze talenten gaan hier in de toekomst in wisselende groepen van maximaal vijftien kunstenaar samen werken en ook wonen. Voor dat doel hebben we inmiddels een grote, voormalige, doktersvilla in Maasmechelen aangekocht. Deze kunstenaars krijgen óok een vast salaris of een vast percentage bij de verkoop van kunstwerken. Ook is het denkbaar dat ze medeaandeelhouder worden. Zijn ultieme levenswerk Glo’ Art moet in de toekomst ook zonder ‘kunstpaus’ Willy Glissen (80) doorgaan, wil hij er maar mee zeggen. En zo is het!

 

**Openstelling

Het Global Art Center is iedere zondag van 12.00 tot 18.00 geopend.  

Global Art Center –

Van Kerckemstraat 24/2

3620 Neerhagen- Lanaken

België

Tel. +32-89203592

Meer info: www.gloart.be

Foto’s: Ljubica Denkovic

Geef een reactie