Zangkoor Jokola Brunssum is onlangs (2 juni jl.) benoemd tot Inspiratiekoor 2023. Deze titel geeft het koor 2 jaar lang een podium om zich off en online te promoten met als doel andere Limburgse koren te inspireren.

Afgelopen voorjaar deed het Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-L) de oproep om koren aan te melden voor de titel Inspiratiekoor 2023. Van de 42 aangedragen koren mochten er uiteindelijk acht een pitch geven voor de selectiecommissie, waaronder Jokola. Kort daarna maakte het VNK-L bekend dat Jokola zich naast vijf andere Limburgse koren Inspiratiekoor 2023 mag noemen.

Een koor kan op verschillende manieren inspireren en daarmee een voorbeeld voor andere koren zijn. Jokola weet meerdere elementen te combineren: de goede zangkwaliteit en de hoge notering op korenfestivals met wedstrijdelement; het tegen de trend in blijven aantrekken van nieuwe leden en het stimuleren van jeugdzang door de samenwerking met Jeugdkoor De Pareltjes. Deze punten sluiten aan bij ontwikkelingen in het Limburgse koorleven. Daarnaast bewijst Jokola dat het ook met een groot koor van ruim 50 leden in uiteenlopende leeftijden mogelijk is om een hechte groep te vormen en goede prestaties neer te zetten.

Foto’s rechtenvrij: bestuur Jokola

Redactie ParkstadActueel: hfd/eind redacteur Callie Steijaert