Gevolgen van het Coronavirus ook merkbaar voor Heerlens DJ Eschko c.q. Joep de Esch

 

 

Gezien de huidige omstandigheden, met betrekking tot de geweldige negatieve impact aangaande het Coronavirus richtte de redactie van Parkstad Actueel zich, via een e-mail gesprek, tot Heerlens DJ Eschko. Genoemde bekend zijnde DJ heet in het burgerlijke leven gewoon Joep de Esch. De redactie legde hem een aantal vragen voor met o.m. uiteraard als belangrijke insteek t.w. de ontwikkeling aangaande het Coronavirus. Voordat de redactie echter antwoorden kreeg op de vragen stelde hij als intro voor dit artikel, ten behoeve van alle gewaardeerde lezers van Parkstad Actueel, zichzelf  even  voor.                                                                                    

 

“Mijn naam is Joep de Esch 24 jaar uit Heerlen. al een paar jaar treed ik als DJ op onder de naam Eschko. Mijn hoofdstijl die ik draai is: Tech House en Funky House. Daarnaast draai ik ook veel Urban Muziek en ben ik nu ook meer met techno bezig. De afgelopen 2/3 jaar is mijn DJ-carrière in een stroomversnelling gegaan. Zo heb ik ook gewerkt op Intensss Outdoor in Brunssum en Castle of Love in Kerkrade en ook op Parkcity Live (2019).

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Tijdens afgelopen carnaval 2020 had ik een eigen middag in de Tent van Heerlen op het Pancratiusplein. Tijdens dit “Vasteloavends”-gebeuren mocht ik daar ook op beide abdicaties van de prinsen van de Stadscarnavalsvereniging de Winkbülle draaien. Ook ben ik vaste DJ in Club Nr.7-even in Heerlen. Door de jaren heen heb ik ook veel vriendschappen opgebouwd in de DJ business waar ik trots op ben en dientengevolge dit nog heel graag koester. Zo heb ik het podium al mogen delen met DJ La Fuente, DJ Jean, Rugged, DJ Chris Deluxe, DJ Ben Liebrand, Jody Bernal, DJ Billy the Kid, D-Squared, Le Gar, Famke Louise, Snelle en nog vele anderen. Gezien dit grote gezelschap van deze bekende DJ’s mag ik eigenlijk wel zeggen dat ik mijn droom leef, en zo voelt het soms nog echt”.

Natuurlijk wilde de redactie weten welke betekenis Corona voor hem heeft. Uit zijn antwoord bleek overduidelijk dat voor hem Corona nu wel een serieus iets is geworden. Eschko hierover: “mede ook omdat mijn beide ouders in het ziekenhuis werken net zoals ik vrienden heb die in het ziekenhuis/zorg werken. Zelf werkte ik ook tot eind 2019, naast mijn DJ carrière, in het Mumc+ in Maastricht. Dus ik weet wel een beetje hoe het nu allemaal daar aan toe gaat en heel belangrijk wat het Coronavirus eigenlijk inhoudt. Natuurlijk baal ik van alle voorzorg maatregelen, maar ik ben mede door mijn “wetenschap” over dit vreselijke virus, heel erg bewust van alles en hou me dan ook wel aan de regels. Bang ben ik er niet voor maar wel voorzichtig natuurlijk”.

          

Dat momenteel zijn DJ-werk even “stil” ligt betreffende de publieke optredens, als gevolg van de Coronacrisis, is eigenlijk begrijpelijk. “Want”, geeft hij aan, “natuurlijk is DJ-werk voor mij het liefste wat ik doe. Voor mij is er niets fijners als mensen een fijne tijd te zien hebben en al hun dagelijkse gedachte te zien verliezen om vervolgens lekker los te gaan op de muziek die ik draai. Dat kan op een club zoals mijn vaste club Nr.7even in Heerlen, maar ook op verschillende festivals. Helaas kan dit nu even niet, want gezondheid staat immers boven alles”.

Uiteraard vroegen we hem wat deze crisis voor hem betekend en hoe er mee om te gaan. Zijn antwoord was duidelijk. “Ondanks deze crisis niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik zie het namelijk als een crisis waar iedereen slachtoffer van is. Zowel de mensen die nu thuis zitten evenals de mensen die nu harder moeten werken dan ooit. Dat is ook waarom je mij niet snel hierover zou horen zeuren. Ik probeer juist zoveel als mogelijk met een beetje humor me er doorheen te slaan en er mee om te gaan. want als we teveel op het negatieve gaan focussen zullen we al heel snel gek worden.

Wel natuurlijk op een manier dat ik er niemand mee beledig.Ook heb ik aangeboden te helpen voor anderen. zo heb ik mijn oma, die in de risicogroep zit, aangeboden de boodschappen te willen doen. Ook heb ik, omdat het nu ook weer begon te jeuken, me bij het ziekenhuis aangemeld als hulpkracht in deze bizarre tijd. Bovendien vind ik dat we juist nu als maatschappij samen sterk moeten staan. Normaal ben ik degene die het applaus op het podium ontvangt. Daarover heb ik zelf al eens een facebook post gedeeld, ik hoef nu geen applaus. Geef dat maar aan de mensen die nu extra hard werken”.  Sociaal voelend en lovenswaardig toch deze oprechte mening van DJ Eschko.

Ook DJ Eschko, als zijnde ZZP-er, loopt natuurlijk tot minimaal 1 juni (en wellicht nog langer) veel inkomsten mis. “ik was immers alleen als DJ werkzaam en daarnaast nog werkzoekende voor vaste zekerheid, naast mijn werk als DJ. Dat dit nu allemaal even stil ligt met solliciteren door de coronacrisis is even balen. maar de gedachte dat ik niet de enige ben helpt me wel wat uit die sleur. Gelukkig hoef ik nog niet bang te zijn dat er helemaal geen geld op de plank meer ligt. Maar ik ben nu wel bewuster dat ik niet alles meer kan doen of betalen maar per week even moet uitrekenen wat ik wel en niet kan doen. ik zie dit dan ook als een les die ik in de toekomst mee kan nemen”.

Over de vraag: wat komt er nu op je af? DJ Eschko hierover: “momenteel ben ik bezig om hopelijk binnenkort nog wat festivals te mogen doen en zodra mijn residentie, club Nr.7even, weer open is weer te kunnen knallen achter de dj tafel. Ook heb ik na de zomer nog wat privé feesten opstaan in mijn agenda. Verder is het nu even afwachten omdat nu veel dingen of af zijn gezegd of nog afgezegd kunnen worden door de coronacrisis. Daarom heb ik nog niet teveel (grote) dingen vast gezet zodat, zowel voor mij, als mensen die mij willen boeken, weer moeten annuleren wegens nieuwe maatregelen. Maar zodra we hier weer langzaam uitkomen sta ik te popelen om weer aan de slag te gaan”.

 

Omdat er door de Coronacrisis voor DJ Eschko al veel werk is geannuleerd wil hij graag hierover zijn mening ventileren. “Ik ben van mezelf iemand die niet van de daken schreeuwt waar ik allemaal mag draaien. Dit moeten de betreffende festivals zelf de bekend maken. Maar niettemin sta ik in nauw contact met festivals/evenementen etc. aangaande waar ik draaien mag. Zo heb ik voor een festival al aangegeven dat ik de back-up datum al geblokt heb voor dit festival. Daardoor weten zij dat ik dit hele weekend voor hun beschikbaar zal zijn. Het is nu eenmaal een kwestie van met elkaar de beste oplossingen zoeken in de evenementen business.

Daar het DJ-werk nu stil ligt heeft DJ Eschko ook de tijd om op muzikaal niveau zich met aanverwante zaken bezig te houden. Hij laat hierover het volgende weten: “momenteel ben ik aan het oefenen met het produceren van muziek. Dit is altijd iets geweest waar ik van mezelf open over ben lastig te vinden. Ben nu, door middel van YouTube tutorial, aan het oefenen/verbeteren. zodat ik hopelijk naast eigen mach-ups in de toekomst ook echt voltallig eigen nummers kan draaien in de clubs en op festivals. Wie weet wat het dan meer brengt haha. Ook was ik onlangs (week 22 maart tot 28 maart jl.) iedere dag even live gegaan op mijn facebookpagina Eschko met een live-set. Dit had ik zo opgedeeld dat ik iedere dag een andere soort set zou doen en met nieuwe muziek. Gezien de huidige omstandigheden heb ik die nu wel genoeg kunnen opzoeken haha. Verder zit ik nu bij me ouders en verzorg ik daar de hond en het huishouden”. Ook lovenswaardig toch.

Overigens heeft DJ Eschko zeker vertrouwen in de aanpak van de overheid. Hiertoe zegt hij dan ook volmondig en heel kort en krachtig: ja. Maar wel met een aantal terechte opmerkingen. “Ik ben eigenlijk geen fan van het idee Lockdown, want dan heb je nog meer onzekerheden dan we nu al hebben. Ook weet je zeker niet hoelang je erin blijft zitten en kan de piek van het coronavirus weer hard terug komen. Wel ben ik van mening dat mensen zich dan wel aan die regels die zijn opgesteld moeten houden.

 

Als ik dan zie dat mensen met het hele gezin er toch nog op uit trekken kan ik daar, misschien heel egoïstisch, maar best heel boos om worden. Mijn gedachtegang hierover is dan ook dat we dadelijk, door deze onverstandige instelling, nog meer missen en we missen nu al genoeg”.

Klopt het dat door deze crisis de mensen meer op elkaar gericht zijn gaan worden en de samenhorigheid vergroot wordt?. DJ Eschko: “ik denk wel dat juist nu de kracht van de maatschappij tot bloei komt. Ik kom zelf uit een dorp/wijk (Welten/Heerlen) waar iedereen elkaar kent en op elkaar let. Ook hier in Welten merk hier toch wel dat er een nog sterker gevoel van samenhorigheid heerst. Mensen zijn zich bewuster van alles, praten natuurlijk wel nog met elkaar maar wel prima op anderhalve meter afstand. Als ik op mijn facebook kijk zie ik dat mensen kaartjes sturen naar de eenzame ouderen. Dat er goede doelen acties voor de zorgmedewerkers worden gehouden of steun voor de voedselbank. Maar ook dat online evenementen, via livestream op facebook ,zoals pub quizzen worden gehouden. Allemaal hartverwarmend. Samen sterk staan en voor elkaar zorgen. Ik doe het zelf ook zoveel mogelijk, maar vind het nog mooier dat ik om mij heen het gelukkig ook heel veel zie”.

 

Uiteraard heeft Dj Eschko een eigen mening hoe deze negatieve Corona toekomst en zijn DJ-functioneren eruit zal zien. “Ik vind het moeilijk te zeggen hoelang we hier nog in zullen zitten. Hoop natuurlijk, wie niet, dat alles binnenkort voorbij is en het “gewone” leven weer zijn gangetje gaat. Maar dat is op dit moment helaas nog koffiedik kijken. Niettemin zullen we met z’n alle samen erachter moeten gaan staan en doen wat van ons gevraagd wordt. Mijn toekomst als DJ zie ik nog altijd goed in. Ik denk zelf dat, als dit alles voorbij is, de behoefte aan uitgaan, aan festivals, concerten en al die dingen groter zal zijn als ooit tevoren. Dat mensen elkaar in de armen vallen en het leven gaan vieren en dat ik als DJ daar dan de leukste muziek bij kan draaien. Maar tot die tijd zal ik zeker de mensen nog amuseren via mijn facebook livestreams”.

Joep bedankt voor je uitvoerige openhartigheid, dit uiteraard onder dankzegging van het team van Parkstad Actueel en……pas ook goed op jezelf

Foto’s Uit het privé album van Joep de Esch

 

 

 

Geef een reactie