Hoofdmenu

Man van weinig woorden

Ben Labyed voetbaltrainer

In de voetbalwereld kom je, net als in het gewone leven, mensen van allerlei pluimage tegen. Mannen en vrouwen die graag op de voorgrond staan, mensen die bescheiden zijn en zowat alles wat je daar ergens tussenin kwijt kan. De redactie van Parkstad Actueel kwam in gesprek met Ben Labyed, geboren in 1956, komende voetbaljaargang trainer bij vierdeklasser Kakertse Boys in Landgraaf. Ben bleek een man van weinig woorden.

 

 

De persoon en voetballer Ben Labyed. Om te beginnen vragen we Ben Labyed om een omschrijving te geven van zijn eigen ‘persoontje’. De reactie is, zoals zal blijken, kort maar krachtig: ,,Ik ben een echt familiemens. Ik denk te kunnen zeggen dat ik open en en sociaal ben. Zeker weet ik dat ik erg fanatiek van aard te noemen ben.”

Tegenwoordig is Ben Labyed, gehuwd en vader van vijf kinderen, was als   conciërge bij een basisschool, dus actief als oefenmeester in de voetbalwereld. Komend seizoen bij Kakertse Boys in Landgraaf.

Als voetballer ging Ben langs bij een aantal clubs in Parkstad. Hij was actief bij Nieuw-Einde, Limburgia, RKTSV en KEV. Ongetwijfeld zal een deel van deze namen van clubs niet iedere lezer, met de name de jongere onder ons, bekend voorkomen. Nieuw-Einde is inmiddels NEC’92 geworden en zal, naar het zich laat aanzien, overgaan in Heksenberg/NEC. Limburgia, ooit profclub, is inmiddels BSV Limburgia en KEV is na een aantal fusies nu KCC’13. Alleen RKTSV draagt nog steeds dezelfde naam.

De trainer.Op enig moment kwam onze gesprekspartner in aanraking met de voorzitter van RKONS, ook al een club die na een fusie een andere naamgeving kent, te weten vv Schaesberg. Die preses gaf Ben in overweging om het als trainer te gaan proberen. Dat advies werd opgevolgd. Ben Labyed werd leermeester en trok langs KEV, RKONS, Huls, RKHBS, Eikenderveld, Abdissenbosch, Minor en Sporting Heerlen. Komend seizoen staat hij aan het roer bij Kakerts Boys, een club die, ware de competitie niet afgebroken, met een grote mate van waarschijnlijkheid naar de vijfde klasse zou zijn afgedaald. De vraag rijst dan welk toekomstperspectief je als trainer ziet als je voor zo’n club kiest.

Ben Labyed: ,,Ik  ben nu begonnen met een selectie van jongens die echt gemotiveerd zijn. De meesten zaten al bij de Kakertse Boys, maar er komen ook 9 nieuwe jongens. Ik ben ervan overtuigd dat je een doel kunt bereiken als je te maken hebt met gemotiveerde groep en energieke mannen, die de wil hebben om te presteren. Bovendien, niet onbelangrijk, Kakertse Boys is een gezellige club, die zich inzet voor haar spelers. Dat helpt mee en voor mij is het uiteraard weer een nieuwe uitdaging. De selectie bestaat nu uit 22 spelers. Daarvan waren er al 13 aanwezig en zijn dus 9 nieuwelingen. Of de nieuwkomers een versterking vormen moet natuurlijk blijken. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om saamhorigheid te creëren, plezier brengen binnen de groep, om uiteindelijk handhaving in de vierde klasse te bewerkstelligen. Stiekem hoop ik op een plaats bij de eerste vijf. Dat zal ook afhangen van de fitheid van de spelers. We hebben een mix van technisch onderlegde acteurs en spelers die met karakter van grote waarde zijn. Die zullen elkaar aan moeten vullen. Bovenin zie ik een belangrijke rol weggelegd voor SV Hulsberg en FC Kerkrade-West, hoewel je het nooit zeker echt kunt weten, zeker niet in zo’n vroeg stadium als nu. Ik hoop dat we in september weer van start kunnen gaan met het nieuwe seizoen. Ik verheug me er al op.”

Zoals gememoreerd, Ben Labyed is geen man van lange verhalen. Aan het einde van het interview laat hij ons nog weten naast voetbal graag uit te gaan eten, een kaartje te leggen (kwajongen) en met de dartpijltjes zijn doelen te stellen. Maar met name acht hij, volkomen terecht, belangrijk dat we met z’n allen deze moeilijke tijd gezond doorkomen, iets wat andersom uiteraard evenzeer geldt.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno