NAVO-HOOFDKWARTIER BRUNSSUM VIERT INTERNATIONALE VROUWENDAG

Afgelopen woensdag 8 maart heeft het NAVO-hoofdkwartier ‘Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) de jaarlijkse internationale vrouwendag gevierd. Het voltallige HQ JFCBS-personeel was uitgenodigd om deze speciale bijeenkomst bij te wonen in het ‘Alliance Theatre’, gelegen op het Hendrik van Nassau-Ouwerkerkkamp te Brunssum.  

Tijdens de opening door de plaatsvervangend commandant JFC Brunssum, de Spaanse driesterrengeneraal Luis Lanchares, herinnerde de generaal zijn publiek eraan, dat de ‘International Women’s Day’ een dag is om zich er bewust van te zijn, dat we voor allen een positieve werkomgeving dienen te creëren. Hij benadrukte de belangrijkheid van de drie woorden #WeAreNATO, als team zijn we sterker.

Mevrouw Irene Fellin, ‘Speciale Afgevaardigde van de NAVO Secretaris-generaal voor Vrouwen, Vrede & Veiligheid’, woonde de happening online bij. Zij deelde bruikbare inzichten met het publiek en bedankte het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier voor de constante inspanningen om gendergelijkheid te bevorderen.  

Het motto deze dag luidde ‘omarm gelijkheid’. Twee sprekers deelden hun ervaringen hoe vrouwen beter hun lot in eigen handen kunnen nemen. Suho John van ‘YouCanFreeUs’, vecht wereldwijd tegen de moderne vrouwenslavernij. Hij bedankte de NAVO voor het mede bewaren van de vrede. Vrouwen zijn veelal de hardst getroffen slachtoffers in gewapende conflicten. Jackie Fay Burton -de eerste vrouw, die vijf Iron Man-triatlons won in een jaar op alle wereldcontinenten- maakt vrouwen weerbaarder door haar organisatie ‘SheCanTri’. Deze organisatie biedt vrouwen uit landen waar de vrouwenrechten ronduit ondermaats zijn, de mogelijkheid tot deelname aan sportwedstrijden en zo toegang tot het hebben van succes.

Tijdens de paneldiscussie, discussieerden de deelnemers over het toenemende belang van een evenwichtige verdeling tussen arbeid en privé. Leerlingen van de nabij gelegen AFNORTH school, mengden zich in het levendige debat over de ware betekenis van het woord gelijkheid. 

De Italiaanse viersterrengeneraal Guglielmo Luigi Miglietta, commandant JFC Brunssum, sloot de bijeenkomst af met een toespraak. Hierbij benadrukte hij, dat het belangrijk is te vechten voor een toekomst waar meisjes naar school kunnen, ieder beroep kunnen uitoefenen die zij willen en volledige toegang hebben tot het gezondheidszorgsysteem.

    

HQ JFCBS is een van de drie militaire hoofdkwartieren op het zogenaamde operationele niveau, van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die samen in staat zijn om het NAVO-grondgebied te beschermen en te verdedigen en waar ook ter wereld grootschalige missies te plannen en uit te voeren.

Foto en Tekst: NATO OTAN Brunssum