Corona lijkt eindelijk in bedwang en het leven lijkt steeds meer zijn gewone gang te gaan. Ook voor de Heemkundevereniging Landgraaf. Vorig jaar gingen er al activiteiten mondjes- maat door en 2023 lijkt een gewoon verenigingsjaar te worden. Ledenexcursie, Nationale Archeologiedagen, Open Monumentendag, Ledenavond, Filmavond en de presentatie van zeker 2 boeken staan weer op het programma. Wat u ook in uw agenda kunt zetten zijn een drie-tal lezingen en wel op de donderdagen 16 maart, 25 mei en 26 oktober aanstaande.

Op de lezing in oktober komen we op een later tijdstip nog nader terug. In dit persbericht wil de Heemkundevereniging Landgraaf zich beperken tot de lezingen in maart en mei van dit jaar.

Beide lezingen hebben een en het zelfde onderwerp en wel onze provincie, Limburg. Op donderdag 16 maart aanstaande spreekt drs. Jos Meuwissen over het wel of niet bestaan van een eigen Limburgse identiteit. Terwijl historicus Martin van der Weerden 2 maanden later zijn licht laat schijnen over het bijzondere of aparte van onze provincie.

Met ingang van dit jaar kan de Heemkundevereniging Landgraaf geen gebruik meer van de Parochiezaal Nieuwenhagen maken en zullen de lezingen in de kantine van het MFC An de Voeegelsjtang aan de gelijknamige straat nr. 12 in Landgraaf-Nieuwenhagen plaatsvinden. Zoals gebruikelijk wordt er geen entree geheven en beginnen de lezingen telkens om 19:30 uur en duren, onderbroken door een koffiepauze van 15 minuten, 2 uur.

Over beide “Limburgse” lezingen en beide sprekers treft u hieronder nadere informatie aan.

Namens de Heemkundevereniging Landgraaf verzoek ik u via uw persmedium aan de hand van het onderstaande en de aan de e-mail toegevoegde bijlagen aandacht aan beide lezingen te schenken. Waarvoor bij voorbaat onze dank.

Donderdag 16 maart, drs. Jos Meuwissen:

De Limburgse identiteit? Die bestaat toch niet…..?

Waarom koningin Maxima zowel gelijk als ongelijk heeft.

Na meer dan 100 jaar schrijven over de Limburgse identiteit, blijken onderzoekers nog altijd geen antwoord te hebben gevonden op de belangrijkste vraag; bestaat er wel zoiets als een Limburgse identiteit? Is het onderwerp nou werkelijk zo complex dat wetenschappers geen eenduidig antwoord kunnen formuleren? Stellen ze misschien de verkeerde vragen of gebruiken ze het verkeerde bronnenmateriaal? Of gebruiken ze de verkeerde onderzoeksmethodieken?

Kortom, had koningin Maxima gelijk toen ze stelde ‘dé Nederlandse identiteit bestaat niet!’ ?

page1image21516768 page1image21513440

Want daarmee stelde ze tevens, dat dé regionale (lees provinciale) identiteiten ook niet bestaan, want die zijn immers onlosmakelijk verbonden met het bestaan en functioneren van een nationale identiteit.

Drs. Jos Meuwissen duikt op donderdag 16 maart aanstaande met u in de Limburgse (onderzoeks-)geschiedenis van de laatste 100 jaar en probeer een antwoord te vinden op de volgende vragen:

– Wat is (een collectieve) identiteit?

– Waarom kunnen wetenschappers het over de definitie van (collectieve) identiteit niet met elkaar eens worden?

– Hoe belangrijk was en is de Limburg-mythe voor de Limburgse samenleving geweest?

– Waarom blijft de beeldvorming Randstad versus Limburg na meer dan 100 jaar zo’n hardnekkig leven leiden?

– Waarom was het voor de identiteitsopbouw van de Limburgse bevolking zo belangrijk dat ze zo’n sterke nostalgische gevoelens ontwikkelde?

– In hoeverre zijn muziek, geschiedenis, charismatische personen, carnaval etc. belangrijk geweest voor de vormgeving van een Limburgse identiteit?

– We eindigen uiteraard met het beantwoorden van de vraag: bestaat de Limburgse identiteit nu wel of niet?

page2image21701152 page2image21696160 page2image21697616

Drs. Jos Meuwissen volgde eerst de opleiding voor docent muziek aan het conservatorium te Maastricht en studeerde daarna geschiedenis aan de Katholieke Leergangen in Sittard en de Universiteit Utrecht.

Meuwissen was gedurende 2 periodes in het onderwijs werkzaam. Tot 1995 als muziek- en geschiedenisdocent in het middelbaar en hoger onderwijs en van 2001 tot september 2022 als docent geschiedenis aan de Fontys Lerarenopleiding te Sittard.

Van 1995 tot 2001 was hij beleidsmedewerker bij de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM).

Tevens is Meuwissen coauteur van “Blaasmuziek in Limburg”, het jubileumboek van de provinciale omroep LI “Voorlopig zijn wij onder ons” en het jubileumboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg “Dit is Limburg”.

Donderdag 25 mei, Martin van der Weerden:

LIMBURG HEEL APART; DE MINST NEDERLANDSE PROVINCIE.

De provincie Limburg, zoals wij die kennen, ontstond pas in 1839.
Voor die tijd was ons grondgebied versnipperd over vele heren, waaronder de hertogen van Brabant en Bourgondië, de koning van Spanje en de keizer van Oostenrijk.
Ook de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bezat delen van ons grondgebied, maar de machtige Hollanders beschouwden dat als een soort kolonie, Generaliteitslanden genaamd.

Na 20 jaar Franse overheersing en 16 jaar koning Willem I wilden de meeste Limburgers in 1830 zich bij het nieuwe België aansluiten en dat lukte voor de gehele provincie behalve haar hoofdstad Maastricht. Maar na 9 jaar was de droom voor het oostelijke gedeelte van het toenmalige Limburg over en keerde men terug onder de Oranje-heerschappij.

In het revolutiejaar 1848 was er ten oosten van de Maas veel sympathie voor de zaak van de Duitse Eenheid. Alles liever dan bij die kale Hollanders horen.

Pas na de Eerste Wereldoorlog begon de Limburger zich Nederlander te voelen. Maar toen leverden “wij” ook voor het eerst de premier van Nederland (Ruys de Beerenbrouck) en gaf de steenkolenmijnbouw economisch gewicht aan onze regio.

Martin van der Weerden is historicus en voormalig docent geschiedenis van het Bernardinuscollege in Heerlen.
Van der Weerden is voorzitter van de Kring Parkstad van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en verzorgt al vanaf 2010 de rubriek Van Nul tot Nu in de regionale weekbladen en De Limburger. Martin is
een van de krachten achter de reeks documentaires rond “40 Jaar Landgraaf”
die in samenwerking met Heemkundevereniging Landgraaf door Omroep Landgraaf uitgezonden wordt.

page4image5196304

Stadhouder Frederik Hendrik, “de Stedendwinger”, die in 1632 Maastricht veroverde, van waaruit hij Staatse troepen Dalhem, Valkenburg en ‘s Hertogenrade, de hoofdplaatsen van de drie gelijknamige Landen van Overmaas, liet bezetten.

Martin van der Weerden is historicus en voormalig docent geschiedenis van het Bernardinuscollege in Heerlen.
Van der Weerden is voorzitter van de Kring Parkstad van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en verzorgt al vanaf 2010 de rubriek Van Nul tot Nu in de regionale weekbladen en De Limburger. Martin is een van de krachten achter de reeks documentaires rond “40 Jaar Landgraaf”

die door Omroep Landgraaf uitgezonden wordt.

Tekst en foto’s : http://www.heemkundelandgraaf.nl