Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in Den Haag een duidelijke 0-3 zege geboekt.

CLUBRECORD VOOR FORTUNA SITTARD NA OVERWINNING IN DEN HAAG

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag in Den Haag een duidelijke 0-3 zege geboekt. De doelpunten kwamen op naam van Zian Flemming, Sebastian Polter en Tesfaldet Tekie. Het betekende alweer de zevende zege in een uitwedstrijd dit seizoen, een clubrecord. Nog nooit was Fortuna Sittard in Eredivisie-verband zo succesvol op vreemde bodem.

Sjors Ultee moest het nodige veranderen aan de opstelling ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd. Roel Janssen en Martin Angha waren geschorst, doelman Yannick van Osch was niet beschikbaar vanwege een positieve corona test. Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo waren niet helemaal okselfris, zij begonnen op de bank. Mickaël Tirpan bleek ook nog niet helemaal hersteld van de blessure die hij in de wedstrijd tegen Feyenoord had opgelopen, hij zat niet bij de wedstrijdselectie. Piet Velthuizen stond in het doel, Samuel Moutousoummy, Thibaud Verlinden en Dario van den Buijs maakten hun debuut als basisspeler in de competitie.

Het team van Ruud Brood begon met duidelijke aanvallende intenties aan de wedstrijd, Fortuna Sittard was in de tegenaanval echter de gevaarlijkere ploeg. Na negen minuten spelen bediende de goed spelende Emil Hansson vanaf de rechtervleugel Flemming op maat, deze kopte de bal echter over. Vier minuten later een identieke situatie, nu kwam de voorzet van Hansson bij Polter terecht. Hij kopte naast. Een gevaarlijk schot van Mats Seuntjens werd nog van richting veranderd door een verdediger van ADO Den Haag en belandde in het zijnet.

Zes minuten voor rust kwam Fortuna Sittard toch op voorsprong. Na een combinatie op de rechtervleugel tussen Lazaros Rota en Hansson behield de vleugelspeler het overzicht. Hij vond Flemming, van zo’n elf meter schoot deze hard en laag in. Doelman Martin Fraisl was kansloos: 0-1. In de slotminuten van de eerste helft moest keeper Velthuizen voor het eerst écht in actie komen, hij reageerde attent op inzetten van Ricardo Kishna en Marko Vejinovic. De grootste kans was voor Gianni Zuiverloon, van dichtbij vond deze echter opnieuw Velthuizen op zijn weg. In de blessuretijd van de eerste helft was Flemming met zijn hoofd dicht bij zijn tweede treffer van de middag, doelman Fraisl en de paal brachten redding voor de ploeg uit de residentie.

Na drie  minuten spelen in de tweede helft was de verdubbeling van de voorsprong van Fortuna Sittard alsnog een feit. Balverlies van de thuisclub leidde een prachtige tegenaanval in, Seuntjens bediende met veel gevoel Flemming. Vrij voor doelman Fraisl was deze onbaatzuchtig en speelde hij Polter subtiel aan. Van dichtbij scoorde de Duitser zijn negende treffer van het seizoen, samen met Flemming is hij clubtopscoorder. Fortuna Sittard kreeg na rust veel ruimte om de score een hoger aanzien te geven. Dertien vóór tijd was het de ingevallen Tekie die de derde treffer van Fortuna Sittard op het scorebord bracht. Vanaf de middenlijn mocht hij vrijwel ongehinderd doorlopen tot de rand van het strafschopgebied, waarna hij keurig afrondde in de korte hoek: 0-3. Het was de eerste competitietreffer van de middenvelder in Sittardse dienst.