Nationale Molendag 2023: Kom naar de molen!

In Limburg leuke activiteiten voor jong en oud in en rond 30 molens

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 is het weer VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Reden voor een extra groot feest dus!

Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Er zijn dan ook duizenden enthousiaste vrijwilligers actief in molenland als molenaar, molengidsen en in educatieteams. Maar ook in molenwinkels waar meel, mosterd, olie en meer molenproducten worden verkocht. Molenaars en molengidsen staan komend weekend overal klaar om hun bezoekers mee te laten genieten van dit oer-Nederlandse levende monument. De geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd en voor kinderen ligt er een leuk cadeautje klaar.

Extra activiteiten

Tijdens Nationale Molendag 2023 is voor iedereen wat extra’s te beleven. Moleneigenaren, molenaars en molengidsen delen graag hun passie. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken en er zijn diverse rondleidingen, exposities en demonstraties in heel Limburg. In de gemeente Venray is er op vier molens een hap en stap evenement georganiseerd, op de Prins Bernhardmolen in Melick kun je molenzak lopen en in Neeritter op de Armenmolen is er een verhalenverteller te beluisteren. In het midden van Limburg staat het hele weekend de Grathemermolen in Grathem in de belangstelling. Deze molen staat aan de vooravond van de grootschalige restauratie. Een perfect moment om de watermolen en het bijbehorende woonhuis open te gooien voor publiek.

Meer weten?

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars, financieel ondersteund door de VriendenLoterij. In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars (afdeling Limburg) betrokken bij de organisatie. Op www.molens.nl zijn de programma’s en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden.

Tekst en fotobron: https://www.facebook.com/huisvdkunsten/