Gemeente Simpelveld continueert lokale ondersteuningsmaatregelen corona crisis.

In aanvulling op de landelijke ondersteuningsmaatregelen heeft het gemeentebestuur van Simpelveld vanaf maart 2020 verschillende lokale maatregelen getroffen om verenigingen en ondernemers te ondersteunen.

Burgemeester Richard de Boer: “Ook 2021 zal een jaar van onzekerheden worden. Daarom gaan we door op de ingeslagen weg en bieden we ondersteuning, daar waar kan, met lokale maatregelen.”
Met de komst van vaccins lijkt er in 2021 zicht te komen op het einde van de crisis.
Tegelijkertijd zitten we sinds medio december 2020 in een lock down periode en is het noodzakelijk om maatregelen te continueren en verder te verscherpen. De raad heeft in december ingestemd met een corona-reserve van € 85.862,- waarbij het college mandaat heeft gekregen om dat geld op een goede manier te besteden. Daarnaast heeft gemeente Simpelveld vanuit het Rijk € 23.760,- gekregen om lokale culturele instellingen en voorzieningen te ondersteunen. Het is aan de gemeente zelf om die middelen in te zetten daar waar de steun het hardst nodig is.

In 2020 heeft gemeente Simpelveld € 108.100,- aan ondersteuningsmaatregelen getroffen zoals: het niet in rekening brengen van huur van gemeentelijke accommodaties tijdens de gesloten periodes, twee keer met 10% verhogen van de gemeentelijke stimuleringssubsidies aan lokale verenigingen en instellingen, kwijtschelding van precariobelasting (voor horecaterrassen), dekking van de kosten voor het onderhoud van toeristische bewegwijzering en retournering van legeskosten voor geannuleerde evenementen. Bovendien heeft de gemeente een extra bijdrage gedaan aan de voedselbank.
Ook in 2021 krijgt een aantal van deze maatregelen een vervolg, waaronder een eenmalige verhoging van de subsidie voor verenigingen. Burgemeester Richard de Boer: “Het verenigingsleven is de kurk waar onze samenleving op drijft. Het verbindt mensen als geen ander. Het heet niet voor niets ‘verenigen’. Dat verenigingsleven staat in deze tijden van Corona zwaar onder druk. Daarom geven wij ze een extra steuntje in de rug.”
Wethouder Hub Hodinius over de extra steun voor cultuur: “Wij delen ook de zorg voor het in stand houden van onze culturele voorzieningen en accommodaties. Daarom hebben wij besloten om de extra rijksgelden in te zetten bij díe culturele instellingen die beschikken over een eigen accommodatie en aan de lat staan voor daarmee gepaard gaande exploitatie- en instandhoudingskosten. In de wetenschap dat we enkel financiële pijn en onzekerheid verzachten en die niet helemaal weg kunnen nemen.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie