Vanavond bij Café Pelt ‘Hoe verder met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?’

Café Mondiaal, 79ste aflevering

Donderdag 6 oktober, aanvang 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

Op 23 september ging voor het derde jaar in het hele land de vlag in top voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ofwel de Sustainable Development Goals (SDG’s). Een teken van solidariteit en zo lieten velen zien dat men onder andere klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel heeft. Ook in Heerlen hebben onder andere de gemeente Heerlen en HeerlenMondiaal de vlag gehesen op het vernieuwde Burg. Van Grunsvenplein.

Maar met alleen een vlag met 17 afbeeldingen in top worden geen Duurzame Ontwikkelingsdoelen gerealiseerd. Hoe staat het met deze 17 doelen, die op 23 september 2015 werden uitgeroepen als opvolging van de Millenniumdoelen die van 2000 tot 2015 ‘dienst’ deden. Zijn 17 doelen niet wat veel van het goede? Zijn de SDG’s voldoende katalysator voor de achterliggende doelen? Maar ook: gebeurt er niet veel meer waarbij we ons niet realiseren dat we bezig zijn met de realisatie van een of meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen? De Millenniumdoelen waren vooral gericht op ontwikkelingsproblematiek en de SDG’s meer op de hele wereld en dus ook op onze samenleving. Is deze bredere toepasbaarheid nadelig voor de noodzakelijke aandacht voor ontwikkelingsproblematiek of juist een pré van deze SDG’s.

Nathalie Ummels van Mondiaal Maastricht en het SDG House Maastricht zal deze Café Mondiaal starten met een korte inleiding over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Zij zal daarna actief deelnemen aan het gesprek waaraan naar verwachting ook een aantal ‘ervaringsdeskundigen’ van HeerlenMondiaal zullen deelnemen.

 

coverFoto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie