Het concert dat Locatelli geeft op 2 februari wordt een bijzonder optreden.

Afgelopen jaar is het traditionele concert aan het begin van het nieuwe jaar niet doorgegaan. De dirigent, Ernest Frissen, overleed namelijk eind december 2018. De afspraak voor de volgende repetitie had hij al gemaakt. Dat zou 10 januari worden en daarin zou de laatste hand gelegd worden aan het nieuwjaarsconcert 2019.

 

U begrijpt dat het overlijden van Ernest diepe indruk gemaakt heeft op de leden van het orkest en ook op de organisatoren van het Salviuskerkje. Uiteraard kon het concert geen doorgang vinden.

Nu, een jaar later, speelt Locatelli weer haar Nieuwjaarsconcert. Dit concert wordt opgedragen aan de nagedachtenis van Ernest Frissen. Een van de stukken uit het concert is de Locatango, door Jeroen Veerman gecomponeerd met in het achterhoofd de liefde van Ernest voor de muziek van Astor Piazzolla en met als solisten Britta Menzel en Jeroen Veerman.

Ernest was ook de leider van het salonorkest Da Capo en de zwierigheid waarmee hij aan dat orkest leiding gaf vertaalde hij bij Locatelli in een wals die zo eigen is aan bijna ieder Nieuwjaarsconcert.Locatelli speelt walsen uit Johann Strauss Die Fledermaus.

Een andere liefde van Ernest was de barokmuziek. Haast bij ieder concert lag er een werk van Vivaldi op de pupiter. En dat is nu ook het geval. Wat zou Ernest vol overgave meegedaan hebben in het Concert voor vier violen en orkest. Graag had hij gestaan naast Britta, een van zijn voormalige leerlingen, naast Berit, de moeder van Britta en Jeroen die voor deze gelegenheid de altviool inruilt voor een viool. En hoe gelukkig is Locatelli met Ingrid Holleman, die de vierde vioolpartij voor haar rekening neemt.

Met Ingrid als opvolger van Ernest is het orkest erg blij. Zij zet de liefde van Ernest voor de muziek voor strijkers niet alleen voort maar bouwt die ook verder uit. Het orkest blijft groeien en niet alleen in kwaliteit, maar ook in kwantiteit. Ingrid is als docent aan de Kerkraadse muziekschool ook de dirigent van Cordato, een strijkensemble bestaande uit leerlingen van die muziekschool. En in haar streven om iedereen zoveel mogelijk te laten spelen, biedt zij de leden van Cordato de mogelijkheid om samen met Locatelli op te treden.

Maar Ingrid biedt ook haar zussen Pamela en Marjon de gelegenheid hun muzikaliteit te tonen.

Nu is dat Pamela die in een fluitconcert van Johann Joachim Quantz furore maakt en het is haast zeker dat Locatelli in de toekomst met Marion zal optreden in een pianoconcert. Maar nu  speelt ze clavecimbel en verzorgt ze samen met Jop Veerman op cello o.a.de continuo partij in het werk van Quantz.

Dat er ook nog werk van Mendelssohn, Andriessen en Dvorak gespeeld wordt, maakt van de zondagmiddag voor de toehoorders een muzikaal avontuur.

De entree bedraagt 10 euro.

 

 Het programma:

Gioachino Rossini, Ouverture Barbier van Sevilla

Johann Joachim Quantz, Fluitconcert in G major QV 5:174

Jeroen Veerman, Locatango

Antonio Vivaldi, Concert voor 4 violen en orkest

Larry Henley en Jeff Silbar, The wind beneath my Wings

Hendrik Andriessen, Variaties en Fuga op een thema van Johann Kuhnau

Johann Strauss, Die Fledermaus

Foto Locatelli

 

 

 

Geef een reactie