4e Bondsschuttersfeest in Heerlerheide 26 & 27 augustus (Deel 1)

Nog een paar weken en dan zal Heerlerheide in het teken staan van een tweedaags schuttersfeest. In het laatste weekend van augustus zal er een grote feesttent geplaatst worden op Sportpark Pronsebroek (rksv Groene Ster). Achter de schermen zijn de voorbereidingen al maanden aan de gang. De redactie van ParkstadActueel zal, i.s.m. het secretariaat van de schutterij vanaf heden tot en met het 4e Bondsschuttersfeest in augustus wekelijks diverse malende nodige informatie verzorgen. Dit middels o.a. geschiedenis beschrijving, interviews, organisatie en programma Bondsfeest en nog veel meer.

In deze deel 1 starten we met een korte opsomming van de oprichting en de benaming van de schutterij. Aansluitend alvast een aankondiging bijdrage van Martine Gerards-Hazen secretaris van Schutterij St.Sebastiaan.

De schutterij van Heerlerheide moet zijn opgericht in 1849. Documenten en papieren over deze oprichting ontbreken echter. Toch kan het oprichtingsjaar als bewezen gelden, daar de eerste koningsplaat uit 1850 stamt. De letterlijke tekst op het zilveren schild destijds gaf aan: H Kuipers 1 Koning Heerlerheide 1850. Op de Koningsplaat van 1899 staat aangegeven: Hendrik Heuts Koning te Heerlerheide in het jubeljaar 50 jarig bestaan. Ook uit een kasboek annex notulen uit 1882 werd steeds uitgegaan van het jaar 1849.

De naam van de schutterij was in de beginjaren echter nog niet St.Sebastiaan want in de eerste jaren werd de naam Bruderschaft H.Cornelius of Schutsengeselschaft des H.Cornelius gehanteerd. Zowel op de eerste koningsschilden als in diverse feestaankondigingen in de toenmalige Limburger Courier werd deze naam tot 1968 gehandhaafd. Op 8 juni 1868 werd bij de aankondiging van een schuttersfeest en vogelschieten op Heerlerheide voor het eerst de naam St Sebastiaan opduikt. Genoemde naam St Sebastiaan is tot op de dag van heden dan ook  niet meer weg te denken.

 

Martine Gerards-Hazen belicht alvast het programma over het 4e Bondsschuttersfeest. “Haal de dirndl of lederhosen maar vast uit de kast, want op zaterdag 26 augustus zal in de feesttent een Oktoberfest worden gehouden. In de tent zullen Tiroler Ohne Berge, Joy Blijdenstein, Ronny Ron en DJ Paul Heuts de tent spreekwoordelijk op zijn kop zetten. De schutterij hoopt vele van jullie te mogen begroeten tijdens deze GRATIS feestavond (aanvang: 19:00 / start feest: 20:00)!

Op zondag zullen 20 schutterijen en enkele gastverenigingen uit de regio hun opwachting maken. Zij zullen om 14.30u het feestterrein verlaten en in een optocht door Heerlerheide trekken. Het defilé, hét moment waar de schutterijen hun beste beentje voor zetten, zal plaatsvinden voor het schutterslokaal café d’r Bok. Na de optocht vinden er diverse wedstrijden plaats op de velden van RKSV Groene Ster. Hierbij kan men denken aan muziek-, exercitie én schoonheidswedstrijden. Want wie is nu de mooiste koningin, de modelste generaal of heeft het marketentstermandje gevuld met de lekkerste dingen? Daarnaast vindt er nog iets heel bijzonders plaats. Er zullen 8 mobiele kogelvangers geplaatst gaan worden, waardoor er ook geschoten zal worden op de ‘bölkes’.                  

Voorzitter Ger Pappers geeft aan: “sinds ons ZLF in 1997 hebben er geen schietwedstrijden meer plaatsgevonden in Heerlerheide. Door het plaatsen van deze mobiele kogelvangers kunnen wij eindelijk weer een volwaardig schuttersfeest organiseren in Heerlerheide en daar zijn wij als schutterij enorm trots op”.                                                                                                                             De schutterij zorgt naast dit alles ook voor een echte schuttersstemming in de feesttent.     Na de optocht zal coverband Ton!ght een spetterend optreden verzorgen.                                                   Uiteraard is deze hele dag ook GRATIS te bezoeken. Het schuttersfeest in Heerlerheide is het laatste bondsfeest van het seizoen. Traditiegetrouw zullen op dit laatste schuttersfeest rond 19 uur in de avond alle drumbands van de schutterijen gezamenlijk de tent in trekken, waarbij ze o.a. de l’Esprit ten gehore zullen brengen. “Een waar kippenvelmoment én iets wat je echt eens moet hebben meegemaakt” aldus marketentster Martine Gerards-Hazen.

Foto’s. Kon Schutterij St Sebastiaan

Redactie ParkstadActueel: eind/hfd redacteur Callie Steijaert