De Partij voor de Dieren in Heerlen gaat volgende week een voorstel doen om de hondenbelasting af te schaffen, of op zijn minst te verlagen naar het bedrag dat daadwerkelijk aan voorzieningen voor honden wordt uitgegeven. Eerder zei de wethouder op vragen van de Partij voor de Dieren dat hij zou nagaan of verlaging van deze door veel mensen als onrechtvaardig beoordeelde belasting mogelijk zou zijn. De wethouder heeft alleen besloten om volgend jaar de belasting niet nog meer te verhogen.

 

Het heffen van hondenbelasting werd lang geleden ingesteld om hondsdolheid te bestrijden en als wegenbelasting voor hondenkarren. Hondenkarren worden inmiddels niet meer gebruikt en hondeneigenaren dragen zelf zorg voor vaccinaties tegen hondsdolheid.

De hondenbelasting brengt in Heerlen € 857.000,– op, waarvan ca € 332.000,– wordt besteed aan allerlei hondgerelateerde uitgaven. Dat is nog geen 39%. De rest wordt gebruikt om het begrotingsgat te vullen. Fractievoorzitter Pascale Plusquin: “Het is natuurlijk niet uit te leggen waarom een hondenbezitter in Heerlen meer aan het begrotingsgat moet bijdragen dan een Heerlenaar zonder hond.”

 Het lijkt alsof het college geen acht slaat op onderzoeksresultaten waaruit blijkt hoe positief het is om een hond te verzorgen, zoals het stimuleren van het verantwoordelijkheidsgevoel, het tegengaan van eenzaamheid, het verhogen van de gezondheidsstatus en het verhogen van het gevoel van veiligheid. Juist in Heerlen scoren we hoog op eenzaamheid, gevoel van onveiligheid, slechte gezondheid en armoede. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de hondenbelasting in Heerlen tot de hoogste van het land behoort. Je zou dus eerder aan een hondenbijdrage kunnen denken.  PvdD wil het College de kans geven om deze als onrechtvaardig ervaren belasting af te schaffen.

 Assen, Leiden, Amsterdam, Blaricum, Bloemendaal, Heiloo, Langedijk, Maassluis, Rotterdam, Venray, Horst aan de Maas, Beekdaelen en Onderbanken gingen ons voor in het afschaffen van de hondenbelasting.

Door:Mariska Jansen en Foto Rene Kamps

Geef een reactie