Top-sieraadontwerper Chan brengt kunst van het vak over aan Maastrichtse creatieve makers

 

De Chinese Wallace Chan heeft vanmiddag een lezing gegeven over zijn werk, materiaalgebruik en uitgevonden technieken in Maastricht. De ontwerper, die zichzelf onder de absolute top van de wereld mag scharen, bood creatief talent uit Maastricht hiermee een unieke kans om te leren van een meester in het vak.

 

In Maastricht, de oudste maakstad van Nederland, staat de creatieve maakindustrie in bloei. Anno 2020 zijn er enkele honderden maakbedrijven, in alle ordes van grootte, die laten zien dat creëren en maken in het DNA van de stad zit. In Maastricht worden studenten, jonge talenten en gevestigde makers gefaciliteerd om hun werk mogelijk te maken. Chan bracht hen een grote portie inspiratie, kennis over zijn vak en ervaring met ondernemerschap.

Chan is de eerste juwelenkunstenaar uit China die wereldwijd erkenning kreeg voor zijn werk dat hij presenteerde op prestigieuze beurzen zoals TEFAF. In 1987 bedacht de kunstenaar een techniek om ontwerpen in edelsteen te snijden, de Wallace Cut, waarmee hij levensechte beelden kan creëren. In 2012 werd de ketting met de naam ‘Great Wall’ verkocht voor $73.500.000. Eind 2018, introduceerde Chan het Wallace Chan Porcelain. Dit porselein is ‘onbreekbaar’ en was een revolutionaire uitvinding.

De lezing, die onderdeel is van randprogrammering TEFAF & the City, organiseerde Chan in samenwerking met SIERAAD Art Fair en Chequita Nahar, de directrice van Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) en kwam mede tot stand door de gemeente Maastricht. Daarnaast toont hij van 7 t/m 15 maart zijn 25 nieuwste sieradencreaties uit de collectie ‘The Keeper of Time’ tijdens TEFAF in het MECC.

Foto’s Gemeente Maastricht

 

Geef een reactie