Preventieakkoord Zuid-Limburg: samen werken aan een gezonder Zuid-Limburg!

De 16 Zuid-Limburgse gemeenten stelden samen met meer dan 30 maatschappelijke organisaties het Preventieakkoord Zuid-Limburg op.Vanuit het Ministerie van VWS ontvangt de regio in totaal 1 miljoen euro om in de komende drie jaren een extra impuls te geven om meer kinderen gezond en kansrijk op te laten groeien. Daarmee sluit het Preventieakkoord naadloos aan op de ambities van het programma Trendbreuk.

Wethouder Thijs Gulpen: “De preventieagenda van Simpelveld sluit naadloos aan bij het Preventieakkoord Zuid-Limburg. Kinderen gezond en kansrijk op laten groeien, om zo toekomstige gezondheidsachterstanden in te halen, is in onze gemeente altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. Door de gezamenlijke aanpak in een regionaal akkoord zijn we in staat versneld en intensiever uitvoering te geven aan de Trendbreuk-ambities en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage te leveren aan de landelijke ambities. Daarnaast biedt deze lokale preventieagenda de mogelijkheid om lokaal maatwerk te leveren”.

Belangrijk pijlers in de preventieagenda Simpelveld:. In de preventieagenda van Simpelveld wordt beschreven op welke wijze wij de komende drie jaren, samen met onze partners, willen inzetten op bewegen en gezonde voeding op scholen, rookvrije kindomgevingen, gezondere sportomgevingen en een aantal lokale speerpunten. Deze pijlers hebben wij samengevat in de volgende ambities:

– Bewegen en gezonde voeding op scholen. In het verbeteren van de gezondheid van onze kinderen zien we de (voor)scholen als een zeer belangrijke partner. Onze kinderen brengen daar immers een groot deel van hun tijd door. Bovendien draagt de school bij aan de voorbereiding op het verdere leven. Kinderen doen daar kennis op en leren belangrijke vaardigheden, ook in relatie tot leefstijl. Daarom willen we investeren in bewegen en gezonde voeding op onze scholen. We zien daarin de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) als instrument. Om zorg te dragen voor een doorgaande lijn willen we het gedachtegoed van de GBT ook implementeren in de kinder- en peuteropvang.

– Rookvrije kindomgevingen. In het kader van een gezonde leefstijl willen we dat onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien. We dragen daaraan bij door het rookvrij maken van belangrijke kindomgevingen: de schoolpleinen, speelvoorzieningen en speeltuinen. Zo beschermen we onze kinderen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken en geven we onze kinderen het goede voorbeeld. Het is onze ambitie om deze lijn ook door te voeren binnen de (sport)accommodaties, in ieder geval op de momenten dat hier kinderen actief zijn. Voor nu kiezen we hierbij voor het ontmoedigen, in plaats van verbieden. We vragen bezoekers van kindomgevingen om mee te werken aan het rookvrij houden van de omgeving en hopen dat mensen elkaar hierop aanspreken, zodat rookvrij de nieuwe norm wordt.

– Gezondere sportomgevingen. Sport en bewegen heeft een bijzondere rol in het stimuleren en activeren van een gezonde leefstijl. In het Sportakkoord Simpelveld beschrijven we al hoe we ervoor zorgen dat alle inwoners van Simpelveld kunnen sporten en bewegen op een manier die bij hen past en hoe we onze inwoners hiertoe activeren. In dit sportakkoord wordt vanzelfsprekend ook bijzondere aandacht besteed aan de relatie tussen sport en gezondheid. “Samen gezond” is namelijk één van de 4 pijlers van dit akkoord. Aanvullend aan de acties die in het sportakkoord zijn beschreven, vinden we het ook belangrijk dat onze jeugd zich bij het sporten en bewegen in een gezonde sportomgeving kan bewegen. We willen omgevingen creëren waar onze jeugd graag komt, waar gezond gedrag de norm is en waar zij zo min mogelijk ongezond gedrag aanleren.

– Lokale speerpunten. Voorgaande ambities sluiten aan bij het landelijk preventieakkoord en bij het regionale Zuid-Limburgse Preventieakkoord. Aanvullend hierop willen we op lokaal niveau de komende periode inzetten op de aanpak van eenzaamheid. Eenzaamheid kan namelijk leiden tot depressie en zorgt voor een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen bovendien vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.

Verder zijn er in onze gemeente op dit moment al verschillende lokale initiatieven die aansluiten bij de ambities van deze preventieagenda en die zich richten op het stimuleren van een gezonde leefstijl. Voorbeelden hiervan zijn diverse activiteiten van BAS en Impuls, zoals het project Wandelmaatje, de Beweegwijzer en de Stap & Trap vierdaagse. We blijven deze lokale initiatieven ook de komende periode graag ondersteunen.

Wilt u meer weten over onze preventieagenda? Op verzoek sturen we u graag de inhoud toe. Stuur een mail naar info@simpelveld.nl dan ontvangt u de preventieagenda in uw mailbox. Hierin leest u op welke manieren, met welke partners en met welke acties we de genoemde ambities willen realiseren.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie