Hoofdmenu

Klasbak Köhlen Nederlands profkampioen in het super weltergewicht

 

 

Wat goed is, komt snel. Ruim een jaar geleden maakte viervoudig Nederlands amateurkampioen Xavier Köhlen (27) in het Corneliushuis in Heerlerheide zijn profdebuut. Gisteren bokste de getalenteerde vuistvechter uit Sittard-Geleen na zes opeenvolgende winstpartijen tijdens de Grote Prijs van Amsterdam in koninklijk Theater Carré al om de Nederlandse proftitel. In het super weltergewicht versloeg de uitgekiend boksende Köhlen de voormalige Duitse kampioen Denis Krieger na tien ronden duidelijk op punten. 99-91, 98-92 en 99-91 luidde het unanieme juryoordeel.

Na de afzegging van zijn geplande opponent Steve Suppan, uit Vinkeveen, bleek er voor weltergewicht Xavier Köhlen geen Nederlandse tegenstander van gelijk niveau te vinden voor een titelgevecht. Derhalve bokste Köhlen een zogenaamde prestatiepartij om de Nederlandse titel tegen een buitenlandse tegenstander. En dat noodgedwongen eenmalig in een andere hogere gewichtsklasse, het super weltergewicht (-69,85 kg). Tegenstanders was de voormalige Duitse super welterkampioen Denis Krieger. Krieger (31) geboren als Denis Titomir Perdinschii in Soroca Moldavië maakte al op 4 oktober 2008 zijn profdebuut. Een ervaren bokser dus, getuige ook vier titelgevechten in het weltergewicht (66,68 kg) en twee titelgewichten in het super welter (-69,85 kg), sinds 18 december 2015.

Trainer-coach Patrick Driessen, die Xavier Köhlen sinds vier jaar onder zijn vleugels heeft in Heerlen,  waarschuwde vooraf dan ook voor overmoed. “Het is zeker geen gelopen race, zoals ik her en der al hoor. Xavier Köhlen is buitengewoon getalenteerd, maar hij pas zes profpartijen gebokst. Krieger 26, waaronder een aantal tegenstanders van een kaliber waartegen Xavier nog niet heeft gebokst.” Denis Krieger, die 14 partijen op KO won, en vanwege zijn soms provocerende gedrag in en buiten de ring geen onbeschreven boks blad is, probeerde ook in Carré om zijn tegenstander uit de tent te lokken om met een allesbeslissende KO stoot toe te slaan. Xavier Köhlen liet zich echter niet lokken, bleef goed kijken en met afwisselende stoten punten scoren. “Xavier heeft mijn instructies perfect omgezet”, sloot Driessen de juichende nieuwe Nederlands kampioen glunderend in de armen.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 (Volgend nieuwsbericht) »