In de nabijheid van Brasserie Nieuw Ehrenstein ongeveer 200 meter richting de Craneweier staat op de afscheiding van het akkerland en het weiland met de verschillende waterloopjes die afkomstig zijn van de bronvijver bij Nieuw-Ehrenstein een stalen buis jarenlang een nestkast voor Torenvalken heeft gehangen.

 

Deze nestkast is altijd bewoond geweest door Torenvalken die hun territorium hebben in de Anstelvallei en de weilanden erom heen. Deze oude nestkast heeft het begeven door toedoen van een koppel Nijlganzen die deze als nestlocatie had uitgekozen.

Een opmerkzame wandelaar, dhr. Pötgens uit Chevremont, heeft uitgezocht wie er verantwoordelijk is voor deze nestkast waarvan alleen nog de achterwand over was. Uiteindelijk bereikte via omwegen de vraag of er een nieuwe nestkast kon worden opgehangen IVN Kerkrade.

 

Na overleg heeft dhr. Pötgens samen met vrijwilligers van de vogelwerkgroep van IVN Kerkrade een nieuwe Torenvalk nestkast getimmerd die op zaterdag 20 februari 2021 is opgehangen. Deze nestkast hangt ongeveer op 6 meter hoogte met de vliegopening naar de Anstelvallei. We hopen dat het paartje Torenvalken die de omgeving van de Brasserie Nieuw Ehrenstein en de weilanden bewoont de nieuwe nestkast in gebruik zal nemen.

Foto’s Olaf Op den Kamp/IVN Kerkrade

 

 

Geef een reactie