We kwamen als redactie in gesprek met een jonge dame uit de hockeywereld. Het gaat om Lieneke Hundscheid van Nova Dames 1 uit Heerlen. Zij is van 25 augustus 1998, 21 lentes jong dus, en zij blijkt een uiterst bezige bij die bruist van enthousiasme. Een energieke persoonlijkheid, kun je zonder meer zeggen. Tijd om eens wat meer te weten te komen.

 

 

 

De persoon Lieneke Hundscheid en haar dagelijks leven

Lieneke Hundscheid vertelt ons dat zij studeert aan de Hotel Management School in Maastricht en daarnaast drie dagen per week in de weer is als manager bij restaurant de Admira-al op de Heerlerbaan. Getrouwd is zij nog niet, wel verliefd, zo laat zij weten. Één van haar hobby’s is dan ook in het weekend leuke dingen doen met haar vriend. Als we haar vragen haar persoonlijkheid eens te omschrijven reageert zij als volgt: ,,Ik ben een vrolijke 21-jarige meid uit Heerlen, die vol enthousiasme zit. Als ik ergens voor ga, dan doe ik dat voor de volle 100%. Ik ben een harde werker en ik zit vol doorzettingsvermogen, dat valt, denk ik, ook op zondag te zien op het hockeyveld bij Nova Dames 1. Naast mijn grote hobby hockey, ga ik dus ook nog naar school. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de Hotel Management School in Maastricht en daarna ambieer ik een Master te gaan doen. Dit drukke leventje combineren met het managen van restaurant de Admira-al is een uitdaging, maar daar houd ik van.”

 

 Voorbeeld doet volgen. Vaak begint een sportloopbaan op een vergelijkbare manier. Meestal, of in ieder geval toch vaak, gaat de liefde voor een sport over van ouder op kind, maar het kan ook anders, zoals in het geval van Lieneke Hundscheid. Zij vertelt: ,,Mijn broer Jeroen is 4 jaar ouder dan ik. Hij koos ervoor om te gaan hockeyen toen hij een jaar of 6 was. Ik ben van jongs af aan met mijn ouders mee gegaan naar wedstrijden van Jeroen en daar is het allemaal begonnen. Wat mijn grote broer deed, wilde ik natuurlijk ook, dus zodra ik de juiste leeftijd had bereikt om te mogen hockeyen in de F’jes, ben ik dat gelijk gaan doen. Ik geloof dat ik toen 6 jaar was. Inmiddels ben ik 21, dat betekent dat ik inmiddels maar liefst 15 jaar hockey.”

De trainers. Altijd weer komen we bij sporters ergens in het gesprek op de vraag hoe de ervaringen met de oefenmeesters zijn. Vreemd is dat niet, die mensen spelen immers een wezenlijke rol in iemands sportbeleving. Ook nu weer stellen we de vraag. De reactie van Lieneke: ,,Lastige vraag!”zo begint zij, maar dan steekt zij toch uitvoerig van wal: ,,Toen ik jong was hebben wij op de club altijd training gehad van Heather Koolen. Zij heeft mij de basis van het hockey geleerd en haar techniektrainingen waren altijd erg nuttig. Ik heb veel aan Heather te danken. Onder haar leiding ben ik als C-tje bij Dames 1 gaan mee trainen. Na jaren onder de vleugels van Heather te hebben gehockeyd, werd Dames 1 de jaren daarna getraind door haar man, Nick Koolen. Onder zijn leiding zijn we gepromoveerd naar de tweede klasse. De afgelopen drie seizoenen hockeyen we met Paul Beurskens als trainer. We hebben het heel gezellig, Paul heeft een duidelijke tactiek en geeft hele goede tips. Bovendien bedenkt hij fijne, wedstrijd gerelateerde, trainingen. Afgelopen seizoen zijn we op één punt na promotie misgelopen. Om een lang verhaal kort te sluiten, ik vind dat Paul het hartstikke goed doet. In zijn algemeenheid kan ik trouwens zeggen dat ik hartstikke tevreden ben met alle trainers die ik tot nu toe heb gehad. Iedere trainer is anders en iedereen heeft individuele kwaliteiten, maar ik heb het altijd goed kunnen vinden met mijn oefenmeesters.”

  Spil in het web. In een sportteam heb je altijd een bepaalde hiërarchie en mensen met verschillende kwaliteiten. De één moet het hebben van inzet, de ander van techniek. Iemand is sterk in verdedigen, een ander beheerst de aanval beter, weer een ander maakt deel uit van het middenveld. Hoe zit dat bij Lieneke, vragen wij ons af. Uitleg volgt: ,,Ik speel graag op het middenveld. Aangezien afgelopen seizoen een aantal belangrijke speelsters is weggegaan bij Nova Dames 1, vervul ik momenteel de rol als centrale middenvelder, met rugnummer 8. Herkenbaar ben ik overigens ook aan de knot op mijn hoofd. Ik heb voorheen nooit op die positie gehockeyd dus het is wel allemaal nieuw voor me. Ik ben een aanvallende speelster en soms wil ik mijn verdedigende taken nog wel eens ‘vergeten’… Gelukkig heb ik mijn lieftallige teamgenootje (en centrale verdedigster) Joëlle die mij daar maar al te graag aan herinnert. Haar ben ik dus dank verschuldigd.”

Rituelen en plezier. ,,Rituelen heb ik niet voor een wedstrijd, wel zenuwen”, zegt Lieneke, die dan komt met: ,,We hebben ontzettend veel lol met z’n allen. Maar als ik echt moet kiezen, ik lig altijd in een deuk met Noa.”

Het kan niet anders of dat mensen die hun sport op zo’n manier beleven ervan genieten, denken wij als redactie.

 

De club Nova  Hockeyclub Nova is nog een relatief jonge vereniging. De oprichting was in 2013 en kwam er als gevolg van een fusie tussen HC Kerkrade en HCC Heerlen. Momenteel maken ongeveer 700 leden deel uit van de club, die zich daarmee als een van de grotere sportverenigingen in de regio mag afficheren. Lieneke Hundscheid vult dat aan met: ,,Daarnaast hebben wij als enige Limburgse club twee watervelden ter beschikking. De vereniging heeft een hele gezellige en informele sfeer, waarbij leuke activiteiten georganiseerd worden voor alle leeftijdsgroepen. Zo hebben wij afgelopen jaar onder anderen een Halloween-tocht, pietentraining, herfstdiner, diverse hockey-clinics en feestjes georganiseerd op de club.”

De doelstelling. Lieneke heeft ons al verteld dat vorig seizoen wat spelers zijn gestopt. Daarom is men bij Nova voorzichtig als we vragen naar de doelstelling voor dit seizoen. Lieneke, in dezen woordvoerder: ,,Zoals gezegd, wij hebben helaas afscheid moeten nemen van 6 speelsters (gezondheidsredenen/stage/clubwissel/andere prioriteiten) en daardoor hebben we momenteel veel nieuwe speelsters. De groep waarmee we voorheen samen hockeyden, speelde al zeker 3 jaar samen. Je kent elkaar goed en dan raak je heel goed ingespeeld op elkaar. We zijn nu één seizoenshelft bezig. We zijn al gegroeid, maar het kan nog beter. Hoe langer we samen spelen, hoe beter we op elkaar ingespeeld raken. Ik denk dat we als doelstelling dit seizoen mogen hebben dat we goed meedoen in de tweede klasse, waarbij we liever naar boven kijken dan naar beneden natuurlijk. Momenteel staan we op plek vijf. Daarmee liggen we, vind ik, prima op koers.”

De jeugd Zonder jeugd geen toekomst, dat geldt voor elke club en elk team, in welke sport dan ook. In het team van Nova Dames 1 is jeugdig talent aanwezig, getuige: ,,Vanaf het begin van dit seizoen trainen Sam (A1) en keepster Nienke (B1) met ons mee en ze doen het hartstikke goed. Toevallig traint Shirin, een getalenteerde speelster uit de B1, nu sinds drie weken met ons mee. Afgelopen zondag mocht ze haar debuut maken bij Dames 1 en daarbij wist ze gelijk een doelpunt te scoren. Dat belooft!”

De achternamen van de talenten zijn bekend bij de insiders, concluderen we bij de redactie. Door die niet te benoemen maken we bovendien geen concurrenten wakker, de altijd aanwezige kapers op de kust. Die zullen ongetwijfeld als op de loer liggen om toe te happen.

De favorieten in de tweede klasse. Bij Nova is men tevreden met een plek in de hoge middenmoot, zo leiden wij uit het eerder gememoreerde relaas van Lieneke af. Blijft de vraag wie zij als titelpretendenten ziet. Haar visie: ,,Ik denk dat de ploegen in onze competitie goed aan elkaar gewaagd zijn. Het blijft iedere week spannend, want er kunnen gekke dingen gebeuren. Zo heeft de nummer tien op de ranglijst (Drunen) van de nummer één (Oedenrode) gewonnen, met 3-2. Ik durf daarom momenteel geen uitspraken te doen over de titelpretendenten, aangezien het qua aantal punten heel dicht bij elkaar ligt.”

Toekomstig trainster? Ons interview komt langzaam aan het slotwoord toe. Iemand die altijd 15 jaar hockey speelt heeft natuurlijk veel ervaring. Zo iemand wil nog wel eens trainer worden. Heeft Lieneke ambities in die richting. Zij sluit af met: ,,Ik heb training gegeven aan de jongste jeugd toen ik zelf 16-18 jaar was. Ik had er altijd erg veel plezier in, maar helaas heb ik momenteel geen tijd over om trainer te zijn van een team, misschien in de toekomst nog eens.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie