In Heerlen moet de Europese vlag een plek in de nieuwe raadzaal krijgen. Die oproep heeft gemeenteraadslid Tom Dragstra van D66 Heerlen op Europadag gedaan. Volgens D66 speelt Europa een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Heerlenaar en mag dat zichtbaar gemaakt worden.

Jaarlijks op 9 mei is het Europadag, de dag waarop de Europese eenheid gevierd wordt. Voor Tom Dragstra fractievoorzitter van D66 Heerlen is dit aanleiding om voor te stellen om de Europese vlag, naast de Heerlense en Limburgse vlag, een plek te geven in de gerenoveerde raadzaal waar de gemeenteraad binnenkort weer vergaderen gaat.

Europa in Heerlen

Volgens Dragstra (28) is Europa in Heerlen altijd dichtbij. “Behoorlijk wat Heerlenaren werken of studeren over de grens, doen er hun wekelijkse boodschappen of gaan een gezellig dagje uit in Duitsland of België. Ook veel jongeren gaan bijvoorbeeld naar de Versuz in Hasselt of in de zomer naar het buitenzwembad van Gangelt. Andersom trekt Heerlen veel Duitse en Belgische bezoekers met onder andere haar cultuuraanbod, de Brunssummerheide en de Woonboulevard.” Voor de inwoners van Heerlen is goede grensoverschrijdende samenwerking dan ook essentieel.

Aken

De gemeenten Heerlen en Aken hebben al jaren een nauwe samenwerkingsband, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, cultuur en mobiliteit. Zo zijn studenten van de RWTH aan de slag met ‘een nieuwe toekomst voor Heerlen-Noord’ voor een deel van de master rondom gebiedsontwikkeling die de Akense universiteit in Heerlen aanbiedt. Ook trekken beide steden gezamenlijk op in hun lobby voor de grensoverschrijdende Intercityverbinding Heerlen-Aken en willen Heerlen en Aken op toeristisch vlak meer met elkaar samenwerken.

Nieuwe raadzaal

Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van de raadzaal in het monumentale gemeentehuis van Heerlen. De gemeenteraad vergadert sinds november 2020 tijdelijk in de eveneens monumentale Bernardinuskapel aan de Akerstraat. Hier hangt op dit moment de Heerlense en Limburgse vlag. Als het aan D66 ligt komt daar in de opgeknapte raadzaal de Europese vlag dus bij.

Tekst: D66 Heerlen