De provinciale voorleeskampioen van Limburg is bekend!

Tess de Bruin van basisschool De Klimop heeft op 5 april 2023 de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8 gewonnen. Zij las voor uit ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ van J.K. Rowling. 

Volgens de jury nam Tess het publiek en de jury heel goed mee in het verhaal. “Zoals jij het fragment met de slang voorlas, leek het alsof wij allemaal in de kamer erbij aanwezig waren.”

Tweede en derde werden Laurika Berk van basisschool Sterrenrijk uit Geleen en Melissa Chen van de Hubertusschool in Herten.

Op de foto Winnaar Limburg De Nationale Voorleeswedstrijd Read2Me! van links naar rechts, een juichende Jacques Vriens (juryvoorzitter), Rosanne Meermans, Marik Thomasita (winnaar Read2Me!) en Loes Kan

Woensdagmiddag 5 april vond de Limburgse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7-8 plaats in het Royal Theater in Roermond. Zes lokale voorleeskampioenen lazen aan elkaar, het publiek en aan de jury voor uit hun favoriete boek. De jury bestond uit kinderboekenschrijver Jacques Vriens, kinderboekenillustrator Margot Senden en directeurbestuurder van Bibliotheek BiblioNu Fons Steggink. 

 Op woensdag 24 mei 2023 gaat Tess Limburg vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in TivoliVredenburg in Utrecht.  

 Winnaars Pabo en Read2Me!
Op 5 april is er ook gestreden om de titel van provinciale winnaar van de Pabo Voorleeswedstrijd en Read2Me!. Ninthe Kroes van de Nieuwste Pabo uit Sittard was al verzekerd van een plekje in de landelijke finale, maar gebruikte de provinciale finale om nog een keertje extra te oefenen.  

 Marik Thomasita van het Valuascollege uit Venlo won de Limburgse finale van Read2Me! en gaat op 3 juni de provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de voorleeswedstrijd voor brugklassers.  

Voorlezen 
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Met deze jaarlijks terugkerende wedstrijd toont de bibliotheeksector aan dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar ook hartstikke leuk. Dit jaar is het de 30ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8. Dit jubileumjaar organiseerden 3.498 scholen een schoolwedstrijd, een nieuw record! Vanuit Limburg hebben 177 scholen deelgenomen aan de wedstrijd.

Wil je zelf gaan lezen of voorlezen? Ga naar je bibliotheek. Ze hebben er de meest prachtige materialen en de medewerkers helpen je uitzoeken welke boeken bij jou passen.

Header foto: Winnaars Limburg De Nationale Voorleeswedstrijd groep 7-8 en Pabo van links naar rechts: Ninthe Kroes (winnaar Pabo), Melissa Chen, Tessa de Bruin (winnaar groep 7 – 8 ) en Laurika Berk.  

 


foto en Tekst: Cubiss