Teammanager en perschef Mark Maas: Roda JC in hart en nieren.

In voetballand heb je mensen die veel in beeld  verschijnen, of, erger, niet weg te slaan zijn van tv. Maar er zijn ook mannen en vrouwen die bergen werk verzetten, maar in feite nooit voor de camera of in de openbaarheid te zien zijn. Tot die laatste categorie behoort Mark Maas, teammanager en perschef bij Roda JC. Mark was als voetballer hoofdzakelijk actief bij Minor in Nuth, waar hij het tot de hoofdmacht schopte. Een aantal kruisbandblessures noopte hem te stoppen.  We gingen met hem in gesprek.

 

Waarom Roda JC

We beginnen met de vraag hoe Mark met Roda JC in aanraking kwam. Het blijkt te zijn gegaan, als bij velen. Mark: ,,Mijn vader nam mij en mijn twee broertjes heel lang geleden mee naar Roda JC. Vanaf dat moment waren we alle drie verkocht. Niet gek dus, zo bedenken wij dat hij op een bepaald moment zelf actief is geworden binnen de club. En tevens een achtergrond die als gezonde voedingsbodem kan dienen.

Van alle markten thuis

Wat is een teammanager en wat doet hij? Die vraag komt bij je op als je de term hoort. Het blijkt, in het geval van die baan bij Roda JC, een veelomvattende en tijdrovende bezigheid te zijn. Mark Maas steekt van wal: ,,Ik omschrijf het zelf altijd als volgt: zowel spelers als stafleden ontzorgen op het gebied van niet-voetbalzaken, zodat zij zich volledig kunnen focussen op het voetbal. Hierbij moet je o.a. denken aan het organiseren van oefenwedstrijden, planning, informatievoorziening richting de spelers, inplannen van coronatesten, reizen (hotel en bus) naar uitwedstrijden organiseren, maar ook de begeleiding van nieuwe spelers in hun medische keuring, zoektocht naar een appartement, auto, verzekering, bankrekening, inschrijven in de gemeente. Op wedstrijddagen heb ik contact met de KNVB, verzorg ik de wissels op de bank en zorg ik ervoor dat alles rondom het team vlekkeloos verloopt.”
Een drukke baan dus, die van teammanager in het profvoetbal, waarbij je van alle markten thuis moet zijn. Heel wat anders dan hetgeen mensen in die functie in het amateurvoetbal ‘voor de kiezen krijgen ‘ is onze concusie. Maar goed, die mensen doen het dan ook vanuit een andere invalshoek, door de bank genomen pro deo. Wat Mark betreft, we hebben nog in het midden gelaten dat hij in tijden van corona, zoals we onlangs in de regionale krant konden lezen, als kapper voor Roda-speler Erik Falkenburg heeft gediend. Maar we zijn er nog steeds niet. Als je de taken, die zijn genoemd, voor ogen ziet, concludeer je al snel dat je er  niet komt met de van ‘8 tot 5 mentaliteit’ . Mark onderschrift dat volledig. Hij zegt: ,,Dat kun je in het voetbal écht vergeten. Iedere avond is er wel weer iets anders. Een speler die schade heeft gereden aan zijn auto, een vraag over een declaratie van medische kosten, een speler die toch nog even wil checken hoe laat we de volgende dag samenkomen of contact met Jeffrey van As over iets wat aanstaande is. Dat is ook helemaal niet erg, want de spelers moeten iemand hebben waar ze terecht kunnen met hun problemen of vragen.”

Voetbaltechnische zaken

Dan rijst bij ons de vraag of een teammanager ook invloed heeft op voetbaltechnisch gebied. Dat blijkt bij Mark Maas niet het geval. Mark Maas, die bij wedstrijden in trainingspak aanwezig is en, zoals gezegd, zelf bij Minor heeft gebald, resoluut: ,,Ik heb geen bemoeienis met technische zaken. Het dragen van een trainingspak is puur zodat we allemaal hetzelfde gekleed zijn op wedstrijddagen. Door de week loop ik lekker in mijn normale kleding.

Nieuwe aanwinsten, werk aan de winkel, zaakwaarnemers en Roberto Firminho

We hebben al gehoord dat onze gesprekspartner nieuwe spelers begeleid bij hun entree in Kerkrade. Hoe gaat dat in zijn werk, is onze volgende vraag en welke ervaringen zijn er zoal met zaakwaarnemers in het wereldje? Mark weer: ,Het begint eigenlijk met een telefoontje van Jeffrey  van As dat er een nieuwe speler bij ons komt voetballen. Soms regel ik dan een vlucht, indien de speler vanuit een ander land komt. Ik pik hem van het vliegveld op en dan begint een lange, belangrijke, dag. We laten de speler medisch keuren bij onze clubarts Fred Hartgens. Daarna rijden we richting Meditta in Echt, waar de speler röntgenfoto’s van zijn gewrichten laat maken. Meestal komen we daarna richting het stadion om de arbeidsovereenkomst tussen speler en club te tekenen. Als dat achter de rug is kunnen mijn collega’s van de social media afdeling de speler mooi op beeld zetten. Na enkele uurtjes voorbereiding van de communicatie treden we daadwerkelijk naar buiten, met het nieuws dat een nieuwe speler bij Roda JC een contract heeft getekend. De dag erna probeer ik een aantal bezichtigingen voor woningen te regelen zodat de speler zo snel als mogelijk zijn eigen plekje in Parkstad heeft. Ingangen die je als vertegenwoordiger van Roda JC hebt komen daar wel eens bij van pas uiteraard. Tevens moet er dan nog allerhande papierwerk in orde worden gemaakt om de speler speelgerechtigd te krijgen. De zaakwaarnemer zorgt ervoor dat alles contractueel goed op papier staat tussen Roda JC en de speler. Het hangt van het type zaakwaarnemer af of die zich ook bemoeit met waar de speler gaat wonen, etcetera. Doorgaans wordt de speler aan mij overgelaten en maak ik alles voor hem in orde. Heel af en toe gaat de zaakwaarnemer mee naar de medische keuring of naar een bezichtiging van een appartement. Ik kan mij herinneren dat de zaakwaarnemer van Romario Rösch niets aan het toeval overliet en écht overal mee naartoe ging. Bleek achteraf dat hij tevens de zaakwaarnemer was van Liverpool speler Roberto Firminho.

Waarom kiezen spelers voor Roda JC?

Als je in de eredivisie speelt en zeker als je in Europees verband kunt acteren, kun je spelers met een flink salaris naar Kerkrade lokken. Speel je in de Keuken Kampioen Divisie, wordt dat een stuk minder. Toch slaagt Roda JC er dit seizoen weer in goede voetballers  naar het Parkstad Limburg Stadion te krijgen. We vragen Mark Maas naar de redenen. Hij legt uit: ,,Ik denk omdat het verhaal nu klopt bij het beeld dat de speler geschetst wordt. De Phoenix Groep, Jurgen Streppel en Jeffrey van As weten waar ze met deze club naartoe willen en halen ook écht alleen maar spelers die bereid zijn in zichzelf te investeren. Dat het kunnen uitgeven van veel geld niet automatisch betekent dat de prestaties daarbij omhoog schieten, hebben we de afgelopen jaren allemaal kunnen zien. Natuurlijk zouden die spelers elders meer geld kunnen verdienen, maar je komt óók voor een trainer, technisch directeur en een verhaal naar Roda JC. Als dat allemaal klopt, dan wordt de keuze voor Roda JC, ondanks de ongunstige ligging van de club voor spelers uit andere delen van Nederland, alleen maar aantrekkelijker. Laat ons nu de club rustig opbouwen; ik heb in ieder geval alle vertrouwen in de technische leiding die nu bij Roda JC aan het roer staat.”

De pers

Als het goed gaat bij een club, is de pers door de bank genomen welkom. Goed nieuws hoort en leest men graag natuurlijk. Maar goed, dat geldt in feite voor eenieder van ons. Als het minder  gaat, wordt men voorzichtiger richting het journaille. Als we Mark, die ook perschef van Roda JC is, naar zijn omgang met media vragen, luidt zijn reactie: ,,Erg prettig. Ik heb goede contacten met L1, De Limburger, ESPN, maar ook de kleinere regionale omroepen, zoals ZO-NWS en Parkstad Actueel. Iedereen is van harte welkom in het stadion voor een interview en om verslag te doen van wedstrijden. En als je me vraagt of ik wel eens een beetje om de waarheid heen moet draaien: dat valt reuze mee. Jeffrey is transparant en zegt waar het op staat. Dit heb ik ook bij Martijn Wismans gemerkt, dus dat maakt het voor mij ook stukken makkelijker. In het tijdperk van De la Vega was het wel eens anders.”

Blijvende contacten en herinneringen

Voetballers komen en gaan, bij de amateurs, maar zeker in de wereld van het profvoetbal. Contacten zijn dan ook vaak van korte duur. Maar het kan ook anders. Mark Maas vertelt ons dat hij nog altijd contact onderhoudt met ex-spelers. Momenteel het meest met een man als Mario Engels die nu bij Sparta speelt. Over Mario Engels gesproken, Mark Maas herinnert zich  spontaan  een leuke anekdote.              Hij vertelt: ,,Mario Engels kreeg een rode kaart in de derby tegen MVV. Hij vond zelf dat het absoluut geen rode kaart was. Toen het schikkingsvoorstel binnen kwam zei hij tegen me; Mark, we gaan dit aanvechten en deze zaak winnen want volgende week ga ik twee keer scoren. Om een lang verhaal kort te maken, we gaan naar Zeist, winnen die zaak en in de daaropvolgende wedstrijd tegen Telstar scoorde hij twee keer.”

Kwaliteit

Vorig seizoen kende Roda JC sportief gezien een inktzwart jaar. Nu gaat het weer een stuk beter. Er lijkt rust in de tent gekomen, mensen uit de streek hebben de club weer wat zekerheid verschaft en met de komst van technisch directeur Jeffrey van As en hoofdtrainer Jurgen Streppel zijn in ieder geval mensen met ervaring, passie en kennis aan boord gekomen. Als we Mark Maas, die toch al wat jaren bij de club rondloopt en ook anderen heeft meegemaakt, vragen naar zijn indrukken tot nu toe, krijgen we, niet verrassend, te horen: ,,Echt super. We werken prettig samen en er is rust. Allemaal mannen met een visie en een enorme voetbalachtergrond. De samenwerking met bijvoorbeeld Jurgen Streppel is ook heel erg goed. Het draait weer om voetbal in Kerkrade en dat is natuurlijk wel eens anders geweest. We hebben een hele fijne staf die elkaar goed aanvult.”

Mark Maas bij Ajax?

Mark Maas heeft zich inmiddels wel bewezen bij Roda JC. Als spelers dat bij een club doen, zijn er al snel anderen als de kippen bij om in de buidel te tasten en een transfer te bewerkstelligen. Dat kan ook met technische managers en dus ook met teammanagers. Bij ons kwam de gedachte op wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld Ajax bij Mark Maas terecht zou komen en hem zou vragen de overstap naar Amsterdam te maken. ,,Geen denken aan”, begin Mark, die vervolgt met: Dan dank ik ze vriendelijk voor het aanbod, maar ik blijf lekker in Kerkrade. Roda JC is mijn club en dat zal altijd zo blijven. Ik zou ook niet met de passie die ik voor Roda heb bij een andere BVO kunnen werken. Ik zou Ajax hoogstens op weg kunnen helpen door ze het telefoonnummer te geven van mijn oud-collega Rob Goossens.”

Eredivisie

Roda JC is een club met een verleden dat voor meer dan vier decennia in de eredivisie ligt. Dat is ook het niveau waar de club in de ogen van velen thuishoort, niet alleen omdat men over het prachtige PLS beschikt. De negen jaren waarin in Europa kon worden gespeeld, de bekerwinst in 1997 en 2000 en de diverse topploegen, uit binnen- en buitenland, die pijn werden gedaan, allemaal zaken die hebben bekoord. Zeker voor de ouderen onder ons, die de gang van zaken de afgelopen halve eeuw hebben meegemaakt en bij wie Roda met de paplepel is ingegoten, heeft degradatie pijn gedaan. Bij die mensen, maar niet alleen bij hen, is de hunkering naar het verleden, of beter terugkeer naar het hogere niveau, aanwezig. Daarom kunnen we het niet laten aan Mark Maas te vragen wanneer Roda JC weer terug zal zijn in de eredivisie. Mark toont zich realist en optimist tegelijk, getuige: ,,We willen graag binnen drie seizoenen terug naar de Eredivisie, maar dat wel op een verantwoorde manier doen. Stiekem hoop je natuurlijk dat het sneller gaat, maar laat ons nu maar eens in alle rust bouwen aan de toekomst van Roda JC. Dan komen de resultaten vanzelf wel.”

 

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie