Meer dan 50 nieuwe minibibliotheken in Brunssum!

 

De actie van de gemeente Brunssum om het aantal minibibliotheken te vergroten, is een groot succes. In de afgelopen weken kwamen meer dan 50 aanvragen binnen voor een gratis minibibliotheek. Als deze straks allemaal zijn geplaatst, behoort Brunssum tot de Nederlandse gemeenten met de grootste dichtheid aan minibibliotheken.

 

Vóór de actie stonden er ongeveer een half dozijn minibibliotheken in Brunssum. Met straks in totaal circa 60 mini-bibliotheken behoort Brunssum tot de landelijke koplopers. Officieel staan in heel Nederland momenteel circa 2.200 minibibliotheken, verspreid over 352 gemeenten. De actie van de gemeente, waarbij inwoners een gratis minibibliotheek kunnen laten plaatsen, loopt nog tot en met donderdag 15 april 2021.

 

Laaggeletterdheid Een minibibliotheek is een kastje dat door iedereen op eigen terrein, in de voortuin of bij de voordeur, geplaatst kan worden. Het kastje wordt met (tweedehands) boeken gevuld door iedereen die maar wil. Ook mag iedere geïnteresseerde zomaar een boek meenemen.

Minibibliotheken zijn daarmee een laagdrempelige manier om nieuwe boeken te ontdekken. Of om boeken te lezen die niet voor iedereen betaalbaar zijn, zegt wethouder Laaggeletterdheid Hugo Janssen (Lijst Borger). Dat is ook de reden waarom de gemeente Brunssum inwoners helpt bij het starten van een eigen minibibliotheek. “Op die manier stimuleer je lezen. Bij volwassenen, maar zeker ook bij de allerjongste generatie. Zo pakken we op de langere termijn laaggeletterdheid aan bij de basis”.

Gratis. De minibibliotheek-actie van de gemeente houdt in dat inwoners een gratis minibibliotheek kunnen aanvragen. Elke kastje wordt door Betere Buren gemaakt en geplaatst. Aanvragers worden ook ontzorgd bij het aanvragen van vergunningen.

Inmiddels zijn 63 aanvragen binnengekomen – na eerste gesprekken zijn daarvan 54 aanvragen overgebleven. Hugo Janssen: “We zijn blij verrast door de enorme belangstelling. Dit hadden we niet verwacht. De reacties van de mensen zijn hartverwarmend. Iedereen vindt het een geweldig initiatief en een ontzettend goed idee om lezen te stimuleren. Dit leeft echt, merk je”.

Aanvragen nog t/m 15 april. Doel van actie was om te komen tot een goede dekking en spreiding van minibibliotheken in heel Brunssum. Immers, hoe groter en zichtbaarder het aanbod, hoe meer het gebruik ervan wordt gestimuleerd.

Met meer dan 50 aanvragen is dat doel van de actie bereikt. In alle wijken en een groot aantal buurten staan straks minibibliotheken – in sommige straten zelfs meerdere.

Om die reden wordt de actie na 15 april stopgezet. De gemeente en Betere Buren gaan de komende tijd alle aanvragen afhandelen, van vergunningaanvraag tot fabricage en plaatsing.

Na 15 april worden alleen aanvragen nog in behandeling genomen voor minibibliotheken op die plekken in Brunssum waar versterking van het aanbod welkom is.

Plattegrond. De gemeente Brunssum werkt momenteel aan een plattegrond waarop alle locaties van minibibliotheken zijn ingetekend. Daarmee ontstaat een handig hulpmiddel voor wie de nieuwe minibibliotheken van Brunssum wil ontdekken.

De plattegrond is te raadplegen op www.onsbrunssum.nl/minibieb.

Deze plattegrond wordt doorlopend aangepast zodra de nieuwe kastjes zijn geplaatst.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie