Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens reikt op vrijdag 24 april 6 Koninklijke Onderscheidingen uit aan inwoners van de gemeente Gulpen-Wittem. Vijf inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

 

 

Els Eggen-Van Wersch

Leeftijd                        78 jaar
Woonplaats                 Eys
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

 

Els Eggen, een initiator die zich bijna 60 jaar lang belangeloos actief inzet en maatschappelijk  betrokken is bij de hulpverlening, jeugd en een passie heeft voor volksdansen.

Omstreeks 1962 startte mevrouw Eggen haar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis, afdeling Mergelland. In eerste instantie als lid en later als bestuurslid. Ze ging regelmatig mee als vrijwilliger op de Rode Kruis-boot Henri Dunant.

Reeds 40 jaar geeft zij EHBO les aan groepen 7 en 8 van de verschillende basisscholen in de gemeente Gulpen-Wittem. Eerst via het Rode Kruis en sinds 25 jaar via de EHBO-vereniging. Els Eggen zette een Jeugd EHBO B-cursus op voor kinderen vanaf 13 jaar. In 1983 was zij oprichtster van een afdeling Jeugd Rode Kruis (JRK). Naast de EHBO lessen organiseerde het JRK ook allerlei activiteiten zoals de provinciale Jeugd Rode Kruisdag.

In 1994 is ze medeoprichter van de EHBO afdeling Gulpen-Wittem. In januari 1996 treedt ze toe tot het bestuur van de EHBO-vereniging.  Na 24 jaar later is ze nog steeds een van de kartrekkers. Vanuit haar bestuurslidmaatschap coördineert zij ook de jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor de EHBO-vereniging. Daarnaast is zij een van de 24 preventieve hulpverleners bij allerlei activiteiten en evenementen in deze regio.

Van 1963 is zij 4 jaar actief geweest voor het Katholieke Meisjesgilde. Zij was leidster van het bivak van het Meisjesgilde Geulle. In 1964 is zij medeoprichtster van met Katholieke Meisjesgilde Eys en vervulde de rol van hoofdleidster. 3 jaren was ze districtsbestuurder Limburg van het Katholiek Meisjesgilde.

Van 1972 tot 2014 was zij regelmatig actief als vrijwilligster tijdens de handarbeidles van basisschool Klavertje Vier in Eys. In 1978 was zij mede-initiatiefneemster van de jaarlijks bivak voor leerlingen van de basisschool Klavertje vier en medeorganisator tot 1984.

38 jaar geleden is ze initiatiefneemster van de Volksdansgroep in Simpelveld, gevolgd door een Volksdansgroep in Eys, Welten en Heerlen. Ze leert de deelnemers nieuwe dansen uit heel Europa. Het doel van de dansgroep is niet alleen dansen en het ‘meer bewegen voor ouderen’, maar ook de gezelligheid en de onderlinge sociale contacten. In 1978 was ze medeoprichtster van en tot 1988 actief voor een volksdansclubje voor de basisschooljeugd.

Sinds 2018  is zij collectant voor de Hartstichting.

 

Henk Erinkveld

Leeftijd                        72 jaar
Woonplaats                 Wittem
Is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

 

Pater Henk Erinkveld is van grote betekenis voor de Redemptoristengemeenschap, het Redemptoristenklooster van Wittem en voor pelgrimswandeltochten. Hij is in 1973 tot priester gewijd en werd Redemptorist. Sindsdien is hij lid van de Congregatie van de Allerheiligste Verlosser (Congregatio Sanctissimi Redemptoris) of te wel Redemptoristen.

Pater Erinkveld was van 8 december 1999 tot 22 januari 2006 en wederom sinds 2012 (ondanks zijn pensionering) rector van het Redemptoristenklooster Wittem. Het Klooster van Wittem bestaat uit een woongemeenschap (de communiteit) waaraan Pater Erinkveld leiding geeft als rector en een werkgemeenschap stichting Redemptio. De Stichting Redemptio is verantwoordelijk voor het Klooster en voor alle (pastorale) activiteiten.

Hij is voorzitter van de Stichting Redemptio. Een onderdeel hiervan is het huidige inhoudelijke team, waarvan hij tot 2000 het leiderschap had, maar daarna wel lid bleef van dit team. In het Klooster wonen en werken zo’n 20 personen en er kan gerekend worden op zo’n 100 vrijwilligers. Pater Erinkveld is steeds een belangrijke animator en inspirator geweest voor belangrijke ontwikkelingen. Hierbij houdt hij steeds het belang van het Klooster Wittem als pelgrimsoord en cultureel centrum in de Limburgse samenleving en ver daar buiten voor ogen. Vandaag de dag bezoeken jaarlijks zo’n 100.000 pelgrims Wittem. Aan de rectorschap is het voorzitterschap van het kerkbestuur van de HH. Alfonsus de Liguori en Johannes Nepomucen parochie gekoppeld. 10 jaar was hij lid van de internationale Commissie Justice and Peace van de Redemptoristen. Deze commissie onderhield contacten met redemptoristenprojecten overal ter wereld op het gebied van Vrede en Rechtvaardigheid. Van 1987 tot 2005 was hij lid van het Provinciale Bestuur van Nederlandse Provincie Redemptoristen (het Provinciaal Kapittel). Hij was vicaris van de Provinciaal Overste.

Sinds 1995 is hij bestuurslid Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden. Deze stichting viert dit jaar haar 25 jarig jubileum en pater Erinkveld zijn 25 jarig bestuurslidmaatschap. Maandelijks worden pelgrimstochten en wandelingen georganiseerd op een gedenkdag van een katholieke heilige met een actueel bezinningsthema. Hij adviseert over pelgrimages en verzorgt de PR en bij evenementen verzorgt hij het bezinningsprogramma.

Sinds 1995 vervult hij een voortrekkersrol en is hij stimulator van het Wittems Kloosterbier. Dit is een samenwerking tussen het Klooster Wittem  en de Gulpener Bierbrouwerij. Nu 15 jaar is hij voorzitter van de Stichting Peerke Donders Tilburg. De stichting beheert zowel het materiële als het immateriële erfgoed van Peerke Donders. Hij is lid van het Dagelijks Bestuur en is voorzitter van de werkgroep Heiligverklaring Peerke Donders. Ook is hij coördinator van de jaarlijkse bedevaart vanuit Nederland naar Suriname. Daarnaast ontwikkelde hij een lange-afstandspelgrimspad van Tilburg naar Wittem. In 2006 werd hij lid van het bestuur van de Sint Clemens Provincie. De Sint Clemens Provincie is een samenvoeging van vier redemptoristen provincies: Nederland, Vlaanderen, Noord Duitsland en Zwitserland. Hij bleef lid van het bestuur van de Sint Clemens Provincie tot 2012.

Met ingang van 2016 is hij voorzitter van de Edmund Beel stichting. Deze stichting geeft subsidies  voor het bevorderen van aanwijsbaar op het pastoraat gerichte theologiebeoefening, pastoraat of spiritualiteit in Limburg, met een aantoonbaar missionair/diaconaal karakter en aandacht voor de wisselwerking tussen de christelijke traditie en de hedendaagse cultuur.

 

 Guil Lemmerlijn

Leeftijd                        67 jaar
Woonplaats                 Slenaken
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Guil Lemmerlijn is een enorm toegewijd en betrokken vrijwilliger die verantwoordelijkheid neemt, vooral op sociaal-maatschappelijk gebied. Op jeugdige leeftijd werd hij ingezet bij het onderhoud Lourdesgrot Slenaken.

In 1983 werd de heer Lemmerlijn vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Slenaken. Vanaf 2003 is hij bestuurlijk actief als secretaris en met ingang van 2014 nam hij ook de voorzittersrol op zich. Naast de functie van voorzitter en secretaris was hij tevens 2 jaar penningmeester.

Sinds 1983 werd hij actief als vrijwilliger van de gemeentelijke Ziekendag Gulpen-Wittem.
Het comité organiseert jaarlijks een ontmoetings- en ontspanningsmiddag voor de zieken, hoogbejaarden en oudere alleenstaanden binnen de gemeente Gulpen-Wittem. Met ingang van 1998 is hij bestuurslid en sinds 7 jaar voorzitter.

Reeds 25 jaar is hij secretaris en vrijwilliger voor het Kerkelijk Museum Slenaken en verantwoordelijk voor de organisatie van thema projecten binnen het museum. In het Kerkelijk Museum bevinden zich schatten uit de kerk, kapelletjes in de buurt, collecties en (religieuze) voorwerpen van particulieren uit Epen, Mechelen en Slenaken. Ook wel de schatkamer van Slenaken genoemd.

Van 2009 tot 2017 was hij penningmeester van het Kerkbestuur van de St. Remigiusparochie Slenaken. De Kerkbesturen van Epen, Mechelen en Slenaken (EMS) vormen sinds 2017 een bestuurlijke eenheid waarvan de heer Lemmerlijn de functie van secretaris op zich heeft genomen. Van de Parochieraad St. Remigius Slenaken vervult hij de functie van penningmeester. Verder is hij onder meer collectant en regelt hij de aktes van de graven en de grafrechten van de begraafplaats van de H. Remigius. Ruim 8 jaren is de heer Lemmerlijn penningmeester van de adviesraad Sociaal Domein Gulpen-Wittem. De adviesraad adviseert het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over de uitvoering van de Wmo, Jeugdwet en de Participatiewet.

In 2012 is hij medeoprichter van de stichting Reanimatienetwerk Slenaken dat kan rekenen op zo’n 40 hulpverleners. Tevens is nu 7 jaren voorzitter Sociaal Domein Kernoverleg Slenaken. In dit kader is hij medeschrijver geweest van het dorpsontwikkelingsplan Slenaken, het DOP Slenaken.
Door zijn inzet is in 2017 een start gemaakt met het Huiskamerproject Slenaken. Verder wordt vanwege zijn deskundigheid vaak een beroep op hem gedaan bij afhandelingen van procedures, aanvragen van subsidies en PR activiteiten. Hij draagt verder verantwoording over het project sociale cohesie verenigingen. Ook heeft hij zitting in de werkgroep verkeer en is hij kartrekker bij het opstellen van een nieuw verkeersvervoerplan voor Slenaken. Daarnaast is hij betrokken bij het domein fysiek dat plannen maakt voor het opnieuw inrichten van het kerkplein Slenaken.Als bestuurslid van de Personeelsvereniging van de gemeente Gulpen-Wittem met ingang van 5 januari 2016 verzorgt hij m.n. de wandelingen. Zo’n twee jaar is hij nu actief voor de Stichting Kruisen en Kapellen Slenaken.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

Geef een reactie