Thuis CultuurWijzer; een bundeling van bijzondereculturele thuis-initiatieven

In deze vreemde tijd waarin het sociale en culturele leven zo goed als stil ligt, valt er thuis wel genoeg te beleven. Pit Cultuurwijzer ondersteunt scholen en culturele instellingen in Parkstad bij het ontwikkelen van aansprekende, waardevolle en gevarieerde cultuureducatie­programma’s voor kinderen en jongeren. Nu is op haar website, onder Thuis Cultuurwijzer, een groot aanbod van online initiatieven van regionale culturele partners te vinden. Op deze manier brengt Pit Cultuurwijzer kunst en cultuur thuis in de woonkamer zodat ouders en kinderen samen op ontdekking kunnen gaan in de wereld van onder andere muziek, beeldende kunst, boeken en beweging.

Een bijzonder initiatief dat op de website te vinden is, is Briefdragers. Briefdragers is opgericht door professionals uit de kunst- en cultuursector en actief in verschillende provincies. In Limburg is Parkstad de eerste regio die deelneemt.

Het platform begeleidt kinderen vanaf acht jaar om een creatieve boodschap te versturen naar mensen die niet of nauwelijks contact mogen hebben met de buitenwereld. Via instructievideo’s worden de kinderen in acht stappen begeleid om een eigen verhaal te maken in de vorm van bijvoorbeeld een brief, tekening, gedicht of fotoverhaal. Via een online helpdesk staan professionals uit de kunst- en cultuursector voor ze klaar om te helpen met tips en adviezen. Zo kunnen kinderen zelfstandig, dus zonder hulp van ouders of leerkrachten, een creatieve boodschap sturen aan iemand die is afgesloten van de buitenwereld.

‘We denken dat de verbinding tussen de kunsten, educatie en de zorg van groot belang kan zijn in een samenleving waar eenzaamheid een onderwerp is.’

Waar Pit Cultuurwijzer als ontwikkelaar en ambassadeur betrokken is bij Briefdragers, heeft SCHUNCK, penvoerder voor Pit Cultuurwijzer, contact gezocht met zorginstellingen uit de regio Parkstad. Door de creatieve poststukken van de kinderen te bezorgen bij bewoners van bijvoorbeeld Parc Imstenrade, hopen alle partijen het verplichte isolement van bewoners draaglijker te maken.

https://pitcultuurwijzer.nl/thuis-cultuurwijzer

https://www.briefdragers.nl/

Foto pitcultuurwijzer

Geef een reactie