Op 23 september kun je bij De Vondst terecht voor het archeologisch spreekuur

 Heb je een voorwerp dat je wil laten zien of misschien heb je vragen over een (mogelijke) archeologische vondst die je hebt gedaan? Nu is je kans om onze specialist te ontmoeten!
Ook interessant: je kan op deze dag een rondleiding boeken met een uniek kijkje achter de schermen bij Restaura en het depot in De Vondst. (let op: geen entree, wel de aanmelden voor de rondleiding via reserveringen@devondst.nl)

Je komt zeker deze prachtige pot tegen die door Restaura is gerestaureerd. Deze is in 1999 gevonden tijdens een proefsleuvenonderzoek in het kader van werkzaamheden voor de A73 aan de Melatenkamp op de Hei in

Swalmen

. Vermoedelijk was op die plek een 2e eeuwse nederzetting. Het betreft een Romeins dolium, voorraadvat, uit de 2e eeuw na Christus.

Een dolium diende voor de opslag en vervoer van bijvoorbeeld graan of olijfolie. Daarnaast werd het gebruikt voor de productie van wijn en saus. Het is niet bekend waarvoor dit dolium is gebruikt. Werd in Swalmen veel wijn gedronken en werd het gebruikt als voorraadvat? Of waren de Romeinse Swalmenaren drukker met de handel en gebruikten ze het dolium voor het vervoer van hun landbouwproducten? Of… had deze een culturele functie in Swalmen? Dolia werden immers ook gebruikt in theaters voor hun akoestische kwaliteiten (vermoedelijk voor speciale geluidseffecten). Wat denk jij?

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie