Zaterdag is NAVO vliegbasis Geilenkirchen geopend. Van maandag t/m vrijdag worden kalibratievluchten uitgevoerd.

Op zaterdag 4 februari is NAVO vliegbasis Geilenkirchen geopend in verband met binnenkomende vliegtuigen. De leiding van de E-3A Component is zich ervan bewust dat vluchten buiten de standaard openingstijden (maandag-vrijdag 08.00-22.00 uur) effect hebben op de omgeving en probeert deze vluchten dan ook tot een minimum te beperken.

De NAVO bereidt vliegbewegingen zorgvuldig voor. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat vluchten anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Vanwege operationele veiligheidsredenen kunnen geen verdere details worden gepubliceerd.

Kalibratie vluchten
Van 6 tot en met 10 februari worden op en nabij de NAVO vliegbasis Geilenkirchen vluchten uitgevoerd om de radar van de verkeersleiding te kalibreren. Het kalibreren zal binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis plaatsvinden met een Learjet 35 straalvliegtuig.

Het meetvliegtuig test de zogenoemde Aerodrome Surveillance Radar door via de verschillende aanvliegroutes op verschillende hoogtes de vliegbasis te benaderen en deze te vergelijken met de gegevens vanaf de grond. Vliegvelden zijn verplicht om haar verschillende verkeersleidingsystemen op voorgeschreven interval te kalibreren zodat ze voldoen aan internationale standaarden. Deze specifiekekalibratievluchten om de correctheid van de radar te garanderen vinden jaarlijks plaats.

De exacte vluchttijden zijn afhankelijk van het weer en vliegverkeer op de vliegbasis maar zullen tussen 08:00 uur en 22:00 uur plaatsvinden. 

Voor overige vragen betreffende  NATO vliegbasis Geilenkirchen kunt u terecht op de website: www.AWACS.nato.int/ of de Facebook pagina: www.facebook.com/natoawacs 

Tekst en foto: http://www.awacs.nato.int/

Geef een reactie