Van vestingstad naar vestingstad Nieuwe Fietstocht van Valkenburg naar Sittard

Met de zojuist gelanceerde nieuwe fietsroute ‘Van vestingstad naar vestingstad’ bezoekt de fietser tijdens de route van 57,3 km de vestingsteden Valkenburg en Sittard. Onderweg genietend van een landschap dat op vele plekken hetzelfde uitzicht biedt als in de tijd van Walram de Rosse in het land van Valkenburg en het hertogdom Gulik in Sittard. Een tijd waarin beide steden een roerige periode kenden met verschillende heersers.

Visit Zuid-Limburg speelt hiermee in op het thema ‘Oorlogsverleden in Zuid-Limburg’ in de Middeleeuwen, een van de ‘DNA’-thema’s waar de Zuid-Limburgse gemeentes vanuit de Toeristische Visie 2030 op inzetten.  

Vestingstad Valkenburg
Het kasteel van Valkenburg is de enige hoogteburcht van Nederland. Walram de Rosse (1254 – 1302) was heerser over het Land van Valkenburg in de gloriejaren van het kasteel. Onder het kasteel waren geheime gangen gegraven die in de omliggende bossen uitkwamen. De bewoners van het kasteel slopen door de gangen naar buiten en vielen de belegeraars in de rug aan. Kevin Rouwette, wethouder toerisme gemeente Valkenburg aan de Geul: “Relatief veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn in Zuid-Limburg bewaard gebleven zoals kastelen en kerken. Spring op de fiets en ontdek de kasteelruïne van Valkenburg en haar geheime gangen tijdens je bezoek in Valkenburg”.

Vestingstad Sittard
Al omstreeks het jaar 1100 was op de plaats van het huidige Huis op de Berg aan de Oude Markt van Sittard, een motte-kasteel van de heer van Sittard gesitueerd. Rond 1300 werd de stad fors uitgebreid en ontstonden de contouren van de huidige omwalling. Zowel een groot deel van de schootsvelden – die buiten de dubbele gracht lagen – als 75% van de middeleeuws aarden stadswal is nog bewaard gebleven. “In 2021 werd Sittard door de ANWB opgenomen in de top 5 van de mooiste vestingsteden van Nederland. Doordat we, naast de stadswandeling, nu ook een fietsroute hebben, kunnen nog meer mensen ervaren waarom Sittard tot de mooiste vestingsteden van Nederland behoort,” aldus Yvonne Salvino-Meijer, wethouder toerisme in de gemeente Sittard-Geleen.

Over de route
De route ‘van vestingstad naar vestingstad’ is in totaal 57,3km lang en kan gestart worden vanuit Sittard of Valkenburg. De route volgt het handige fietsknooppuntensysteem. Dat betekent dat je onderweg alleen een reeks nummers hoeft te volgen. Voor de route is een speciale fietskaart gemaakt waarop de fietsknooppunten staan en een plattegrond met interessant bezienswaardigheden die onderweg bezocht kunnen worden. Vanaf 6 april is de fietsroute voor € 2,50 te koop bij alle Visit Zuid-Limburg vestigingen en in de webshop.

Verkrijgbaarheid:
Zowel in Valkenburg als Sittard bevindt zich een Visit Zuid-Limburg Experience met ieder een eigen verhaal. Kom in Valkenburg meer te weten over het onder- en bovengrondse Limburgse goud (mergel) en ontdek in Sittard o.a. 7.000 jaar aan levensverhalen.

Meer informatie op www.visitzuidlimburg.nl/vestigingen

 Voor meer informatie over de route, check de website: https://www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/vestingstad-naar-vestingstad/405817/

 DNA Thema Oorlogsverleden in Zuid-Limburg
In de middeleeuwen was Zuid-Limburg een lappendeken van kleine heersers en werd Zuid-Limburg in het verleden ook beheerst door o.a. Romeinen, Fransen, Oostenrijkers, Spanjaarden en Duitsers. Pas sinds 1867 hoort Limburg officieel bij Nederland. De geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Zuid-Limburg vol staat met kastelen, forten en ondergrondse geheime gangen. Ontdek de verhalen zelf via een van onze kastelenroutes, stadswandelingen, vrijheidsroutes en meer: https://www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/limburgse-historie/.

Foto en Tekst: Visit Zuid- Limburg