Ook middeleeuws- en mijnverleden beter zichtbaar op straat.

Na het Romeins verleden start Heerlen dit jaar ook met het op straat en online zichtbaar maken van het middeleeuws- en mijnverleden. Op aansprekende en innovatieve manieren kunnen inwoners en bezoekers straks kennis maken met het rijke verleden van onze stad. Individueel of in groepjes op een zelf gekozen moment en meestal gratis. Aanleiding is de goed ontvangen nieuwe presentatie van het Romeins verleden in het Thermenmuseum en het Romeins Kwartier. De gemeenteraad vroeg het college om in navolging daarvan ook voor de andere periodes een plan te maken.

 

Wethouder Jordy Clemens ging daar enthousiast mee aan de slag: “Heerlen heeft een rijke geschiedenis, die op het eerste oog niet altijd even makkelijk is te zien. Maar met een beetje moeite zijn er heel wat pareltjes te vinden. Die gaan we de komende tijd beter zichtbaar én beleefbaar maken.”

De middeleeuwse kerkburcht ‘Landsfort Herle’ lag rond de Pancratiuskerk. Een 3D-reconstructie maakt het mogelijk om het landsfort op verschillende manieren zichtbaar te maken. Verder wordt de Schelmentoren heringericht en opengesteld voor publiek. Ook hier maken 3D-scans een virtueel bezoek aan de toren mogelijk. Met de herinrichting van het Schelmenhofje ontstaat een ‘kijkvenster’ op het middeleeuws landsfort. Nieuw archeologisch onderzoek moet input bieden voor het toekomstig stedenbouwkundig ontwerp.

Later dit jaar opent het vernieuwde mijnmuseum in pand Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat. De inrichting van de etalages van het voormalige warenhuis, de aanlichting van de gevel en de herinrichting van het naastgelegen pleintje verbinden binnen met buiten. Een mijnroute langs meer dan twintig plekken die refereren aan het mijnverleden verbindt Pand Kneepkens en de schacht van ON1. Langs de route maakt de Belgische street art kunstenaar Jaune kleine kunstwerken die refereren aan het mijnverleden. Van de route die samen met Visit Zuid Limburg wordt ontwikkeld verschijnt een plattegrond die voor €1,- te koop is. Ook wordt er een podcast bijgemaakt en komen er op 3 locaties langs de route mixed reality video’s.

Een online serie ‘Heerlen Ondergronds’ brengt niet zichtbaar en/of onbekend cultuurhistorisch erfgoed naar de huiskamers in Heerlen en daarbuiten. Het gaat over kelders en ondergrondse plekken uit alle belangrijke periodes uit de Heerlense geschiedenis. Voorbeelden zijn de Romeinse kelder bij Aquina, middeleeuwse kelders in en rond het Landsfort Herle en ondergrondse militaire objecten als schuilkelders en een commandopost. De eerste aflevering verschijnt nog voor de zomer. De serie wordt ondersteund met achtergrondinformatie op de Heerlen website. Ook worden andere mogelijkheden verkend om deze bijzondere plekken tot leven te brengen.

Foto®ParkstadActueel

Geef een reactie