Zuyd Hogeschool wint RAAK-award juryprijs én publieksprijs 2022

Het onderzoeksproject ‘Ergotherapie en DIY-technologie’ van het lectoraat Ondersteunende technologie in de zorg van Zuyd Hogeschool is uitgeroepen tot winnaar van de RAAK-award vakjuryprijs 2022. Ook de publieksprijs is naar Zuyd gegaan: het project ‘Windows of the Future’ van het lectoraat Duurzame energie in de gebouwde omgeving kreeg de meeste stemmen van het publiek.

De RAAK-award is een jaarlijkse prijs van Regieorgaan SIA. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarcongres 2022 van Regieorgaan SIA in de Stadsgehoorzaal in Leiden, dat dit jaar European City of Science is. De prijs geldt als de belangrijkste prijs in Nederland voor praktijkgericht onderzoek. Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doet Regieorgaan SIA door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. Regieorgaan SIA is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Hulpmiddelen op maat ontwikkelen en 3D printen
‘Ergotherapie en DIY-technologie’, dat onder leiding staat van lector Ramon Daniels en Monique Lexis van het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg, heeft ertoe geleid dat ergotherapeuten hulpmiddelen voor mensen met een beperking, in tegenstelling tot voorheen, relatief eenvoudig op maat kunnen maken en 3D-printen. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de revalidatiezorg, omdat het doorgaans veel werk kost om een hulpmiddel opnieuw te moeten ontwikkelen en te produceren. Dit omdat de behoeftes van cliënten zo persoonlijk zijn en verschillen. De RAAK-award geldt als de belangrijkste prijs in Nederland voor praktijkgericht onderzoek.

‘Jury onder de indruk’
Volgens de jury is dit project ‘meer dan uitproberen hoe 3D-printen werkt voor het maken van hulpmiddelen. De jury is onder de indruk hoe het projectteam het hele proces van ontwerp en ook het wettelijke aspect hiervan heeft onderzocht. […] Er is bovendien een grote stap gezet in het verbinden van technici met ergotherapeuten met beide een eigen taal en werkwijze. Het zijn echte co-creaties en het enthousiasme van alle partijen over het projecten en de behaalde resultaten is duidelijk voelbaar. Daarnaast schreef het onderzoeksteam artikelen voor wetenschappelijke en vakpublicaties. De jury is onder de indruk van deze doorwerking en moedigt het team aan dit nog verder te versterken.’

Het resultaat van het project is een variatie aan producten en inzichten voor onderzoek, onderwijs en praktijk, waaronder een procesbeschrijving voor het 3D-printen van hulpmiddelen. Op de website Hulpmiddelentips.nl is een speciale zoekingang ‘Maak het zelf’ toegevoegd waar 3D-ontwerpen gedeeld kunnen worden.

De jury bestaat dit jaar uit: Ingeborg van der Ven (bestuurskundige, ondernemer en journalist – juryvoorzitter), Jalbert Kuijper (entrepreneurial life artist) en Albert ten Busschen (associate lector Kunststoftechnologie, Windesheim en winnaar RAAK-award 2021).

RAAK-award publieksprijs: minder airco in de zomer en minder verwarming in de winter
Het onderzoeksproject ‘Windows of the Future’ onder leiding van Zeger Vroon, lector Duurzame energie in de gebouwde omgeving bij Zuyd, heeft de meeste stemmen van het publiek ontvangen en daarmee de RAAK-award publieksprijs toegekend gekregen. Het project heeft thermochrome ramen ontwikkeld die zorgen voor minder aircogebruik in de zomer en minder verwarming in de winter. Dit kan een gezin jaarlijks zo’n 500 euro besparen.

Meer informatie
Lees hier meer over de twee genomineerde onderzoeksprojecten van Zuyd: Zuyd dubbel genomineerd voor RAAK-award 2022.
Lees ook: Project Window of the Future | NWO-SIA Projectenbank (sia-projecten.nl) en Zuyd geeft ergotherapeuten ontwerpen van hulpmiddelen.

Foto Communicatie Zuyd Hogeschool

Geef een reactie