Fortuna sluit kalenderjaar af met spectaculaire slotfase

Fortuna heeft zijn laatste competitiewedstrijd van 2022 winnend afgesloten. FC Groningen werd in de eigen Euroborg met 2-3 verslagen, het winnende doelpunt werd ver in blessuretijd gescoord. De goals van Fortuna kwamen op naam van invallers Paul Gladon (twee keer) en Tijjani Noslin. Het was de tweede zege op vreemde bodem in deze competitie, Fortuna sluit het eerste gedeelte van dit seizoen af met een twaalfde plaats in de Eredivisie.

FC Groningen en Fortuna begonnen met evenveel punten (twaalf) aan de wedstrijd. Het was derhalve al vooraf duidelijk dat de winnaar goede zaken zou doen op de ranglijst. Fortuna liet Groningen aan de bal, de thuisclub was niet bij machte om tot écht uitgespeelde kansen te komen. Fortuna doelman Ivor Pandur werd voor rust nauwelijks op de proef gesteld, alleen bij enkele voorzetten van de vleugel moest hij handelend optreden.

Ook de doelman van de thuisclub hoefde maar één keer handelend op te treden, een schot van Burak Yilmaz van de rand van het strafschopgebied leverde voor Peter Leeuwenburgh weinig problemen op. Op slag van rust kwam de thuisclub op voorsprong. Met een fraaie lange bal bediende Neraysho Kasanwirjo vanaf de rechterflank Ragnar Oratmangoen op de linkervleugel. Deze gaf een voorzet op maat richting Ricardo Pepi die van dichtbij raak schoot: 1-0.

Ook in de tweede helft gebeurde er aanvankelijk weinig in aanvallend opzicht. Fortuna coach Julio Velázquez probeerde met enkele wissels de aanvallende impasse te doorbreken. In de slotfase trok Fortuna de wedstrijd naar zich toe. Na 78 minuten was de gelijkmaker een feit. Na een aanval over links werd de bal door George Cox voor het doel gebracht, de kopbal van Burak werd echter door Mike te Wierik van de lijn gehaald. Enkele seconden later kon Fortuna toch juichen, Ivo Pinto zette bal opnieuw voor, nu vanaf de rechterkant. Vrijwel uit stand kopte invaller Gladon de bal in de verre hoek: 1-1.

Zes minuten later kwam Fortuna op voorsprong, het voorbereidende werk was van twee andere invallers. Noslin gaf een voorzet die bij Úmaro Embalo belandde, deze bezorgde de bal bij Gladon die attenter reageerde dan de verdedigers van de thuisclub. Met een harde uithaal zorgde hij van dichtbij voor zijn tweede treffer van de middag: 1-2. Groningen moest nu weer de aanval zoeken, maar leek niet bij machte om de verdediging van Fortuna serieus te bedreigen. Na een mislukt schot kwam de thuisclub in de tweede minuut van de blessuretijd toch nog op gelijke hoogte, Cyril Ngonge bood Florian Krúger een niet te missen kans: 2-2.

In de vijfde minuut van de extra tijd zorgde Noslin voor euforie bij de vele honderden Fortunezen in het uitvak die de verre reis hadden gemaakt, opnieuw was een belangrijke rol weggelegd voor Cox. Een hoekschop van de rechterkant werd door de Engelsman zuiver voor het doel gebracht, Noslin ontdeed zich van zijn directe tegenstander en zorgde voor de derde treffer van Fortuna: 2-3.

Fortuna Sittard hervat de competitie in januari met thuisduels tegen GA Eagles en PSV.

Door Fortuna Media en Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

Geef een reactie