Hoofdmenu

Theater maken in tijden van Corona.

 

Tijdens de corona crisis ligt een groot deel van de cultuursector stil. Toch waagt Godelieve
Meijers, afgestudeerd aan de Theater Docent opleiding van ArtEZ te Arnhem, zich aan de
uitdagende taak om in deze tijd een voorstelling te maken in Maastricht.

 

 

‘In deze tijden waarin we veel op onszelf zijn aangewezen vind ik het belangrijk om de nadruk te leggen op wat ons bindt. Ik kwam na 5 jaar weer terug in Maastricht en keek met andere ogen naar de stad. Er ontstond ruimte voor allerlei nieuwe perspectieven. Het perspectief van de ras echte Maastrichtenaar maar ook het perspectief van de student. Het zijn allemaal blikken waar ik me in kan vinden en die elkaar soms ook tegenspreken. Dat vind ik interessant. Tijdens mijn stage bij PS Theater heb ik gezien, hoe je door verschillende perspectieven samen te brengen, tot de kern van een identiteit kunt komen.’’ aldus Godelieve Meijers.

Voordat Godelieve Meijers aan de opleiding Theater Docent begon, studeerde zij af aan het voormalig Arcus college Drama Artiest dat nu het Vista College heet. Daar raakte zij bevriend met Ilona Jans. Op het terras met oud-klasgenoot Ilona Jans ontstond het idee om een voorstelling te maken over Maastricht.’‘We wisten meteen dat het een uitdaging zou zijn om in deze tijd een voorstelling te maken. We besloten al vrij snel dat we een theatrale wandeling wilde maken, zodat de 1,5 meter kan worden gehandhaafd en je in de buitenlucht bent. Bovendien heeft Maastricht heel veel prachtige plekken en dit wilden we graag laten zien.’ aldus Ilona Jans.

De jonge makers begonnen met het interviewen van verschillende inwoners van Maastricht en stelde vragen als ‘Hoe vier jij carnaval?’ en ‘Wanneer ben je een Maastrichtenaar?’ Via de koptelefoons hoor je de verhalen van de inwoners. Door verhalen van toen te verbinden aan ervaringen van nu, hopen wij naar de toekomst te kunnen kijken. Wat bindt Maastricht in deze tijden van Corona waar afstand houden en iemand niet aanraken liefdevol is? Het zijn tijden waarin we extra op onze buur zijn aangewezen en minder op de verre vriend. Maar wie is die buur eigenlijk? Wij bouwen met liefde en hoop door aan de live locatievoorstelling en gelijktijdig aan een alternatief op beeld voor als de lockdown situatie blijft zoals die nu is. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Mail dan naar gedeelddoormaastricht@gmail.com, dan houden wij je op de hoogte!

De voorstelling ‘Gedeeld door Maastricht’ wordt geregisseerd door Godelieve Meijers. Stan Kemmeren is regie assistent. De voorstelling wordt gespeeld door (straat)theatermaakster Ilona Jans, actrice Lisa Carreno oa werkzaam voor het Poldertheater en het Nationaal Ballet te Amsterdam, Frederieke Peters, Sheldon de Keijzer, beide afgestudeerd aan de opleiding Drama Artiest en de huidige studenten van het Vista College: Charlotte Raes, Dian Smeets en Noah Veenhuijsen. Met dank aan stichting FSI voor de financiële ondersteuning en aan PS theater voor de technische ondersteuning.

Als het door kan gaan zal de live theatertocht starten vanaf Bassin 88 op 23 april om 16:00
& 20:00 uur en op 24 en 25 april om 13:00, 16:00 en 20:00 uur.
https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/gedeeld-door-maastricht

Foto’s GEDEELDDOORMAASTRICHT(Volgend nieuwsbericht) »