Jong trainer met berg aan ervaring Jordy Reneerkens, aan het roer bij Walram en Roda JC O21

Sinds 2015, zij het met een korte onderbreking staat hij aan het roer van de hoofdmacht van vv Walram uit Valkenburg, de plaats waar de in Heerlen geboren voetballiefhebber opgroeide. Juni 2021 trad hij daarnaast toe tot de technische staf van Roda JC. Hij tekende een contract als hoofdtrainer van de O21. Dat gebeurde, zo laat hij ons weten, na een aantal goede gesprekken met Hoofd Jeugd Opleiding (HJO) Danny Volkers en toenmalig technisch directeur Jeffrey van As. Die laatste is inmiddels alweer weg uit het Parkstad Limburg Stadion. ,,Tja, de voetballerij…. Laat ik het erop houden dat het een dynamische omgeving is” zegt onze gesprekspartner.

Jordy Reneerkens omschrijft zichzelf als een gedreven en ambitieus persoon, als iemand die zich graag wil blijven ontwikkelen. Hij zegt leergierig en zelfkritisch te zijn en -last but not least-  wil hij een goed vader voor zijn beide dochters zijn. Eén van zijn hobby’s is in ieder geval, naast uit gaan eten met vrienden en/of familie, het bijwonen van de sportieve activiteiten van de twee meiden.

De voetballer. Nu is hij, zoals hij het zelf omschrijft, Trainer Coach van professie. Ook in zijn geval geldt dat hij heeft gevoetbald. Er is in dit geval sprake geweest van een talentvolle jongeling wiens voetballoopbaan als gevolg van blessures veel te vroeg eindigde, in de knop werd gebroken zeg maar. De clubs die hij aandeed zijn niet op de vingers van één hand te tellen. Hij begon bij vv Walram. PSV, Roda JC, Fortuna Sittard, Patro Eisden, GSV’28, EHC, Sportclub’25, nogmaals vv Walram en vv Caesar volgden.

Hoogtepunten en teleurstelling

Als we Jordy vragen naar zijhoogtepunten in het voetbalbestaan dat hij achter de rug heeft volgt een opsomming. Hij noemt:

  • de vele internationale toernooien met PSV;
  • de jeugdinterlands met het Nederlands elftal O14/O15/O16/O17;
  • het jeugdcontract dat hij tekende bij PSV. Daarmee was hij op dat moment Nederlands jongste contractspeler;
  • het kampioenschap, behaald als hoofdcoach met Walram en:
  • het kampioenschap met PSV O17, als assistent trainer.

Dan de tegenvallers. Het antwoord is kort en resoluut: ,,Voornamelijk blessures, waardoor ik al vroegtijdig mijn carrière heb moeten beëindigen.

 Trainer. Alles op een rijtje beziend mogen we concluderen dat Jordy Reneerkens een mooie voetbaljeugd heeft gehad, in ieder geval een loopbaan die voor weinigen is weggelegd. Dat het niet heeft mogen uitmonden in een lange loopbaan als profvoetballer is jammer, maar wie weet wat er voor hem nog als trainer in het vat zit. We komen op het punt waarop we ons afvragen hoe deze jongeman op het idee kwam in het tumultueuze trainersvak te stappen. Jordy legt uit: ,,Mijn vader gaf me de tip om eens te kijken of het trainersvak iets voor me kon betekenen. Uiteindelijk volgde ik mijn gevoel en ontdekte ik al snel dat ik me graag verder wilde ontwikkelen als Trainer Coach.”

Zijn eerste stappen als trainer zette Jorddy Reneerkens vervolgens bij zijn jeugdliefde, de club waar hij steeds weer terug komt, vv Walram dus. Daarna was hij hoofdcoach van Geusselt Sport, Fortuna Sittard JO12, VVV Venlo JO17/JO19, JO, Jong VVV en nu dus Roda JC JO21. Tussen de bedrijven door leerde hij als assistent trainer bij Roda JC en PSV JO17, de kneepjes van het vak.

Onze conclusie: hoewel nog jong, heeft Jordy Reneerkens als een berg aan ervaring opgedaan.

 vv Walram. Zoals aangegeven is Jordy Reneerkens vanaf 2015, een kort intermezzo daargelaten, hoofdcoach bij vv Walram. We vragen hem naar een omschrijving van de club. De als 4-jarige bij Walram binnengelopen, nu nog altijd in Valkenburg woonachtige Reneerkens, in onze optiek een man met recht van spreken, een persoon die je als kind van de club zou kunnen betitelen, steekt van wal: ,,Het is een club met veelal spelers uit de regio, met name uit Valkenburg zelf. De betrokkenheid van eenieder is enorm groot, de club kent een groot aantal gedreven vrijwilligers, die zich wekelijks op diverse manieren inzetten. Daarnaast beschikt vv Walram over een rijkelijk gevulde en kwalitatief goede jeugdafdeling, waar de club trots op mag zijn. Dat blijkt ook uit de huidige selectie van het eerste elftal, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar.”

Sportieve ambities Walram. Jordy Reneerkens heeft al een tipje van de sluier gelicht aangaande zijn selectie bij vv Walram. Een zeer jonge groep, is onze conclusie. Gemiddeld 21 jaar bij een eerste elftal is zelfs uitzonderlijk. We vragen wat we in de voetbaljaargang 2021-2022 mogen verwachten op sportief vlak. Jordy Reneerkens: ,,Een paar jongens zijn vertrokken, een paar anderen mochten we verwelkomen. I.v.m. het doorselecteren van jeugdspelers naar het eerste elftal is het op dit moment lastig te zeggen waar we staan ten opzichte van de andere clubs. Maar, ambitieus als ik ben, probeer ik het maximale uit deze energieke en talentvolle groep te halen en spelers daarnaast ook individueel beter te maken en verder te helpen in hun ontwikkeling. Ons doel moet zijn ons zo snel mogelijk ‘veilig spelen’ en van hieruit het maximaal haalbare na streven. Een prijs zou heel mooi zijn. Elke wedstrijd zal voor ons een mooie uitdaging zijn in dit proces.  De exacte sterkte van de selectie is moeilijk in te schatten, maar ik heb absoluut vertrouwen in de mannen.”

Roda  JC. Dan komen we uit bij de andere club waar Jordy Reneerkens zijn kennis en kunde tentoonspreidt als trainer coach. Roda JC dus. In juni tekende hij, na een aantal positieve gesprekken een contact als eerstverantwoordelijke voor het hoogste jeugdelftal, de JO 21. Een drukke baan, in combinatie met zijn werk in Valkenburg. ,,Maar, met steun van het thuisfront is heel veel mogelijk”, zegt Jordy, om er aan toe te voegen: ,,Verder is het kwestie van een juiste planning, flexibiliteit en organisatie.”

Over zijn ervaringen tot nu toe in Kerkrade zegt hij: ,,Middels een aantal positieve gesprekken die ik heb gehad met Danny Volkers (HJO) en Jeffrey van As, rolde ik erin. Het bevalt me uitstekend tot nu toe. De samenwerking met Marco van Hoogdalem (assistent-trainer O21)  en overige stafleden bevalt ook heel goed, we vullen elkaar vanuit onze rol goed aan.” Gevraagd naar het snelle vertrek van Jeffrey van As: ,,Tja, de voetballerij… Laten we het erop houden dat het een dynamische omgeving is. Ik heb rondom mijn aanstelling een aantal prima gesprekken met Jeffrey gehad. Onze samenwerking was echter van korte duur. Inhoudelijk kan ik hier weinig aan toevoegen.”

Talenten. Voetballiefhebbers in Parkstad en het Heuvelland hopen op een terugkeer van eredivisievoetbal in het Parkstad Limburg Stadion, als het kan zo snel mogelijk. Om dat te kunnen bewerkstelligen is kwaliteit nodig. Aan de selectie is en wordt hard gesleuteld. Voortuitgang is zichtbaar, het voetbal wordt onder de bezielende leiding van Jurgen Streppel steeds beter, menen wij als redactie te kunnen waarnemen. Wat voor ons iets meer buiten het gezichtsveld blijft is de kwaliteit van de spelers in de jeugd. Zit daar toekomst in? Jordy Reneerkens: ,,Dat zou zomaar eens kunnen. Als staf proberen we in ieder geval de spelers dagelijks maximaal uit te dagen om alles uit hun carrière te halen. We hebben er vertrouwen in dat er een aantal spelers de potentie heeft om het eerste elftal te kunnen halen.”

Soort trainer.Tenslotte stellen we onze gesprekspartner de vraag hoe we hem als trainer mogen typeren. Kortom in welk hokje hij hoort, dat van motivator, de praktijktijger of de laptoptrainer. Zijn visie daarover: ,,Een combinatie van. Ik denk dat ik een coach ben die als speler veel ups en downs heeft meegemaakt in het voetbal. De ervaringen die ik daarbij opgedaan kan ik vaak als spiegel gebruiken voor mijn spelers. Ik leg de lat voor de spelers, maar ook voor mezelf, heel hoog, om uiteindelijk het maximale eruit te kunnen halen. Eén specifieke typering zou niet afdoende zijn om een beschrijving te geven.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie