Hoofdmenu

VC Landgraaf mannen slaan slag in degradatiestrijd met vijfpunter tegen Hovoc

Na een desastreuze serie met zeven nederlagen lukte de in zwaar weer verkerende mannenhoofdmacht van VC Landgraaf zaterdag in het ‘do-or-die’ duel tegen Hovoc Horst de ommekeer. VCL knokte zich in sporthal Baneberg naar een zwaar bevochten 4-0 (25-21, 27-27, 28-26, 25-21) thuisoverwinning en heeft klassenbehoud in de tweede divisie nationaal nu weer in eigen hand. 

Op 26 november haalde VC Landgraaf in de derby tegen titelpretendent Jokers VC Maastricht als team maar ook individueel het hoogste niveau sinds het afscheid van langjarig kartrekker Roel Renkens. Het leek de opstap naar een nieuw stevig en competitief tweede divisieteam. Een groeiproces waar trainer-coach René Reinaerts al jaren snoeihard aan werkt. De oud-top volleyballer van de eredivisionisten Omniworld Almere, Piet Zoomers/D Apeldoorn en de Duitse Bundesligist Powervolleys Düren is onbetwist een van de beste trainer-coaches in het nationale volleybal. Voor VC Landgraaf is de bewegingswetenschapper die ook een eigen health centrum/sportschool runt als cultuurbewaker en opleider al jaren goud waard. Maar verwacht vooral geen borstklopperij van de nuchtere Landgravenaar. „Je moet je inbreng als coach niet overschatten. De jongens binnen de lijnen moeten het doen. Ik vul de gereedschapskist van de spelers. De spelers moeten leren om te beslissen welk gereedschap ze op welk moment gebruiken. Daarom grijp ik ook zelden in tijdens wedstrijden. Juist om te kijken hoe spelers zich manifesteren. Mentaal sterk zijn als het tegenzit, blijven knokken; daar hou ik van. Voor jonge spelers is dat een leerproces.”

Het leerproces dit seizoen maakte een wel heel opvallend curve. Na de topprestatie tegen Jokers volgde een enorm verval. Niet één maar meerderstappen zette het VCL team terug. Het team verloor zes wedstrijden op rij met als dieptepunten de nederlagen tegen de staartploegen Tupos Baarlo (1-3) en Nuvoc Veldhoven (1-3). Na de desastreuze reeks zakte VCL naar plek 10 de Promotie-degradatie plaats die aan het einde van de rit recht geeft op play-off wedstrijden.         

Tegen het een plaats hoger op de ranglijst geschikte Hovoc Horst was het zaterdag dan ook alle hens aan dek voor het in zwaar weer verkerende VCL. Bij een nieuwe optater zou zelfs rechtstreekse degradatie een reel scenario worden. Maar ziedaar René Reinaerts raakte vooraf de juiste snaar: tegen Hovoc was plotsklaps weer de Blue Power terug bij VCL  Na de vijfpunter heeft VCL de veilige plek negen in het klassement weer in het vizier. Hoos, nu op plek negen telt drie punten meer, maar heeft ook twee duels meer gespeeld.         

Foto-onderschrift: Oud-volleybalprof René Reinaerts heeft zich ook als trainer-coach tot man van statuur ontwikkeld. In 2013 promoveerde hij toen nog als co-trainer van Roel Maas met VCL naar de eerste divisie. Van het toenmalige VCL-vedetten team op bovenstaande foto is alleen spelverdeler Dylan Buddingh nog actief.      

Logo: facebook VC Landgraaf

.