Hoofdmenu

Artikel met terechte aandacht voor verpleegkundige, voetbalvrouw en moeder: Michelle Rieke-Balota

Gezien de strekking van de hierboven aangegeven koptekst is de vraagstelling: wie is Michelle Rieke-Balota (29) uiteraard vanzelfsprekend. Welnu: ze zag op 4 januari 1992 in Heerlen het levenslicht en groeide op in de wijk Heksenberg. Een makkelijk rekensommetje, hoewel het nog ruim zes maanden ver weg is, maar de tijd gaat immers snel, leert dan ook dat zij op 4 januari 2022 haar dertigste verjaardag mag vieren.

Michelle is op 18-08-2018 gehuwd met Patrick Rieke en woont inmiddels al 10 jaar samen in Stadsdeel Heerlerheide. Op 22 april jl. werd dochter Mirthe geboren. Dus kon het geluk in huize Rieke-Balota niet op met daaropvolgende op 9 mei het gegeven dat Michelle voor de 1e keer als moeder de jaarlijkse Moederdag kon vieren. Dat heeft ze geweten, want zij werd op genoemde dag (terecht) heel verwend.

Dat ieder leven ups en downs kent is echtpaar Rieke-Balota ook niet vreemd. Wegens een medisch probleem moest dochter Mirthe voor behandeling korte tijd opgenomen worden in het Radboud UMC in Nijmegen. Vanzelfsprekend waren Michelle en Patrick steeds in haar nabijheid. Gelukkig sloeg de behandeling bij dochter Mirthe goed aan en mocht ze weer naar huis, zodat het gezinnetje weer in hun vertrouwde thuisomgeving waren. Dus konden zij onlangs volop genieten van een gehouden gezellige babyshower.

Uiteraard stelde deze redacteur van ParkstadActueel, t.b.v. dit artikel, een aantal te beantwoorden vragen aan Michelle. Deze betreffende de verpleegkunde en over het voetballeven van haar. Een verzoek waaraan Michelle heel graag gevolg aan heeft gegeven.

Waarom ben jij verpleegkundige geworden? “Als klein kind vond ik het al fijn om te zorgen voor een ander. Bijvoorbeeld door mijn moeder te helpen met het huishouden, doktertje spelen samen met mijn zusje of mijn oma de krullers in te draaien. Mijn moeder zag altijd in mij een zorgverlener. Zij motiveerde mij dan ook om de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen. Maar omdat ik echter eerst een heel ander kant op wilde besloot ik om eerst de opleiding hospitality & toerisme te gaan volgen. Mijn interesse tot reizen vormde hiertoe een belangrijke indicatie. Na het behalen van dit diploma ben ik alsnog gestart met de opleiding tot verpleegkundige”.

Welke opleiding heb je daarvoor moeten volgen?  “Ik heb de MBO4 opleiding verpleegkundige gevolgd op het toen nog Arcus-College (Nu Vista-College). Dit is een 4 jaar durende opleiding. Ik heb in deze opleiding de BBL-variant gedaan en ben vervolgens in dienst gegaan bij Mondriaan (GGZ-instelling). De eerste twee  jaar van de opleiding heb ik hier volgemaakt. Vervolgens kreeg ik interesse in de thuiszorg en ben ik in dienst gegaan bij MeanderGroep Zuid-Limburg. Tijdens dit dienstverband  heb ik de overige 2 jaar van mijn studie volgemaakt en met succes afgerond.

Naar een aantal jaren als MBO-Verpleegkundige gewerkt te hebben bij MeanderGroep, kreeg ik de vraag vanuit mijn werkgever of ik niet de opleiding tot HBO-Verpleegkundige zou willen volgen. Deze kans nam ik uiteraard met beide handen aan en ben toen gestart met de gemiddelde 3 jaar durende opleiding op Hogeschool Zuyd in Heerlen. Deze opleiding heb ik echter binnen 2,5 jaar met succes kunnen afronden. Door deze opleiding af te ronden heb ik mij binnen Meander hoger op kunnen werken en wel als zichtbare schakel/wijkverpleegkundige in Brunssum”.

Beschrijf eens je gemiddelde (lange) werkdag in deze coronapandemie? “Tijdens de coronapandemie hebben wij lange en intensieve werkdagen gehad. Door, vooral de onzekerheid in het begin van de pandemie, was het werken in de zorg erg spannend. Onze werkgever begeleidde ons hierbij optimaal en wij voelde ons er heel fijn bij. Beschermmaatregelen werden vrij snel geregeld binnen Meander, waardoor wij beschermd zorg konden bieden bij onze cliënten”.

Denk je dat door de massale vaccinaties het coronavirus nu (hopelijk) op z’n retour is?  “Ik hoop het vooral. Ik denk het wel maar heel zeker weet ik het natuurlijk niet. De vernieuwde varianten van het virus maken mij wel nog zorgen”.

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep? “Goede communicatievaardigheden, goed kunnen samenwerken, kennis zodat er vakinhoudelijk gehandeld kan worden, je goede kwaliteit kan leveren en daardoor professioneel bent in je beroep”.

Wat is de grootste uitdaging in je werk? “De cliënt centraal houden. Door bijvoorbeeld corona is nu veel telefonisch en op afstand. Het is de uitdaging om de cliënt te voorzien van de beste zorg en iedereen eromheen ook in die richting te houden. En mij niet te laten afleiding door bureaucratie zoals de administratiewerkzaamheden”.

Wat geeft jou baan de meeste voldoening en wat zijn de minder leuke kanten van je baan?

Tevreden cliënten, collega’s en een goed lopend team geeft mij de meeste voldoening en de minder leuke kanten van mijn baan is de bureaucratie”.

Welke baan zou je het liefst willen doen als je geen verpleegkundige zou zijn? “In een andere dienstverlenende sector, wellicht dan toch de horeca. Een eigen goed lopende bed & breakfast”.

“Wat was je droombaan als kind? Dokter worden, maar ik echter tevreden met mijn baan als HBO-Verpleegkundige en zie ik niet meer de potentie om verder te studeren”.

Hoe zie je de toekomst van de verpleegkunde en dan wel zonder corona Er zal in de toekomst meer gebruik gemaakt gaan worden van de vernieuwde technologie,. Ik hoop echter wel dat de cliënt hierbij centraal blijft staan”.

Welk advies zou jij mensen, die verpleegkundige willen worden, geven?

Kijk goed of je geschikt bent voor dit vak en of je geschikt bent voor alle ins en outs. Zoals o.m. de verzorging van de cliënten en wat het met zich mee brengt. Uiteraard ook  de verschillende diensten waarop je zal werken en de flexibiliteit die van je gevraagd wordt in dit vak. Maar zeker zo belangrijk: houdt je van mensen. Het geeft mij in ieder geval heel veel voldoening”.

Beschrijf eens de betekenis van een echte voetbalvrouw?

“Ik ben geen vrouw achter de voetballer maar voetbal zelf in een vrouwenelftal. Ik draag het vrouwenvoetbal een warm hart toe omdat ik er altijd mijn agressie in kwijt kom. Daardoor heb ik veel sociale contacten opgebouwd en heb geleerd een teamplayer te zijn”.

Denk je dat de voetbalvrouw van tegenwoordig niet meer is wat ze vroeger waren?

Ik vind dat het vrouwenvoetbal een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Het dameselftal van Nederland presteert ook erg goed de laatste jaren, daar mogen wij als Nederland toch trots op zijn”.

Heb je vriendinnen onder de voetbalvrouwen?  “Ik heb in de 16 jaar dat ik voetbal veel sociale contacten opgebouwd. En echte goede vriendschappen voor het leven eraan overgehouden.

Wanneer en waarom besloot je te gaan voetballen en voor welke club?

Ik voetbal sinds mijn 12-jarige leeftijd, mijn beste vriendin Dionne Hagedoorn-Berends vroeg mij toen destijds om mee te komen trainen bij het meisjes elftal van RKVV Heksenberg”. (Red.toevoeging: toen nog op het voormalige sportcomplex Kamperheideweg/ingang Heerenweg in Heksenberg)

Vanuit je jeugd heb je nodige trainers meegemaakt als voetbalster, wie waren dit en bij wie heb je de beste herinneringen?

“Bij RKVV-Heksenberg heb ik in de jaren verschillende trainers gehad, waaronder; Ton van Schaaik, Tahnee Cordewener-Kersten, Sjef Kleintjens, Sjef Cobben en Henry Ter Huurne. Ook heb ik een 2 seizoenen bij Bekkerveld gevoetbald, onder leiding van Lucho Carreno.(eigenaar/fotograaf van deze site ParkstadActueel). Daarnaast heb ik een aantal jaren bij BSV-Limburgia gevoetbald met als trainer Jamy Schoenmakers. Op dit moment heb ik als trainer Leon Coolen..

Overigens iedere trainer had zijn of haar kwaliteiten en dus heb ik niet een bepaalde voorkeur voor iemand. Wel waren wij, als puberende meisjes, meer geïnteresseerd in de jongens die aan het trainen waren dan in de trainingen van Sjef Kleintjens. Hierdoor was hij vaak de wanhoop nabij en dat vonden wij dan weer heel grappig. Sorry Sjef, je weet ook dat het in voetbal niet alleen gaat om prestatie, maar ook om plezier hebben, ontspanning en teamgeest”

Je bent momenteel actief bij het dameselftal van SV Brunssum en waarom juist deze club?                                                                        “Grotendeels van de dames die hier op het moment voetballen zijn de dames waar ik vele jaren mee heb gevoetbald bij RKVV-Heksenberg. Het is een leuke groep dames en daarnaast voetbalt mijn beste vriendin Dionne hier ook. Zij is inmiddels ook getrouwd met Henri Hagedoorn en verwachten in januari 2022 samen hun eerste kindje. Prachtig toch”.

Heb ook jij, zoals waarschijnlijk velen, gedroomd dat je voor een topclub zou gaan spelen?                                                                                       “Deze illusie heb ik nooit gehad. Ik zag het voornamelijk als ontspanning en als uitlaatklep voor mijn energie”.

Foto Privé album van Michelle

Michelle: praten jij en Patrick thuis veel of weinig over voetbal of is er meer gesprekstof betreffende carnaval. Je man was immers in 2020 een geweldige prinscarnaval in Sjpasseberg/Heksenberg bij D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein”? Door de coronapandemie, kon hij niet officieel aftreden en is dus nog steeds prinscarnaval.                                                                                                                                                         “Afhankelijk van de acties zijn onze gesprekken, tijdens de carnaval praten we natuurlijk dag in en uit over de carnaval. Op de voetbal zondagen is onze gesprekstof natuurlijk voetbal. Zeker voornamelijk voor en na een gespeelde wedstrijd. Patrick is namelijk ook betrokken bij het dameselftal als onze grensrechter”.

Waarschijnlijk zal, sinds de geboorte van jullie kind, veel gesprekstof hiertoe gebezigd worden?                                                                                  “Sinds de geboorte van onze dochter Mirthe is zij de persoon die op nummer 1 staat en praten wij natuurlijk het grootste gedeelte van de dag over haar. Overigens, naast  mijn zwangerschap en het coronavirus heb ik al een tijdje niet meer kunnen voetballen. Maar na de zomerstop ben ik weer van de partij”.

Eigenlijk een overbodige laatste vraag, maar we stellen hem toch: wie zijn de belangrijkste personen in je leven?                                                    “Natuurlijk mijn/onze dochter Mirthe en mijn man Patrick. Zij zijn voor mij het allerbelangrijkste in mijn leven”.

Michelle: namens ParkstadActueel bedankt voor je medewerking, c.q. je openhartige antwoorden, t.b.v. dit artikel. Groeten ook aan Patrick en geniet samen met volle teugen van jullie kleine meid Mirthe.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno