Op 21 juli 2022 overleed op 85-jarige leeftijd Uwe Seeler, in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw boegbeeld van de ‘Dino’ HSV Hamburg en het nationale elftal van (toen) West-Duitsland. Wat heeft dat met KVC Oranje van doen, zullen zich met name de jongeren onder ons wellicht afvragen. Welnu, er is een link tussen oranje-wit uit Bleijerheide en Uwe Seeler.

Kleine waarschuwing: om daar achter te komen moet u een stukje doorlezen. Uwe Seeler, van 5 november 1936, speelde begin zestiger jaren bij HSV Hamburg. In 1960 werd de spits met zijn club, waar hij nooit zou weggaan, kampioen, bij de totstandkoming van de Bundesliga in 1963 was hij één van de uithangborden , twee keer won hij de DFB-Pokal, in het seizoen 19631964 was hij met 30 doelpunten topscorer van de Bundesliga. In 72 interlands voor West-Duitsland wist hij 43 keer het net te vinden, eentje ervan met zijn achterhoofd, tijdens de kwarfinale van het WK in Mexico, in 1970. De kleurentelevisie had nog maar net zijn intreden gedaan en lang niet iedereen beschikte erover. West-Duitsland ging toen in de halve finale in een gedenkwaardige wedstrijd met 4-3 onderuit tegen Italië, dat vervolgens in de finale op Brazilië stuitte, met in de gelederen mannen als Pelé, Jair, Rivelino en Gersson, en met 4-1 kansloos kopje onder ging.

In 1966 was Uwe Seeler erbij toen de West-Duitsland de finale tegen Engeland na verlening met 4-2 verloor. U weet wel, die wedstrijd met het nooit in de vergetelheid geraakte ‘Wembley Tor’ (3-2) van de voet van Geoff Hurst. Het is al vermeld, Uwe Seeler bleef HSV Hamburg een leven lang trouw. Niet voor niets wordt hij daarom in Hamburg -en om zijn verdiensten overigens ook in de rest van Duitsland-  ‘uns Uwe’ genoemd. Internazionale Milano, in de persoon van Helenio Herrera probeerde hem midden jaren zestig naar Italië te lokken. Hij kon er een koffer vol met geld verdienen. Het gebeurde niet. Echtgenote Ilka over de reden van de mislukte transfer: ,,Meneer Herrera onderhandelde alleen met Uwe, niet met mij. Dat was zijn fout.” Uwe Seeler koos ervoor om bij HSV te blijven ballen. Enige voorwaarde: hij moest zijn beroep, vertegenwoordiger voor Adidas kunnen blijven uitoefenen. Enkel van voetballen werd je destijds bij HSV niet rijk. Het is niet voor niets dat hij ook wel als ‘stinknormal’ wordt omschreven.

Met de professie van Uwe Seeler, vertegenwoordiger bij Adidas, komen we bij de link met KVC Oranje. Jan Janssen, techniektrainer bij de jeugd van KVC Oranje, had met zijn vader Giel kunststof inlegzolen voor voetbalschoenen ontwikkeld. Ergens in de tweede helft van jaren zestig, Jan Janssen voetbalde toen voor tweededivisionist Limburgia uit Brunssum en runde een schoenenzaak in de hoofdstraat in Kerkrade werd hij uitgenodigd in Herzogenaurach, thuishaven van Adidas. Daar ontmoette hij Uwe Seeler en Franz Beckenbauer, een andere coryfee uit het Duitse voetbal. Met Uwe Seeler ging de huidige techniektrainer van de jeugd bij KVC Oranje op de foto.
En daarmee is de link tussen Uwe Seeler en KVC Oranje verklaard.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie