Populair verhalenplatform presenteert toekomstplannen
Het succesvolle verhalenplatform Heerlen Vertelt gaat vernieuwen. Dertien jaar na de oprichting is er een nieuwe visie voor de toekomst geformuleerd en is het doel om een van de best bezochte online musea van Limburg, met behulp van fondsen terug op de kaart te zetten. De bestuursleden van Stichting Heerlen Vertelt zien het dan ook als een doorstart: de populaire erfgoedsite is dringend aan vernieuwing toe.

Heerlen Vertelt werd begin 2010 opgericht door enkele jonge erfgoed enthousiastelingen. Een uniek verhalenplatform dat iets voor elkaar kreeg waar veel erfgoed-makers van dromen: Heerlen Vertelt kreeg mensen aan het schrijven. Bezoekers van de site schreven verhalen op over hun eigen belevenissen: verhalen uit de oorlog, herinneringen uit de periode dat de mijnen geopend waren of nog recentere geschiedenis, zoals de – voor Heerlen – roerige jaren negentig. Een echte ‘oral history’ website dus.

Nog altijd populair
Anno 2023 kan gesteld worden dat Heerlenvertelt.nl een site is die de tand des tijds heeft doorstaan, hetgeen een bijzonderheid genoemd mag worden in een wereld van vluchtige erfgoed-apps en sites, die na lancering veelal weer gauw in de vergetelheid raken en een stille dood sterven. Dertien jaar na oprichting lezen maandelijks nog zo’n 4.000 unieke bezoekers de verhalen van Heerlen Vertelt. Het mag zich daarmee tot de best bezochte ‘musea’ van Limburg rekenen.

Vernieuwing
Na het overlijden van de drijvende kracht achter Heerlen Vertelt Maurice van Opdorp in 2015, werd Heerlen Vertelt al voortgezet als stichting. Onder meer om zo het platform altijd voor iedereen gratis toegankelijk te houden. Hoewel Heerlen Vertelt zijn bestaansrecht meer dan bewezen heeft, is het platform dringend aan vernieuwing toe. Alleen zo kan haar voortbestaan gewaarborgd worden, kan dit bijzondere platform blijven draaien en de collectie, van inmiddels 690 verhalen, groeien. Om een goed uitgewerkt plan voor de toekomst en een doorstart te realiseren hebben bestuursleden van het eerste uur Pim Odekerken en Frank van Opdorp stadshistoricus Michel Lemaire bereid gevonden om tijdelijk een voorzittersrol op zich te nemen. Na gesprekken met diverse erfgoedprofessionals is een visie voor de komende jaren opgesteld.

Frisse wind, nieuw gezicht en uitbreiding vrijwilligers
Belangrijkste doel is om verder te professionaliseren. Tot op de dag van vandaag heeft Heerlen Vertelt met nul euro budget gewerkt. Maar anno 2023 is enkel met vrijwilligers een dergelijke complexe erfgoedsite op actieve wijze in de lucht houden, niet langer mogelijk. Ook de techniek en het uiterlijk van de site zijn dringend aan vernieuwing toe. Dit jaar hoopt Heerlen Vertelt daarom fondsen te vinden om een doorstart te kunnen maken en het platform op moderne wijze terug te laten keren voor een breed publiek. Ook worden er nieuwe bestuursleden en redactieleden gezocht, die samen op jacht gaan naar schrijvers en verborgen verhalen in de stad. Daarmee blijven het platform en de stichting trouw aan het belangrijkste ingrediënt van Heerlen Vertelt: de verhalen van Heerlenaren zelf.

https://www.heerlenvertelt.nl

Foto en Tekst: Heerlen Vertelt