Paul van Putten: voetbaltrainer in de wereld van de zorg

 

 

Voetbaltrainers heb je in het profvoetbal en het amateurvoetbal. Het zijne gewone mensen, zoals u en ik. Maar waar trainers in de profwereld in de regel alleen maar met voetbal bezig hoeven te zijn, is dat voor hun vakgenoten in de wereld der amateurs (geheel) anders. Naast hun activiteiten als trainer hebben zij in de regel nog een dagtaak in een andere professie. Zo ook Paul van Putten, trainer van derdeklasser KVC Oranje uit Kerkrade.

 

Paul werkt inmiddels al 35 jaar bij Zuyderland Medisch Centrum. Zeker in deze tijd voor de redactie van Parkstadactueel reden om eens met hem in gesprek te gaan over het virus en de gevolgen ervan op het sociale en sportieve vlak.

 

Beroep, algemeen en in relatie tot corona

Om te beginnen vragen we onze gesprekspartner naar de aard van zijn werkzaamheden. Paul vertelt: ,,Mijn functie is afdelingshoofd van de Zorgopleidingen. Hierbij stuur ik op de kwaliteit van het praktijkleren van de diverse opleidingen. Dat betekent kortweg het aansturen van  medewerkers en het bewaken van processen en budgetten.

Ik ervaar mijn taken nu niet zo zeer anders, wel zijn er nu andere omstandigheden. De onderwijspartners maken vooral nu gebruik van afstandsonderwijs, waardoor leeropdrachten nu anders moeten worden uitgevoerd. De praktijkbegeleiding staat onder druk, omdat de extra tijd die normaliter voor begeleiding was gereserveerd nu opgaat in het leveren van directe zorg. De afstemming met de onderwijsinstelling, het up to date houden van nieuwe informatie en afspraken, de inzet van nieuwe technologieën maken mijn werk intensiever. Belangrijkste taak die ik hierin heb is om samen met vele andere betrokkenen ervoor zorg te dragen dat het leerklimaat voor de studenten en stagiaires veilig en kwalitatief kan plaatsvinden.”

Druk op medewerkers in ongelijke strijd

Dan komen op het punt dat we allemaal meekrijgen via tv,de sociale media en anderszins. De druk in ziekenhuizen en zorgcentra op het personeel is enorm. Hoe ervaart Paul van Putten dat van dichtbij? Zijn reactie: ,,Zoals de hele maatschappij dit ervaart; ik heb enorme bewondering voor hun inzet en motivatie om die wedstrijd tegen het Coronavirus te winnen. Ik blijf in mijn metafoor van het voetballen en vergelijk het met een bekerduel tussen twee clubs die uitkomen in verschillende klassen. De underdog wint regelmatig ondanks dat het een ongelijke strijd is.”

De duur van het gevecht tegen Corona?

Het liefst zouden we met z’n allen vandaag weer het gewone leven oppakken. We weten, of beter denken, echter dat dit nog wel een tijd(je) gaat duren. De toekomstvisie van Paul van Putten is als volgt: ,Het Coronavirus wordt uiteindelijk verslagen. Of doordat we voldoende lang de maatregelen naleven of doordat er een vaccin wordt ingezet. We zullen nog wel een tijd hiermee geconfronteerd worden, maar ik waag me niet aan een voorspelling. We zien in andere landen dat het normale leven oppakken weer in zicht komt.’

Voetbal

Dan stappen we in het vraaggesprek over naar het onderwerp voetbal. Wie Paul van Putten kent weet dat hij een gedreven sportman is, die altijd probeert alles uit de kast te halen om tot prestaties te komen, zeker ook in zijn grote passie, voetbal. Het voetbal is nu stilgelegd. De KNVB heeft het amateurvoetbal, voor wat betreft het seizoen 2019-2020, definitief beëindigd en beslist dat er geen promoties en degradaties zullen plaatsvinden. Ook over dit onderwerp vroegen we Paul naar zijn mening. Hij steekt van wal: ,,Het is een lastige maar begrijpelijke beslissing. Voetbal is een groot deel van mijn leven, maar er zijn belangrijkere zaken zoals een goede gezondheid. Zo lang ik gezond ben heb ik de regie over mijn eigen leven. Wat de huidige beperkingen betreft, daar leer ik wel mee om te gaan.

Ook het besluit van de KNVB inzake de sportieve gevolgen vind ik absoluut verstandig. Om de huidige stand in de competities als eindstand aan te wijzen, zoals dat in België gebeurt, vind ik onrechtvaardig. Sportieve gevolgen aan een rangschikking verbinden moet je doen op basis van het gegeven dat alle wedstrijden zijn gespeeld. Nu dit niet het geval is vind ik de keuze van KNVB de beste. Er zijn uiteraard verenigingen die er zo goed voorstonden dat ze wellicht kampioen zouden worden. Dat is pijnlijk, maar ieder ‘als-dan’- scenario had discussies opgeleverd.”

Het nieuwe seizoen

In deze tijd van het jaar vinden bij amateurclubs, zo dit niet al gebeurd is, gesprekken plaats. Met de technische staf, met de al aanwezige spelers en met eventuele nieuwelingen. Normaliter gebeurt dat in een persoonlijk onderhoud. Hoe werkt dat in deze tijd, vragen wij ons af. Paul weer: ,,Dat gaat nu anders. Het alternatief is beeldbellen, maar er is natuurlijk niets te vergelijken met een direct persoonlijk face to face gesprek. De hoop, zoals ieder jaar, is dat de selectie intact blijft en dat nieuwkomers een nieuwe uitdaging bij KVC Oranje willen aangaan. We hebben de afgelopen drie (of zeg maar 2,5) seizoenen goed gepresteerd. Er is een groep die goed met elkaar kan omgaan en de motivatie heeft om het maximale eruit te halen. Dat willen we ook volgend seizoen gaan bewerkstelligen. En als dat betekent dat we mogelijk op andere manieren moeten communiceren zodat iedereen blijft of nieuwe spelers mogelijk komen, dan doen we dat.”

Leven na de crisis

In deze tijd kun je jezelf als mens afvragen of het leven er anders uit zal zien nadat het Coronavirus is overwonnen. Het antwoord op die vraag van Paul van Putten is ontkennend, getuige: ,,Nee, het alledaagse leven wordt niet anders op het moment dat de Coronacrisis achter de rug is. We komen straks terug in ons bekende ritme en dat is maar goed ook. Moeten we leren van de crisis? Jazeker. Heb ook dan oog voor zaken die nu in deze situatie belangrijk zijn zoals de samenhorigheid, het respect naar elkaar toe, het bevorderen van de creativiteit, het sneller achterwege laten van futiliteiten en het besef dat gezondheid het belangrijkste is.”

Tenslotte

Mensen kunnen zich behoorlijk druk maken als het om voetbal gaat. Dat zien, of beter zagen, we regelmatig, binnen en buiten de lijnen. Voetbal wordt ook vaak de ‘belangrijkste bijzaak in het leven’ genoemd. We vragen aan Paul of e.e.a. ertoe gaat leiden dat mensen in de toekomst meer gaan relativeren. Hij antwoordt: ,,Ik kan alleen voor mezelf praten. De crisis heeft duidelijk gemaakt dat zaken betrekkelijk zijn en dat voetballen niet altijd de hoogste prioriteit heeft. Maar voetballen is wel mijn passie. Dat dit door de crisis is weggevallen raakt me. Gelukkig heb ik met mijn levenspartner hier veel over kunnen spreken. Zodoende heb ik het een plek kunnen geven.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie