Demonstratie voor het hoofdkantoor van het ABP in Heerlen.

Gistermiddag om 12.00 uur vond er weer een demonstratie plaats voor het hoofdkantoor van het ABP in Heerlen.  De initiatiefnemende organisatie Code Rood werd daarbij ondersteund door XR Maastricht en Roermond, Maastricht4Climate, Fossielvrij Nederland en leden van de Klimaatcoalitie Heerlen.

 

De reden van deze demo was dat op dat moment ook de aandeelhoudersvergadering van Shell plaatsvond. Daarbij werd ook weer gestemd over de klimaatresolutie van Follow This: het ABP ondersteunde ook dit jaar deze resolutie niet. Het ABP heeft nog steeds miljarden geïnvesteerd in de fossiele-energiesector en dus ook in Shell en is dus voorlopig niet van plan daarmee te stoppen, ondanks alle alarmerende berichten over klimaatchaos en biodiversiteitsverlies. ABP geeft aan dat met overleg als aandeelhouder met de directie van Shell meer is te bereiken. En dat is maar de vraag, want het Nederlandse poldermodel heeft tot nog toe bijzonder weinig zoden aan de dijk gezet als het over klimaatbeleid gaat, terwijl het zeeniveau toch alsmaar stijgt.

Een meerderheid van ABP-leden is voorstander van een duurzamer beleid van het ABP, maar dat feit legt ABP blijkbaar naast zich neer. Zo ben je als klimaatbezorgde burger dus gedwongen aan klimaatverandering bij te dragen. Bovendien zijn opbrengsten van investeringen in de fossiele sector  onzeker, omdat deze sector vroeger of later in elkaar zal storten. Belangrijke instituten, zoals de DNB, IMF en recentelijk het IEA, wijzen ook op dit gevaar. ABP speelt dus gevaarlijk spel met het ingelegde geld van de deelnemers.

Vanwege de tot nu toe halsstarrige opstelling van het ABP zal de demo van gistermiddag niet de laatste demonstratie zijn om ABP te bewegen zijn beleid aan te passen.

Intussen roepen wij alle individuele deelnemers van het ABP en ook alle Colleges van de Parkstadgemeenten op om de directie te bestoken met brieven, emails en tweets met de vraag om te divesteren uit de fossiele sector en andere klimaatchaos veroorzakende bedrijven.

Foto´s Leo de Groot/Klimaatcoalitie Parkstad

Geef een reactie