Foto’s®ParkstadActueel/Lucho Carreno

voor meer foto’s klik op deze link.

 

Zondagmiddag 19 juni 2022. Finale nacompetitie voor promotie/degradatie tweede en derde klasse. Een zonovergoten sportpark In de Struiken in Brunssum, pakweg 600 toeschouwers. Stand na 90 minuten 2-2. Stand na 120 minuten 3-3. Vier rode kaarten, eerlijk verdeeld. Penalty’s moeten de beslissing brengen. Doelman Levi Hanckmann van FC Geleen-Zuid stopt er twee, opponent Lars van der Weide van KVC Oranje houdt er eentje tegen. De ploeg uit Geleen blijft in de tweede klasse, de habitat van KVC Oranje volgend seizoen is wederom een niveau lager. Een achtbaan aan emoties is doorleefd door direct betrokkenen en aanhang van beide clubs, de neutrale toeschouwer heeft genoten. Misschien was het allemaal niet altijd even goed, maar alles wat voetbal tot een wereldsport maakt is voorbij gekomen. Kortom: genieten geblazen.

Finalewedstrijden als deze zijn amper te voorspellen. Het is vaak gezegd en geschreven, maar het werd ook nu weer eens bewaarheid. Volgens kenners, onder wie de beide trainers, Jean Maas van FC Geleen-Zuid  en Paul van Putten van KVC Oranje was de ploeg uit Bleijerheide in de pakweg eerste twintig minuten de betere ploeg. Scott Vienerius stuitte met een punter van net buiten de zestien op doelman Levi Hanckmann van FC Geleen-Zuid. Aan de andere kant was Glenn Last dicht bij de 0-1, maar hij schoot uit kansrijke positie voorlangs.

Dan, even na het half uur, het eerste grote kantelmoment. Bij een hoge, diepe bal van Geleen-Zuid probeert aanvoerder Martijn Sangen van KVC Oranje de bal weg te koppen, in een poging Glenn Last daarmee een vrije doorgang richting zijn doelman Lars van der Weide te beletten. Dat lukt niet helemaal en Sangen pakt Last even vast. Die gaat ter aarde. Het wordt aan de kant van oranje-wit, binnen én buiten de lijnen stil, de rood-zwarrten uit Geleen eisen een strafschop, het gebeurde immers binnen de zestien. Sangen ziet de bui al zichtbaar hangen. Scheidrechter Thierry Schelsema uit Cuijk kan ook niet anders. Overtreding tegen een doorgebroken spelers, daarenboven geen poging de bal te spelen. Hij wijst naar de stip en Martijn Sangen krijgt rood. Hij accepteert de kaart stilzwijgend en druipt af. Na de wedstrijd spreekt hij wat je van een speler na dit soort emotionele momenten maar zelden te horen krijgt. ,,Deze scheidsrechter was misschien wel de beste die we dit seizoen hebben gehad”, aldus Sangen. Hij meent het oprecht. Een uitspraak een aanvoerder waardig.

Oh ja, de penalty. Chriss Potter schiet raak, rechts onder. Lars van der Weide is kansloos: 0-1. Twee minuten later is het alweer gelijk. KVC Oranje is met z’n tienen ten aanval getrokken. Ben Vloeberghs speelt Niels Lanckohr aan. Die is op rechts naast de verdediging van rood-zwart is kansrijke positie geslopen en geeft Levi Hanckmann met een schuiver in de verre hoek het nakijken: 1-1.

Het lijkt erop dat er met 1-1 gerust kan gaan worden. Dan echter leidt KVC Oranje op het middenveld balverlies, een vloeiende counter over rechts van FC Geleen-Zuid volgt. Aan het eind van die aanval volgt een prachtige kopbal van Eray Soyturk, die de netten voor de derde keer doet bollen: 1-2.

Na de hervatting gaat het in numerieke minderheid spelende KVC Oranje onverdroten verder op zoek naar de gelijkmaker. Ben Vloeberghs kopt na een mooie voorzet van Chadney Jeukens vanaf links over. Na acht minuten de volgende eyecatcher. Glenn Last van FC Geleen-Zuid, die in de eerste helft al geel heeft gezien, maakt een onnodige overtreding op KVC-er Mitchel Flecken en ziet opnieuw geel. Gevolg: de numerieke meerderheid van zijn team, de rood-zwart uit Geleen, is foetsie.

Uiteraard maakt dat bij KVC Oranje weer extra krachten vrij. Het is wachten op de gelijkmaker, hoewel er aan de andere kant ook een aantal keren dreiging is. De gelijkmaker komt er na zowat 84 minuten voetbal. Sybe Nijdam laat halverwege de helft van de tegenstander een vrije trap vertrekken die aan de achterlijn Chris Frauenrath bereikt. De clubtopscorer geeft hard en laag voor en Bob Roberts schiet met rechts binnen: 2-2.

In vierde minuut van de blessuretijd lijkt Jeroen Gerets van dichtbij de 2-3 voor Geleen-Zuid binnen te koppen, maar goalie Lars van der Weide maakt de inzet onschadelijk. Scheidsrecter Thierry Schelsema fluit af.

Verlengen dus. In het eerste deel daarvan is Geleen-Zuid twee keer dicht bij een volgende treffer. Een vrije trap van Chris Potter wordt door Lars van der Weide uit de linker benedenhoek getikt en Merijn Welters vergeet een voorzet van Stan Giepmans op waarde te schatten. Hij mist de bal volledig.

Na iets meer dan 100 minuten het meest ‘idiote’ moment van de wedstrijd. Na een blessurebehandeling wordt de bal door KVC Oranje ingegooid richting Bob Roberts. Die wordt door een tegenstander onder druk gezet, wil de bal niet verliezen en roeit het speeltuig, zo hard als het maar even kan, weg. Hij zal het niet zo hebben bedoeld, een lukrake trap wordt een wonderschoon doelpunt. De bal gaat over de een stuk voor zijn veste staande Levi Hankmann tegen het net: 3-2. Gekker moet het niet worden.

KVC Oranje lijkt op weg naar promotie, nog maar vijf minuten zijn er te spelen. Dan ontsnapt Stan Giepmans op rechts, laat een strakke voorzet los en Levy Penders tekent voor de 3-3. Intussen hebben Chris Potter en Ritch Vienerius na een opstootje nog rood voor hun neus getoverd gekregen.

Scheidsrechter Schelsema blaast voor het einde van de verlenging en penalty’s volgen. Grote man wordt Levi Hanckmann, doelman van Geleen-Zuid. Hij weet er twee te stoppen. De ploeg van Jean Maas heeft klassenbehoud bewerkstelligd, is op het laatste moment ontsnapt aan degradatie, is blij, uitgelaten en opgelucht. Bij KVC Oranje is er in eerste instantie teleurstelling, maar die wordt al gauw omgezet in terecht geuite trots. Een prachtig seizoen, waarin boven verwachting is gepresteerd, is met een finale, waarin de ploeg niet voor het eerst heeft getoond over een geweldige vechtersmentaliteit te beschikken, op een waardige manier afgesloten.

KVC Oranje en FC Geleen-Zuid hebben het publiek op de prachtig gelegen accommodatie van SV Langeberg, een uitstekende gastheer, een waar spektakelstuk voorgeschoteld. Om van te genieten, een wedstrijd waarover in beide kampen nog lang zal worden nagepraat. Dit alles onder de leiding van prima acterend arbitraal kwartet.

 

Geef een reactie