Maikel van Kesteren: van Groene Ster naar Sportclub’25, ambitie blijft

 

Maikel van Kesteren  gaat komende zomer de overstap maken van Groene Ster naar Sporctclub’25.  Al 14 jaar lang maakt Maikel, geboren op  9 januari 1987, in het dagelijks leven gerechtsdeurwaarder, samenwonend met vriendin Stefanie en vader van Sophie (6) en Vik (bijna 4), als speler en aanvoerder deel uit van de selectie van de succesvolle club uit Heerlerheide, die uitkomt in de derde divisie. Zelf denkt hij dat een positie in het middenveld het beste bij hem past, maar het verleden heeft geleerd dat hij op veel plaatsen in een elftal inzetbaar is en succesvol kan zijn. Gevraagd naar zijn karakter zegt hij zich buiten het veld als rustig te willen typeren, daaraan echter meteen toevoegend: ,,Al zullen mijn teamgenoten en vrienden ook mijn andere kant kennen. In het veld kan ik erg fanatiek zijn, al moet ik zeggen dat ik nu ik iets ouder ben, in het veld ook rustiger/verstandiger ben geworden”.

 

Een lange periode Groene Ster

Maikel van Kesteren speelt dus inmiddels 14 jaar voor het eerste elftal van Groene Ster. We vragen om uitleg. Het komt immers niet vaak voor dat een voetballer in de huidige tijd zo clubtrouw is. De redenen zijn op verschillende vlakken gelegen. Maikel legt uit: ,,Groene Ster is een zeer hechte, gezellige en ambitieuze club. Ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad. Anders had ik het waarschijnlijk ook geen 14 jaar volgehouden bij één club. De betrokkenheid van de mensen binnen en rondom de club is erg groot.

Ik vind dat Groene Ster de laatste jaren ook professioneler is geworden. De laatste jaren is er echt ambitie getoond en dat vond ik erg belangrijk. Dan zie je waar het uiteindelijk allemaal toe kan leiden. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een kampioenschap in de Hoofdklasse en een promotie naar de Derde divisie. Groene Ster speelt de laatste jaren goed mee in de top van het amateurvoetbal. Dat we dit de laatste jaren met iedereen binnen de club hebben bereikt, vind ik wel iets waar de club trots op mag zijn. Het was mooi om hier deel van uit te maken.

Groene Ster is de laatste jaren ook landelijk een stuk bekender geworden. Dit is, naast het kampioenschap in de hoofdklasse in 2018, mede te danken aan de diverse bekersuccessen (hetgeen bekerwedstrijden tegen Heerenveen, VVV en AZ opleverde) van de laatste jaren. Zeker de winst thuis tegen VVV van vorig seizoen en het kampioenschap in de hoofdklasse hebben hier een grote rol in gespeeld.  Deze mooie momenten zal ik blijven herinneren. Vier echte hoofdprijzen (twee kampioenschappen en twee bekers) zijn tastbare prijzen, waar je het als speler uiteindelijk toch allemaal voor doet. Het niveau dat we als team de laatste seizoenen in het veld regelmatig hebben kunnen laten zien, gaf me echt veel plezier . Ook om deze reden ben ik lang doorgegaan op dit niveau”.

Foto’s privé album van Maikel van Kesteren

Waarom toch stoppen bij Groene Ster?

Aan alles komt een einde. Dat is een adagium en tegelijk een waarheid als een koe. Ook aan de spelersloopbaan van Maikel van Kesteren bij Groene Ster komt een einde. Hij vertrekt naar tweedeklasser Sportclub’25 in Bocholtz. Wij vragen of de reden van stoppen bij Groene Ster is gelegen in zijn leeftijd. Hij is inmiddels immers 34. Maikel reageert: ,,Ik vind het inderdaad een mooie leeftijd om te stoppen op dit niveau. Na de succesvolle laatste seizoenen is het een goed moment om een stapje terug te doen.  Mooier gaat het voor mij persoonlijk niet meer worden bij Groene Ster.

Daarnaast wil ik ook nog een keer, nu ik me nog fit voel, een nieuwe uitdaging als speler aangaan. Ik kijk er naar uit om in een andere omgeving met andere teamgenoten te spelen. Bovendien vind ik het belangrijk om vanaf komend seizoen, naast mijn werk en het voetballen, ook iets meer vrije weekenden met het gezin of met vrienden te kunnen besteden.

In de Derde divisie worden 34 competitiewedstrijden gespeeld. Bij de meeste uitwedstrijden zit je bijna de hele zondag in de bus. In de tweede klasse zijn dit slechts 26 wedstrijden en speel je veel dichter bij huis. Ik heb acht jaar hoofdklasse en twee jaar derde divisie gespeeld. Ik heb dan ook wel het gevoel dat ik wat dat betreft niks nieuws meer ga meemaken. Ik heb het tot op de dag van vandaag met veel plezier en met veel motivatie gedaan. Het liefst zou ik het nog tien jaar doen, maar ik moet ook realistisch zijn. Ik zal, nu ik In de tweede klasse ga spelen, niet minder gemotiveerd zijn. Het fanatisme zit denk ik in mijn karakter. Ik zal altijd spelen om te winnen en dan komt het plezier vanzelf. De sfeer is toch voor een deel afhankelijk van de resultaten die je als team in het veld behaald.”

Ambitie blijft

Maikel van Kesteren is gewend om op hoog amateurvoetbal te spelen. Nu gaat hij een paar trapjes lager acteren, bij tweedeklasser Sportclub’25. We vragen naar het hoe en waarom. De verklaring van de keuze luidt als volgt: ,,Ik heb me goed verdiept in de clubs die voor mij een optie waren om naar toe te gaan. Voor mij was het totaalplaatje doorslaggevend om uiteindelijk voor Sportlcub’25 te kiezen. In mijn keuze speelt een aantal factoren een belangrijke rol. De eerste is dat Sportclub’25 de ambitie heeft om mee te doen om het kampioenschap in de tweede klasse. Ik hoop dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen. Daarnaast is het voor mij erg belangrijk dat ik de trainer Remo Gielkens persoonlijk ken. Ik weet wat ik aan hem heb en wat ik van deze trainer kan verwachten. De samenwerking met Remo bij Groene Ster heb ik als prettig ervaren. Op persoonlijk vlak kan ik ook goed met Remo opschieten. De drive en het tactische inzicht van Remo zijn voor mij ook belangrijk geweest bij het maken van de keuze voor Sportclub’25. Bij Groene Ster heeft Remo er ook mede voor gezorgd dat ik een completere voetballer ben geworden. Ik heb zijn aanwijzingen altijd in mijn oren geknoopt en er ook zeker mijn voordeel mee gedaan. Dat een trainer je echt kan helpen, vind ik wel belangrijk.”

Dan gevraagd naar de verwachtingen op sportief vlak: ,,Allereerst kijk ik ernaar uit vind om kennis te maken met mijn nieuwe teamgenoten. Het zal even wennen zijn om na 14 jaar bij een andere club te spelen en met andere spelers te spelen. Uiteraard hoop ik dat wij tot het einde van de competitie kunnen meedoen om het kampioenschap. Uiteindelijk wil iedere speler graag winnen en het liefst kampioen worden. Verder hoop ik ertoe te kunnen bijdragen dat het team zich verder ontwikkelt. Ik weet hoe de trainer graag wil spelen en wie weet kan ik in het veld helpen om dit in het veld aan te sturen, samen met de andere ervaren spelers in het team. Voor een kampioenschap moet je een heel seizoen structureel goed presteren. Of dat gaat lukken is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. De breedte van de selectie, blessures etc. We moeten durven uitspreken dat we om de bovenste pekken mee willen doen. Met spelers als Tom Daemen en Maurice Reisinger, die ik beiden ken, hebben we voldoende ervaring in het team. Een goede mix is wat dat betreft dus zeker aanwezig. Met Frank Kamps hebben we een makkelijk scorende spits. Zeker voor de tweede klasse heeft Sportclub’25 voldoende kwaliteit om bovenin mee te doen. Hopelijk kunnen we er ook komend seizoen met die nieuwe spelers weer een hecht team van maken. Dit is de sleutel tot succes. Ook de komst van Thom Vluggen, waarmee ik samen bij Groene Ster heb gespeeld en keeper Maikel Schuffelen zal het team in de breedte versterken. We zullen het vooral samen moet doen. Als we dat doen, kunnen we er een goed seizoen van maken. IK heb er in ieder geval veel zin in en kijk er erg naar uit.”

Teambelang

Wie het amateurvoetbal volgt en erover leest is ongetwijfeld de passage tegengekomen waarin Maikel van Kesteren wordt omschreven als de meest bekende en succesvolste amateurvoetballer van Zuid-Limburg. Als we hem daarmee confronteren en vragen naar zijn visie blijkt hij bescheiden en realistisch, getuige: ,,Ik vind het vooral erg leuk dat wij met Groene Ster de laatste jaren veel gewonnen hebben en prijzen hebben gepakt. We hebben als team veel mooie momenten mogen beleven. Het was mooi om daar als aanvoerder een bijdrage aan te leveren, het blijft uiteraard een teamsport.

Het feit dat ik al 14 jaar bij Groene ster speel en aanvoerder ben, heeft automatisch tot gevolg dat je naam regelmatig wordt genoemd en dat mensen binnen het amateurvoetbal je naam wel eens gehoord hebben. De succesvolste amateurvoetballer van Zuid-Limburg  vind ik een beetje overdreven. Ik mag natuurlijk niet klagen met de prijzen die we hebben gewonnen met Groene Ster. Er zijn zeker betere spelers in het amateurvoetbal dan ik. Mijn geluk is geweest dat ik altijd fit ben geweest en bijna alle wedstrijden van Groene Ster  heb gespeeld in die 14 jaar. De laatste jaren maakte ik deel uit van een heel goed team. Het was leuk om in dit sterke team te mogen spelen en prijzen te kunnen winnen. Zeker in de Hoofdklasse en Derde Divisie is dit voor Limburgse clubs niet vaak weggelegd.

Als speler ben ik vooral te typeren als iemand die in de wedstrijd altijd zijn uiterste best doet en zowel aanvallend en verdedigend mijn steentje bijdraagt. Ik denk dat ik weinig balverlies leidt/balvast ben en dat ik een redelijk goed rendement heb als middenvelder. Mijn eerste aanname, het positie kiezen tussen de linies en mijn loopvermogen zijn mijn sterkste punten. Maar ik ben zeker niet een speler met mooie individuele acties. Ik moet het echt van het samenspel hebben en ik ben daarbij dus ook zeker afhankelijk van mijn teamgenoten”

Links de voorzitter van groene Ster Jos op ’t Eijnde

Terugkeer Groene Ster?

In de sociale media valt te lezen dat onze gesprekspartner nog iets wil betekenen voor zijn geliefde Groene Ster, zij het niet per direct. Het blijkt ietwat genuanceerder te liggen. Aan het eind van het onderhoud zegt Maikel daarover namelijk: ,,In goed overleg met Groene Ster heb ik besloten om het komende seizoen geen officiële rol binnen Groene Ster te gaan vervullen. De leiding van Groene Ster en ik denken dat dit lastig te combineren zal zijn met het spelen voor Sportclub’25. Wie weet keer ik na mijn actieve carrière terug bij Groene Ster in welke rol dan ook. Nu wil ik vooral nog genieten als speler. Ik zal Groene Ster hoe dan ook blijven volgen. 14 jaar lang ben ik dagelijks erg betrokken geweest bij Groene Ster. Na zoveel meegemaakt te hebben zal de band met Groene Ster altijd blijven bestaan.”

De toekomst zal leren of Maikel van Kesteren terugkeert waar hij veel successen heeft gekend, en zo ja, in welke hoedanigheid.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

Geef een reactie